HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi kjøpte hytte med en stor steinhaug foran – har du forslag til hva man kan gjøre uten å måtte fjerne den i sin helhet?

Hytteeieren har en stor og ustabil steinhaug foran inngangen til hytta. Det vil bli mye jobb å fjerne de store steinene. Finnes det andre alternativer? Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Hytteeieren fikk med en stor og ustabil steinhaug foran inngangen til hytta. Det vil bli mye jobb å fjerne de store steinene, men finnes det andre alternativer?
Hytteeieren fikk med en stor og ustabil steinhaug foran inngangen til hytta. Det vil bli mye jobb å fjerne de store steinene, men finnes det andre alternativer?
Publisert

Spørsmål:

Vi kjøpte nylig en hytte der det er mye stein foran inngangen (bildet).

Det var sikkert ment som en opphøyning/trapp til døra, men vi synes steinhaugen er ustabil og lite praktisk.

Om vi skal flytte den i sin helhet blir det mye bæring. Noen kreative forslag til hva vi kan gjøre?

Renate W.

Svar:

Jeg ville gått for platting. Først og fremst fordi materialene, altså steinfyllingen, allerede ligger der. Det kan gjøres på to måter: Treterrasse eller skiferplatting (se illustrasjon).

(Svaret fortsetter under bildet)

<b>Tre ulike alternativer: </b>Øyvind Lie-Jacobsen foreslår disse løsningene.
Tre ulike alternativer: Øyvind Lie-Jacobsen foreslår disse løsningene. Foto: Øyvind Lie-Jacobsen

Lager du en skiferplatting, kan du lage enten en ringmur rundt plattingen, eller lage liten skrå bakke som mettes med jord og sås med gress. En ringmur er mest jobb, men vil også gi et flott preg på plattingen.

Da plukker du ut de største steinene og stabler muren tørt. Steinen som ligger innenfor muren rettes av. Så mettes overflaten med grov grus og deretter et lag med sand.

Skiferhellene legges rett i sanden. Velger du treplatting, gjøres samme grunnarbeidet som med skifer­platting, men du dropper laget med sand.

Gruslaget rettes av, så legges bjelkene rett på grusen. Terrassebordene monteres på bjelkene.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2022.

Les også