HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Naboen har solgt sin hytte, inkludert halvparten i strandtomta vi eier sammen. Har jeg forkjøpsrett på andelen?

Den andre hytteeieren har solgt sin hytte, inkludert halvparten i strandtomta. Jeg er litt usikker på de nye eierne, og har hørt at jeg kanskje kan ha forkjøpsrett til andelen? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde. Bygningene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.
Illustrasjonsbilde. Bygningene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg eier en halvpart av en strandtomt hvor jeg har oppført en sjøbod. Den andre halvparten eies av en annen hytteeier, og er også bebygd med en ganske lik sjøbod.

Den andre hytteeieren har solgt sin hytte, inkludert halvparten i strandtomta. Jeg er litt usikker på de nye eierne, og har hørt at jeg kanskje kan ha forkjøpsrett til andelen.

Å. U.

Svar:

Jeg forstår det slik at du eier en ideell halvpart av tomta og at naboen eier den andre halvparten, og at dere eier hver deres sjøbod i sin helhet, slik at disse ikke ligger i sameie på samme måte som grunnen.

Når det gjelder forkjøpsrett, viser jeg til sameieloven § 11 hvor det heter: «Når part i sameige skiftar eigar, har medeigarane forkjøpsrett».

Det vil si at du kan kreve å tre inn i avtalen når det gjelder halvparten som skal selges. Du må likevel være klar over at forkjøpsretten bare gjelder grunnen, ettersom sjøboden eies av selger og ikke omfattes av sameie.

Jeg minner også om at du må erklære forkjøpsrett: « … innan seks månader etter at forkjøpsrettshavaren fekk eller burde skaffa seg kunnskap om dei rettshøve som utløyser retten etter § 11.»

Det vil si at du må erklære forkjøpsrett innen seks måneder etter at du fikk vite om salget. Forkjøpsrett må gjøres gjeldende skriftlig overfor både kjøper og selger.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2022, og sist oppdatert 28/08 2023.

Les også