FÅ RIKTIG BELYSNING PÅ HYTTA:

Går til kamp mot lysforurensing: Slik tar du vare på mørket

LED-utebelysning har kommet for fullt til norske hyttefelt. Enkelte steder er det blitt så mye at det skaper irritasjon blant folk og forvirring blant dyr.

<b>LYSFORURENSING:</b> Dette bildet av et middels stort hyttefelt er tatt midt på natten på cirka halvannen mils avstand. Det viser refleksjonen av lyset opp mot himmelen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
LYSFORURENSING: Dette bildet av et middels stort hyttefelt er tatt midt på natten på cirka halvannen mils avstand. Det viser refleksjonen av lyset opp mot himmelen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

Utebelysning har kommet for fullt på mange norske hyttefelt. Nye LED-lamper bruker lite strøm, og der det før var en lampe ved siden av inngangen, ligger nå hele hytta og bader i lys.

Enkelte steder er det blitt så mye at det skaper irritasjon.

– Som et tivoli

– Fjellheimen ser ut som et tivoli, klaget Einar Grieg til NRK i desember i fjor. Han talte 12 utelys på en hytte uten folk.

– Før var dette utenkelig, det var heller normalt å skru av lyset på hytta når det ikke var folk der.

Flere hyttekommuner har hatt et økende fokus på problemet. I mai 2022 vedtok Slåka hyttelag og Heksfjell hyttelag i Norges største hyttekommune, Ringsaker, har vedtatt anbefalte regler for bruk av utelys i hytteområdene.

– Som hyttelag har vi ingen hjemmel til å pålegge noe, men vi kan anbefale og vedta retningslinjer. Slåka er fortsatt et sted hvor man kan se Melkeveien på himmelen om kvelden og natta – og slik ønsker vi også at det skal være i framtiden. Nå får vi strøm til hyttene i løpet av sommeren, og gjennom disse retningslinjene ligger vi forkant for å gardere oss mot lysforurensning. Jeg tror nok de fleste vil respektere dette, og vi som har hytter her oppe er her på grunn av den flotte naturen, sa leder av Slåka hyttelag Einar Låker er til lokalavisen Telen.no.

Les også: (+) Jeg var ofte flau på Terjes vegne. Ekteskapet vårt ble stadig verre – og så fant jeg kvitteringene hans i bilen

Påvirker dyrelivet

Det er ikke bare fjellfolk som irriteres. Store og små dyr kan bli forvirret når lyset står på hele døgnet.

– Alle levende organismer påvirkes av lys, forklarer Helga Iselin Wåseth. Hun skriver doktorgrad om lysforurensning, og underviser ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Denne hytta har kun belysning i inngangspartiet og lyset har retning mot bakken. Foto: Liaplassen Fjellhytte
Denne hytta har kun belysning i inngangspartiet og lyset har retning mot bakken. Foto: Liaplassen Fjellhytte

– Lyset fungerer som et signal for de fleste organismer rundt oss. Når dette signalet blir forstyrret av kunstig lys, får det innvirkning på hvordan de lever. Rytmen som trigges av lyssignalene forstyrres, og leveområdene til organismene endres og innskrenkes. Dette gjelder både planter og dyr. Derfor kalles gjerne lys på avveie for lysforurensning.

Les også: Slik finner du frem i lyspære-jungelen

ANBEFALER SKJERM: Lampen til venstre sender like mye lys i alle retninger, pluss at den blender. Lampen til høyre har skjerming, slik at alt lyset treffer bakken.
ANBEFALER SKJERM: Lampen til venstre sender like mye lys i alle retninger, pluss at den blender. Lampen til høyre har skjerming, slik at alt lyset treffer bakken. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Lys på avveie

Mer enn to tredjedeler av nordmenn bor et sted hvor Melkeveien ikke er synlig, og mange har måttet dra på hytta for å se en skikkelig stjernehimmel.

Blir det mye lysforurensning i et hytteområde, sendes mye av lyset oppover. Lyset reflekteres i atmosfæren og legger et slør mellom oss og himmelen. Da blir det slutt på å gå ut på en klar vinternatt for å titte på stjernene.

