HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Det blåser veldig kaldt inn gjen­nom ventilene på hytta. Hvordan skal jeg stoppe blåsten?

– Klaf­fene inn­ven­dig blaf­rer når det blåser, og mye kald luft kommer inn, fortviler hytteeier. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen har et godt tips.

Pluss ikon
BLÅSER RETT INN: Denne lufteventilen gir altfor mye trekk, skriver hytteieren. Nå vil hun ha hjelp til å begrense luften som kommer inn.
BLÅSER RETT INN: Denne lufteventilen gir altfor mye trekk, skriver hytteieren. Nå vil hun ha hjelp til å begrense luften som kommer inn. Foto: Kris­tin Mørch
Publisert

Spørsmål:

Vi har en tøm­mer­hytte med ven­ti­ler i ytter­vegg. Det blåser veldig kaldt inn gjen­nom dem. Jeg tren­ger hjelp til en måte å stoppe blåst på. Klaf­fene inn­ven­dig blaf­rer når det blåser, og mye kald luft kommer inn.

Kris­tin Mørch

Svar:

Du har tyde­lig­vis litt for god trekk i ven­ti­lene når klaf­fene blaf­rer på inn­siden. Jeg tror dette kan løses ganske enkelt.

En ventil­kappe på utsi­den vil hindre vinden fra å blåse rett inn i ven­ti­len.

Ta et mål av åpnin­gen og dra til nærme­ste byg­ge­va­re­bu­tikk. En slik ventil­kappe må være bereg­net på en vanlig luf­te­ven­til, ikke en ventil der det er en vifte på inn­si­den.

For at en slik stan­dard kappe skal kunne mon­te­res riktig, ser det ut som om du kan­skje må plukke av den fine risten med kobber­beslaget på utsi­den. Alter­na­tivt kan du få en blik­ken­sla­ger til å lage en spe­si­al­­tilpas­set kappe i kobber.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2022.

Les også