Bygge gapahuk

Bygget gapahuk ved hytta

Overnatting under stjernehimmelen.

MILJØPROFIL: Å bygge gapahuken hadde en klar miljøprofil. Hytteeier Gry Kristiansen satset på stedegne materialer i så stor grad som mulig. Resten handlet hun på det nærmeste byggevarehuset.
MILJØPROFIL: Å bygge gapahuken hadde en klar miljøprofil. Hytteeier Gry Kristiansen satset på stedegne materialer i så stor grad som mulig. Resten handlet hun på det nærmeste byggevarehuset. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Denne gapahuken har lærer Gry Kristiansen selv laget, i samarbeid med noen av elevene sine og en lokal bonde. Gapahuken ligger ved Sandorvannet ved hytta til Gry. Ideen til prosjektet kom fra noen elever som ønsket seg et skikkelig byggeprosjekt etter å ha laget fuglekasser.

Først ble tømmeret som skulle brukes til bærekonstruksjonen felt, kvistet og barket. Så var det å finne egnet sted for plassering. Utsikt til vannet, unngå å sperre for utsikten fra hytta og solforhold, var avgjørende i valg av tomt.

Slik gikk de frem

Fire passe store steiner ble plassert og de første grunnstokkene lagt oppå. Gapahuken ble på 2,5 meter x 2 meter. Først ble stokkene til bærekonstruksjonen felt. Så var det barking, da brukte de barkespade og bandkniv. Elevene syntes det var lettest å bruke bandkniven. Det er for øvrig veldig lett å barke stokkene om våren når sevjen stiger i stokkene.

Etter at bunnstokkene var plassert på steinene, boret de hull gjennom dem og i hjørnestokkene. De flyttet aggregatet ned på byggeplassen så de kunne bruke elektrisk bor.

.

De ville gjerne bygge konstruksjonen ved hjelp av en gammel sammenføyningsmetode som kalles grindbygging. Til dette hadde de 28 mm rundstokk som ble kappet opp i 4 emner på 25 centimeter. Ved denne teknikken utnytter man treets evne til å krympe og utvide seg. Bunnstokkene er rå og rundstokken er tørr. Når rundstokken blir slått ned i borehullet i bunnstokkene, vil de trekke fuktighet fra bunnstokken og utvide seg. Samtidig vil bunnstokkene med tiden krympe gjennom tørkingen. Dette gjør at rundstokken holder både bunnstokkene og hjørnestokken på plass i en sterk og stabil sammenføyning. Veggene ble satt opp med villmarkspanel.

Gry har stått for materialer, mens en lokal bonde med lang lafteerfaring fungerte som laftelærer og mentor for gruppa. Da elevene tok sommerferie, bygget Gry selv ferdig gulvet i huken. Familien bruker uteplassen flittig. De har hatt mange og lange kvelder sammen, til og med en overnatting under stjernehimmelen er det blitt.

bloggen til Gry kan du lese mer om byggeprosessen.

GOD ATMOSFÆRE: Etter at gapahuken og bålplassen sto ferdig, erfarte familien at det kunne være fint med en mindre gapahuk til oppbevaring av ved.
GOD ATMOSFÆRE: Etter at gapahuken og bålplassen sto ferdig, erfarte familien at det kunne være fint med en mindre gapahuk til oppbevaring av ved. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
BÅLPLASSEN: Da selve bålplassen skulle lages, ble flere steiner stablet rundt ildstedet, og de delte den groveste stokken på langs til benkeemner.
BÅLPLASSEN: Da selve bålplassen skulle lages, ble flere steiner stablet rundt ildstedet, og de delte den groveste stokken på langs til benkeemner. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GODT FORNØYD: Gapahuken med bålpanne innbyr til hyggelig samvær. Her er minstemann Haakon klar for en pølse sammen med mamma Gry. Tante Elin sitter i bakgrunnen.
GODT FORNØYD: Gapahuken med bålpanne innbyr til hyggelig samvær. Her er minstemann Haakon klar for en pølse sammen med mamma Gry. Tante Elin sitter i bakgrunnen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
RUNDSTOKKER: Til konstruksjonen ble det kjøpt inn 28 mm rundstokk som ble kappet opp til plugger.
RUNDSTOKKER: Til konstruksjonen ble det kjøpt inn 28 mm rundstokk som ble kappet opp til plugger. Foto: Illustrasjon: Øivind Lie

Les også:

Etter ombyggingen var ikke Hvaler-hytta til å kjenne igjen

Her er Norges drømmehytte 2014

Sjekk dette smarte tilbygget på hytta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning