Plantegning, skåtøyhytte, arkitekt: Erik Collett, kritt arkitekter. fritidsboligbilaget 2010, Bonytt, Kathrine Sørgård=

Plantegning over hytta på Skåtøy. Arkitekt Erik Collett, kritt arkitekter. © Tegning: Kritt arkitekter

Utgangspunktet var at hytta i Kragerø-skjærgården skulle oppleves diskret fra sjøen. Derfor valgte arkitekt Erik Collett hos Kritt arkitekter å gi den ubehandlet ospekledning.

Grånende beskjedenhet

Hytta ligger i en grop i landskapet. Fasaden mot sjøen er hovedsakelig vinduer som speiler svabergene og de spredte furuene.

Hele hytta er kledd i gråbeiset eller ubehandlet stående trepanel av osp, som gråner og forsvinner i omgivelsene.

Stilblanding=

STILBLANDING: Hyttas mange bygg har forskjellige funksjoner, og mellom dem dannes mange små uterom som gir mulighet for å være ute uansett vær og vind. © Foto: Espen Grønli

Ute så mye som mulig

- Dette er et utpreget sommerhus, hvor man skal være ute så mye som mulig.

- Overgangen mellom ute og inne skal være umerkelig, derfor har hytta seks innganger, men nesten ingen dører inne, forteller arkitekt Erik Collett.

Intimt=

INTIMT: Vinduene er plasser slik at det ikke kommer sollys rett inn. Tv-en er skjult i den plassbygde skjenken. © Foto: Espen Grønli

Landsbyhytta

Et annet grep arkitekten tok for å sikre muligheten til å være ute, var å dele opp hytta i flere bygg, som en liten landsby.

På den måten har han også skapt flere intime uterom.

Morgensol=

MORGENSOL: Kjøkkenet er østvendt, og glassfasaden kan åpnes opp, slik at du nærmest spiser ute. Spisebordet er et naturlig samlingspunkt, ikke bare til måltider, men for alle slags aktiviteter innendørs. Kjøkkeninnredningen og spisebordet er tegnet av Moolo og tilpasset på stedet av Risør snekkerverksted. © Foto: Espen Grønli

Hovedbygget med kjøkkenallrom og bad ligger i forkant av gropen. Det er langstrakt, har hvelvet tak og vinduer langs hele fasaden.

- Det slake tønnehvelvstaket samler rommet på en helt annen måte enn et saltak, som bare forsvinner oppover.

Den buede formen og de store glassflatene åpner for utsikten mot sjøen, sier Erik Collett.

Sov-i-ro=

SOV-I-RO: Den som våkner til slik utsikt, vil glede seg til å stå opp og ta fatt på dagen. På dårlige dager trekker man simpelthen gardinene for og leser en god bok. © Foto: Espen Grønli

Privat sone=

PRIVAT SONE: Badet er hvitt og lyst, men eikeskapene tilfører interiøret varme. © Foto: Espen Grønli

Utsiktstårn

Utsikt får man også fra tårnet som ligger bak tønnehuset, for her er det terrasse på taket. Fra den går en bro over til svaberget og rett inn på en av øyas mange stier.

- Eieren ønsket å bruke bygget på denne måten for å få direkte adgang til så mye som mulig av øya, beskriver Erik Collett.

Soverom i toppen

Inne i tårnet er hovedsoverommet. Derfra er det en flott utsikt. Men vil du komme til resten av hytta, må du først gå ut.

- Selv om du tvinges utendørs, har du mulighet til å komme deg tørrskodd inn til frokost om det skulle regne, det er platting hele veien, beskriver Erik Collet.

Han forteller at hele poenget med å lede folk ut når de skal bevege seg fra et område til et annet, er å spare inneområdene for ganger og trafikk.

Samtidig får man ta del i områdets beste kvaliteter, nemlig nærheten til natur og sjø, på en mye mer direkte måte.

Naturen inn=

NATUREN INN: De mange vinduene gir nærhet til naturen inne også. © Foto: Espen Grønli

Spesialdesign=

SPESIALDESIGN: Interiørfirmaet Moolo har sammen med Risør snekkerverksted lagd denne spesielle køyesengen. I enden av underkøya er det plass til oppbevaring, eller et hemmelig rom som barna elsker. Stigen, som fortsetter helt opp, understreker takhøyden. © Foto: Espen Grønli

De store vindusflatene er også med på å oppheve skillet mellom inne og ute, ved å slippe omgivelsene inn.

- Det er spektakulært å sitte inne og se på naturen, spesielt når himmelen flerres opp av lyn, sier eieren.

Stramt interiør

Interiøret er enkelt og stilrent. Alt er malt hvitt, både vegger, tak og gulv.

- Jeg var usikker på om det ville bli kaldt, men interiørarkitekten mente det ville skape renhet og ikke være i veien for utsikten, forteller eieren.

Alt det faste interiøret er tegnet av Moolo, som også har valgt ut møblene. Alt han gjorde, var å ta med seg bestikk og tannbørste.

Eieren er svært fornøyd med resultatet.

- Hytta er blitt spenstig, og jeg oppdager stadig noe nytt ved den som jeg liker, supplerer han.

Beliggenheten

Hytteeieren er spesielt glad for oversikten hytta gir.

- Å kunne holde et våkent øye med barna fra terrassen mens jeg leser avisen i fred og ro, gir mer frihet til både meg og dem.

Materialmiks=

MATERIALMIKS: Nivåforskjellen mellom stuen og tv-stuen er understreket med ulike materialer. Grunnplanet har slitesterke fliser, mens tv-stuen har mykt tregulv. © Foto: Espen Grønli

Av alle hyttas fordeler, er eieren likevel fortsatt mest fornøyd med beliggenheten.

- Den umiddelbare nærheten til sjøen er fantastisk. Dette er en hytte som skal brukes! Om jeg ikke bruker den, så får venner og familie bruke den. Her skal det være liv hele sommeren!

Hvitt interiør=

HVITT: Inne er alt holdt i hvitt, for å skape en ro og renhet som ikke finnes ute. Variasjon sikres gjennom ulik materialbruk. © Foto: Espen Grønli

Skjærgårdsidyll=

SKJÆRGÅRDSIDYLL: På terrassen er det sol hele ettermiddagen, og utsikt til livet på fjorden. Dersom barna vil leke ved sjøkanten, har foreldrene full kontroll herfra. © Foto: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!