Hytteliv i Norge

Gammelt båtverksted ble hytte på bryggekanten

Ved hjelp av dugnadsinnsats ble båthuset en herlig hytte.

GAMMELT BÅTVERKSTED: Båthuset er et gammelt båtverksted, og mye utstyr fulgte med. Noe har fått være med videre som dekorative innslag. Kisten dukket opp ved rydding i skuret. Med vasking og et par spikre fungerer den som bord. Når de gamle dørene løftes til side, er det mulig å sole seg i sofaen. Eierne valgte sofaen Ektorp fra Ikea både i båthuset og hovedhuset.
GAMMELT BÅTVERKSTED: Båthuset er et gammelt båtverksted, og mye utstyr fulgte med. Noe har fått være med videre som dekorative innslag. Kisten dukket opp ved rydding i skuret. Med vasking og et par spikre fungerer den som bord. Når de gamle dørene løftes til side, er det mulig å sole seg i sofaen. Eierne valgte sofaen Ektorp fra Ikea både i båthuset og hovedhuset. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Helt nede ved sjøen snor den gamle Kystveien seg langsetter berget på vei ut fra Arendal. Her ligger trehusene tett-i-tett, og flere av dem er godt bevart.

Første gang hytteeierne så huset som skulle bli deres, kom de sjøveien. De la til ved steinbrygga, og det slo dem hvor særegen atmosfæren stedet hadde. - Vi falt for måten husene var samlet på, stiene og den terrasserte hagen. Men det var mye som måtte gjøres, forteller de.

I hverdagen i Oslo har familien på fem en liten toroms leilighet. De har prioritert egen hytte fremfor større bolig. Mye fordi de lengtet til barndomsstedet. Her har de masse venner og familie. Muligheten til å kunne leie ut hytta i perioder var også av stor betydning for at de kunne få det til økonomisk.

Bonus med landstedet er kvaliteter som nærmest er umulig å få til i hovedstaden. Rett utenfor dørstokken har de båtliv, morgenbad, ferske reker og kaffe på bryggekanten.

Tre bygninger

De tre gamle bygningene som utgjør landstedet de har hatt siden 2004, var opprinnelig et hovedhus, et båthus og et hønsehus. Båthuset har de gjort om til stue og kjøkken med soveplasser på hemsen. Hønsehuset er innredet som ungdomsrom for tenåringsdatteren Ingrid, mens hovedhuset er bevart omtrent som det var.

MEST BRUKT: På landstedet er det tre gamle bygninger; et hovedhus, et båthus og et hønsehus som er renovert. Det gamle båthuset er mest i bruk. I det røde huset på den andre siden av det lille sundet har naboer barn på samme alder. Ofte ror familiene over til hverandre om morgenen og drikker kaffe mens barna leker.
MEST BRUKT: På landstedet er det tre gamle bygninger; et hovedhus, et båthus og et hønsehus som er renovert. Det gamle båthuset er mest i bruk. I det røde huset på den andre siden av det lille sundet har naboer barn på samme alder. Ofte ror familiene over til hverandre om morgenen og drikker kaffe mens barna leker. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
FLOTT LANDSTED: Båthuset er fra 1900, hovedhuset fra 1850, hønsehuset fra 1825. Rominndeling: Hønsehus innredet som ungdomsrom. Hovedhus med lite kjøkken, stor stue, tre soverom, lite bad og toalett. Båthus innredet som stue og kjøkken med mange soveplasser på hemsen. Fasiliteter: Innlagt strøm, vann og kloakk.
FLOTT LANDSTED: Båthuset er fra 1900, hovedhuset fra 1850, hønsehuset fra 1825. Rominndeling: Hønsehus innredet som ungdomsrom. Hovedhus med lite kjøkken, stor stue, tre soverom, lite bad og toalett. Båthus innredet som stue og kjøkken med mange soveplasser på hemsen. Fasiliteter: Innlagt strøm, vann og kloakk. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
SPISESTUE: Måltidene spises som regel rundt spisebordet i båthuset, foran åpne dører mot leia hvor båtene tøffer forbi. Kjøpmannsdisken ble funnet hos Eldrups butikk i Tvedestrand. Flere møbler er på utlån fra foreldrene. Stigen leder opp til hemsen, som rommer mange overnattingsplasser. Serviset er kjøpt på et bruktmarked. Brukt og fint: Den flotte skjenken som står i båthuset ble funnet i kjelleren. Slitt som den var, ble den malt i samme farge som kjøkkeninnredningen. Speilet er et bruktfunn som også er malt.
SPISESTUE: Måltidene spises som regel rundt spisebordet i båthuset, foran åpne dører mot leia hvor båtene tøffer forbi. Kjøpmannsdisken ble funnet hos Eldrups butikk i Tvedestrand. Flere møbler er på utlån fra foreldrene. Stigen leder opp til hemsen, som rommer mange overnattingsplasser. Serviset er kjøpt på et bruktmarked. Brukt og fint: Den flotte skjenken som står i båthuset ble funnet i kjelleren. Slitt som den var, ble den malt i samme farge som kjøkkeninnredningen. Speilet er et bruktfunn som også er malt. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Mye gjenbruk

Hytteeierne har brukt lite penger på idyllen, noe som har vært tilfredsstillende. De har lagt vekt på gjenbruk og at alt ikke behøver å være perfekt. Det å gjøre stedet til deres eget har vært mulig takket være innsats fra begge familiene. Mange har stilt opp på dugnad med stort engasjement, tilstedeværelse, møbler og ikke minst barnepass.