Definisjonen på lysforurensning er lys på feil sted, på feil tidspunkt og i feil styrke. Vi trenger lys. Men hvis lampene vi bruker har en skjerming, treffer lyset der vi trenger det mest. Ned på bakken. Lys som er rettet opp eller andre steder der det ikke trengs kalles for strølys.

Skal lyset gjøre nytte for seg, må det lyse i riktig retning, og det må være passe sterkt. Husk at ulike underlag reflekterer ulikt. Snø reflekterer eksempelvis mye bedre enn asfalt. Det betyr at belysningen kan dimmes ned om vinteren.

Armaturer uten avskjerming lyser i alle retninger. Mye av dette lyset treffer partikler i atmosfæren og bidrar til at stjernehimmelen blir mindre synlig.
Armaturer uten avskjerming lyser i alle retninger. Mye av dette lyset treffer partikler i atmosfæren og bidrar til at stjernehimmelen blir mindre synlig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Lyser lampene rett mot øynene, kan effekten være at vi ser dårligere. Øyet tilpasser seg det sterkeste lyset. Er det en lampe som lyser deg rett i fleisen, vil øyet tilpasse seg. Det gir dårligere oversikt over området, og omgivelsene oppfattes mørkere.

Ved jevnere lysnivåer får vi bedre oversikt, også over de områdene som ikke er opplyst, fordi øyet er mer tilpasset dette lysnivået. Det betyr at et område som i utgangspunktet har lite lys, også trenger ganske svak belysning for at det skal få effekt. Ikke omvendt, slik det er fristende å tro.

Les også: – Det er slutt på tiden da man pepret taket med downlights

Spotbelysningen er godt skjermet oppover, og gir samtidig nok lys ned på terrassen. Foto: Lyskomponenter
Spotbelysningen er godt skjermet oppover, og gir samtidig nok lys ned på terrassen. Foto: Lyskomponenter Foto: Lyskomponenter
Punktbelysning gir nok lys der du vil ha det. Det er mye bedre enn å lyse opp hele gårdsplassen. Foto: Lyskomponenter
Punktbelysning gir nok lys der du vil ha det. Det er mye bedre enn å lyse opp hele gårdsplassen. Foto: Lyskomponenter Foto: Lyskomponenter

Dette kan du gjøre

Konsentrerer belysningen til inngangen og gangområdet rundt hytta. Fasadebelysning er fristende på en flott hytte, men det bør unngås. Bruk en varm fargetemperatur på lyspærene, ikke høyere enn 2700 K. Lampene bør være godt avskjermet slik at de lyser nedover, ikke opp mot himmelen.

Gjør det enkelt å skru av lyset om natten. Det aller enkleste er å installere et styringssystem, slik at det går automatisk av og på. Skru også av lyset når du ikke er på hytta.

Det finnes tiltak for lamper som allerede er montert. Bytt til en varmere og svakere pære. Hvis det er mulig, bør vinkelen på lyset endres. Lampen kan monteres lenger ned på veggen. På noen lamper kan det ettermonteres skjerming. Snakk med lampebutikken, eller få laget en skjerm hos en blikkenslager.

Les også: (+) Naboen har solgt sin hytte, inkludert halvparten i strandtomta vi eier sammen. Har jeg forkjøpsrett på andelen?

Dette bildet er tatt på Svalbard, den lyse himmelen bak fjellet skyldes lys fra bebyggelse.
Dette bildet er tatt på Svalbard, den lyse himmelen bak fjellet skyldes lys fra bebyggelse.

Ikke søknadsplikt

Å montere utebelysning er ikke søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, forklarer Christian Rieber-Mohn til Avisa Valdres. Han er avdelingsleder for areal og næring i Nord-Aurdal kommune. Det finnes imidlertid unntak, fortsetter han. Kommunen kan begrense bruk av utebelysning i planbestemmelsene for det enkelte hyttefelt.

Et eksempel er en reguleringsplan for Grønkinn hyttefelt: Utebelysning er ikke tillatt, unntatt funksjonell inngangsbelysning. Ingen lysende overflater skal synes. Lyskilden skal avblendes nedover av en reflektor eller av selve armaturen som da må bestå av et materiale som ikke er transparent. Veibelysning tillates ikke.

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2022, og sist oppdatert 28/10 2022.

Les også