Norsk ferieparadis ved havet
Ytterst mot havet ved Risør ligger en lett grånet hytte. Der nyter Oslo-familien solfylte feriedager og rosa kvelder, for nå er de ferdige med oppussingen.

Kommer du sjøveien inn til dette hytteområdet i Risør, ser du knapt de grånede feriehusene kledd med sedertre.
Syv arkitekttegnede hytter, ganske like, men likevel forskjellige, hver og en er tilpasset terrenget.
Hytta i denne reportasjen er på 100 kvadratmeter, tegnet av arkitektene Heggelund og Koxvold og ferdigstilt i 2008. Da familien på to voksne og to barn overtok den i 2010, stod hytten som et tomt skall.
Nå er hytta innredet til et drømmested, der det er nær kontakt med sjø og natur. Bare noen minutters rusletur unna, ligger svabergene og havet som står på fra Skagerak. Rett ut kan du skimte fyrene som markerer innseilingen til idylliske Risør.
Familien på fire forteller at det er værhardt og mye vind ute i havgapet, men hytta har flere lune utesteder.
- Gull verdt, sier store og små om leplassene.
Ferieboligen er omgitt av hundre kvadratmeter terrasser av lokal skiferstein med varm glød, samt usjenert treterrasse utenfor kjøkkenet.



Da familien var på besøk hos venner på en øy rett utenfor for fire år siden, dro de på visning.
- Fra sjøen så vi knapt hytta, på grunn av materialene og tilpasningen til terrenget. Det var en positiv overraskelse. Vi liker også at hytta er landbasert, selv om mesteparten av sommerens transport foregår med båt. Er vi landfaste, blir vi mindre væravhengige, sier de til Bonytt.
Men familien innså at det var en del å gjøre før innflytting. Hytta var i grove trekk et tomt skall i ubehandlet furu.
- Utfordringene var store, men vi hadde anledning til å tilrettelegge interiøret. Vi tok derfor kontakt med en interiørarkitekt, som tegnet kjøkken og øvrige rom.
De ønsket et skille mellom stue og kjøkken, noe som ble løst ved å plassbygge en sofa på den siden av kjøkkenøya som vender ut mot stuen. Denne sofaen, bokhyllene i stuen og sengene på soverommet er bygget av et snekkerverksted i Risør.
De innebygde hyllene i stuen, inneholder magasiner og bøker, samt TV for regnværsdager. Her har også barnas strandfunn fått plass sammen med andre gjenstander de er glade i.
- Jeg er ikke tilhenger av å ta med ting man ikke har bruk for hjemme til hytta. Gjenbruk er bra, men jeg synes at interiøret skal få komme til hytta fordi det passer der, ikke fordi vi vil bli kvitt det hjemme, sier mor i familien.
Alle gulvene er malt hvite, familien bryr seg ikke om underlaget får noen hakk eller riper.
- Det gir en fin patina, og hvitt understreker sørlandsfølelsen, sier de.
Takene er også hvite, og veggene er beiset i en grå farge som minner om drivved.
Så sant det er mulig, spiser familien ute. De har optimale solforhold til langt utover kvelden. Om morgenen kommer solen på den andre siden av hytta.




En typisk sommerdag kan arte seg på følgende måte: En løpetur på stiene og veiene mellom hyggelig småbruk, eller på svabergene. Og kanskje en tur til Risør med båten for å kjøpe is eller sjøkreps på Fiskemottaket. Fiskestengene er gjerne med i båten, og på en heldig dag blir det selvfisket fisk til middag.
- Vi er også flittige brukere av det lokale biblioteket. Ferielykke er å komme hjem med en stabel bøker, holde på litt i hagen, finne en lun leseplass, bade og være sammen med venner, rett og slett være ute, sier mor i familien til Bonytt.
Her nytes sommeren maksimalt, enten det er på terrassen eller på svaberget i rosa solnedgang.
Les også:
Dette er viktig når du skal kjøpe ferdighus