Alle rom er malt, badet og kjøkkenet er nytt og det er nye gulv i noen av rommene. Hytteeierne har selv bygget kjøkkeninnredningen i båthuset med utgangspunkt i et hjørneskap. Bøttevis med maling har gjort husene behagelige å være i. Planløsningen er minimalt endret.

Båthuset mest populært

SOMMER: På landstedet er det lune omgivelser som gjelder, uten harde kontraster. Her skal man virkelig kunne senke skuldrene. Sofaen fra Ikea er den samme som i båthuset. Kisten ble funnet i skuret med alt det rare i. Med litt vasking og noen strøk maling er den blitt et sjarmerende stuebord.
SOMMER: På landstedet er det lune omgivelser som gjelder, uten harde kontraster. Her skal man virkelig kunne senke skuldrene. Sofaen fra Ikea er den samme som i båthuset. Kisten ble funnet i skuret med alt det rare i. Med litt vasking og noen strøk maling er den blitt et sjarmerende stuebord. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
BRUKT OG FINT: Den flotte skjenken som står i båthuset ble funnet i kjelleren. Slitt som den var, ble den malt i samme farge som kjøkkeninnredningen. Speilet er et bruktfunn som også er malt.
BRUKT OG FINT: Den flotte skjenken som står i båthuset ble funnet i kjelleren. Slitt som den var, ble den malt i samme farge som kjøkkeninnredningen. Speilet er et bruktfunn som også er malt. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Båthuset er det som blir mest brukt. Her er alt av flater malt, og hemsen er innredet til overnattingsplasser. En svært enkel kjøkkeninnredning er blitt et blikkfang med stedets smykke, en ærverdig gammel kjøpmannsdisk. Siden det helst er båthuset som er i bruk, går det helt greit med et lite kjøkken i hovedhuset. Dermed kunne de ta vare på den opprinnelige planløsningen der.

Sterke farger

Resten av huset er innredet med lånte møbler, funn iskuret med det rare i. Sofaen er det eneste møbelet som er kjøpt nytt der, og det er samme type sofa som de har valgt i hovedhuset.

GAMMEL DØR: Døren ble funnet i skuret. I stuen kan familien sitte i sofaen og se på vannet med fyr på peisen etter en lang dag utendørs
GAMMEL DØR: Døren ble funnet i skuret. I stuen kan familien sitte i sofaen og se på vannet med fyr på peisen etter en lang dag utendørs Foto: FOTO: Per Erik Jæger
LAV SENG: Sengeplass til mor og far ble en liten utfordring, som ble løst ved å sage av beina til dobbeltsengen. Slik fikk den plass under skråtaket.
LAV SENG: Sengeplass til mor og far ble en liten utfordring, som ble løst ved å sage av beina til dobbeltsengen. Slik fikk den plass under skråtaket. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ULIKE NIVÅER: Hageterrassene er alle glade i, bortsett fra når gresset skal klippes. Nivåforskjellene gir mange fine plasser hvor de kan sette seg ned med kaffen og se på båtene. I bakgrunnen er det gamle hønsehuset.
ULIKE NIVÅER: Hageterrassene er alle glade i, bortsett fra når gresset skal klippes. Nivåforskjellene gir mange fine plasser hvor de kan sette seg ned med kaffen og se på båtene. I bakgrunnen er det gamle hønsehuset. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Lyse farger er gjennomgående. Få, sterke kontraster lar i stedet utsikten og nærheten til sjøen komme godt frem, også når de er inne. Her er det få blikkfang som konkurrerer med utsikten. Materialer har de forsøkt å holde naturlige.

LES MER:

Her er Norges drømmehytte 2014

Sjekk disse syv underverkene fra Turistforeningen

KOSELIG ROM: Det minste soverommet ligger på loftet i det lille hønsehuset. Det brukes av barna i familien.
KOSELIG ROM: Det minste soverommet ligger på loftet i det lille hønsehuset. Det brukes av barna i familien. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
MEST BRUKT: På landstedet er det tre gamle bygninger; et hovedhus, et båthus og et hønsehus som er renovert. Det gamle båthuset er mest i bruk. I det røde huset på den andre siden av det lille sundet har naboer barn på samme alder. Ofte ror familiene over til hverandre om morgenen og drikker kaffe mens barna leker.
MEST BRUKT: På landstedet er det tre gamle bygninger; et hovedhus, et båthus og et hønsehus som er renovert. Det gamle båthuset er mest i bruk. I det røde huset på den andre siden av det lille sundet har naboer barn på samme alder. Ofte ror familiene over til hverandre om morgenen og drikker kaffe mens barna leker. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
GAMLEVEIEN: Like bak husene snor den gamle, smale og steinlagte veien seg. Hovedveien er nå en bilvei som går noen meter ovenfor husene. Kystveien strekker seg 4,5 kilometer fra Arendal som en del av Fylkesvei 410 til den gamle kommunegrensen mot Moland i øst. Før 1878 fantes ingen vei langs sjøen her. Den viktigste trafikken gikk sjøveien.
GAMLEVEIEN: Like bak husene snor den gamle, smale og steinlagte veien seg. Hovedveien er nå en bilvei som går noen meter ovenfor husene. Kystveien strekker seg 4,5 kilometer fra Arendal som en del av Fylkesvei 410 til den gamle kommunegrensen mot Moland i øst. Før 1878 fantes ingen vei langs sjøen her. Den viktigste trafikken gikk sjøveien. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Syv komplette kjøkken til å ha ute

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning