Våningshus med ny vri

Fantasifull innredning

Interiørdesigneren har innredet et gammelt våningshus med en særegen blanding av gammelt og nytt. Se det enestående resultatet her.

Publisert Oppdatert
VARMER: Stemningsskapende peis i kleberstein til både nytte og hygge. Peisen ble funnet gjennom å sette inn en annonse i avisen, og antas å være fra rundt 1950.
VARMER: Stemningsskapende peis i kleberstein til både nytte og hygge. Peisen ble funnet gjennom å sette inn en annonse i avisen, og antas å være fra rundt 1950. Foto: Per Erik Jæger

Interiørdesigneren

Grethe Aagesen er interiørdesigner og gjennom firmaet Symbiose Design arbeider hun nå også spesielt med kjøkken, hvor hun bygger opp innredningsløsninger ut fra gamle skap og materialer blandet med nytt. (Grethe Aagesen, tlf. 472 34 193, Symbiose-Design )

Høyt oppe i dalsiden, med utsikt over fjellheimen, reiser det seg en stolt og vakker gammel værbitt bygning. Den er blitt flyttet fra museet i Tresfjord i Møre og Romsdal, og etter å ha blitt tatt ned to ganger og så satt opp igjen, har det gamle våningshuset nå kommet på plass som familiens hytte.

Ønsket gammelt hus

- Da vi bestemte oss for å bygge hytte, lette vi primært etter et gammelt hus til å sette opp igjen på tomta. Gjennom en annonse i Bondebladet fant vi dette huset i Møre og Romsdal, som museet i Tresfjord hadde tatt ned, men som de ikke hadde midler til å gjøre noe mer med, forteller Grethe, som er lidenskapelig opptatt av gamle hus, vakre gjenstander og materialer med patina og sjel.

Rekonstruert og flyttet

Etter at ekteparet hadde fått kjøpt huset, ble det fraktet til Dokka, for så å bli satt møysommelig opp igjen etter museets detaljerte arkitekttegninger. Da alle biter var falt på plass, ble huset tatt ned igjen og fraktet til fjells.

Etter måneder med målrettet og betydelige mengder arbeidsinnsats, sto huset frem i ny og spennende drakt, der hensynet til og det gamle og antikke har fått leve side om side med innslag av nytt, stramt og moderne.

Bevaringsverdig møter ny tid

SJATTERINGER: Veggen har ulike fargesjatteringer fordi underlaget, som består av gamle materialer, skinner gjennom. Malingen er påført i ett strøk og dratt ut med en fille. Sandsten på gulvet.
SJATTERINGER: Veggen har ulike fargesjatteringer fordi underlaget, som består av gamle materialer, skinner gjennom. Malingen er påført i ett strøk og dratt ut med en fille. Sandsten på gulvet. Foto: Per Erik Jæger

Huset har beholdt sin opprinnelige form og materialer fra 1860, men har fått et tilbygg på rundt 9 kvadrat, som er det nye inngangspartiet. I tillegg har de valgt å bytte ut de gamle vinduene og erstatte dem med nye, større og flere vinduer.

Fusjonen mellom husets form, bygd opp av vakre, gamle tømmerstokker, og de moderne, stramt inndelte vindusfeltene, er blitt et vellykket møte mellom ny og gammel tid.

Mens vinduene åpner opp fra interiør til eksteriør, har smale dører mellom stuer, gang og kjøkken fått vike til fordel for store og brede åpninger uten dører, slik at rommene blir lyse og romslige.

Funksjonelt, lunt og utradisjonelt

MATERIALMIKS: Spennende og harmonisk materialmiks med gammel svartovn i jern side om side med en moderne oppvaskmaskin. Mot skifer og røffe og rustikke møbler i tre, danner material-og og møbelmiksen et frodig og vellykket personlig uttrykk.
MATERIALMIKS: Spennende og harmonisk materialmiks med gammel svartovn i jern side om side med en moderne oppvaskmaskin. Mot skifer og røffe og rustikke møbler i tre, danner material-og og møbelmiksen et frodig og vellykket personlig uttrykk. Foto: Per Erik Jæger

Viktige faktorer for innredningen var å skape en god og lun atmosfære der ikke alt var strømlinjeformet, men spennende, robust og lett tilgjengelig. Hytta skulle være til for å brukes og trives i. Et sted hvor også gjester kan føle seg hjemme.

TRADISJONSRIK VARMEKILDE: En gammel vedfyrt svartovn gir mulighet til å både koke og bake på gamlemåten. Muren rundt ovnen er bygget opp av bruddskifer.
TRADISJONSRIK VARMEKILDE: En gammel vedfyrt svartovn gir mulighet til å både koke og bake på gamlemåten. Muren rundt ovnen er bygget opp av bruddskifer. Foto: Per Erik Jæger

Gammelt treverk har friskt og modig blitt satt sammen med moderne materialer med innslag av rene flater og stramme linjer. Satt sammen på nye og spennende måter, er innredningen i hytta et frodig oppkomme av ideer, kontraster og skjønnhet.

Grethe har selv stått for innredningen, men deler sin entusiasme for innredning og gjenbruk med sin ektemann, som på hobbybasis designer og får laget blant annet lysestaker av gammelt jern. I tillegg lager Helge gjerne også møbler av gamle materialer.

Blander friskt og personlig

Hyller lagd av gamle materialer og åpne skap med fargerike glass, dekketøy og kurver med bestikk får stå som dekorative innslag i innredningen. Ting skal stå fremme og være i bruk.

SELVGJORT: Bordet i stua er laget av en gammel dør som har tilhørt huset. De kraftige stokkene som er brukt til bordbein er funnet på Hardangervidda. Lysestakene er designet av mannen i huset, Helge, og er fra Symbiose Design.
SELVGJORT: Bordet i stua er laget av en gammel dør som har tilhørt huset. De kraftige stokkene som er brukt til bordbein er funnet på Hardangervidda. Lysestakene er designet av mannen i huset, Helge, og er fra Symbiose Design. Foto: Per Erik Jæger

Selv er interiørdesigneren glad i å blande alt hun har av kopper og glass, og mener variasjon gjør et hjem særegent.

- Han man én stil passer alt sammen, selv om ting er forskjellige. Og vi må jo ikke alle være like, understreker hun.

PLASS TIL MANGE: Spisestua er sjenerøs og romslig med plass til mange rundt bordet. Stolene, som eierne har funnet på låvesalg, er blitt pusset og skrapt for maling. Lysekronen er laget av gammelt jern og er tegnet av mannen i huset.
PLASS TIL MANGE: Spisestua er sjenerøs og romslig med plass til mange rundt bordet. Stolene, som eierne har funnet på låvesalg, er blitt pusset og skrapt for maling. Lysekronen er laget av gammelt jern og er tegnet av mannen i huset. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning