EKSPERTHJELP:

Parkering ved festet tomt: Kan fester kreve to parkeringsplasser for sin hytte og på hvilket grunnlag?

Kommunen er gjort oppmerksom på at parkeringskravet ikke er oppfylt. De er motvillige til å ta det videre med grunneier. Kan fester kreve to parkeringsplasser for sin hytte og på hvilket grunnlag? Advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en hytte som ble bygget i 1954. I opprinnelig festeavtale er ikke parkeringsoppstilling omtalt. Da det ble regulert inn flere hytter, ble det i revidert reguleringsplan fra 1991 berammet at det skal opparbeides to parkeringsplasser pr. hytte. Bortfester har ikke opparbeidet dette i henhold til reguleringsplan.

I fornyet festekontrakt fra 2002 står det: «Fester har rett til adkomst til hytte fra riksvei». Kommunen er gjort oppmerksom på at parkeringskravet ikke er oppfylt. De er motvillige til å ta det videre med grunneier. Kan fester kreve to parkeringsplasser for sin hytte og på hvilket grunnlag?

G.F.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Det fremgår av plan- og bygnings­loven § 12–4 (1): «En reguleringsplan fastsetter framtidig arealbruk for området og er ved kommunestyrets vedtak bindende for nye tiltak eller utvidelse av eksisterende tiltak …» Vil grunneier anlegge en parkeringsplass, må den opparbeides og plasseres slik reguleringsplanen legger opp til.

Kommunen kan likevel ikke pålegge grunneier å realisere planen. Gjennom­føring av planen er et forhold mellom grunneier og kommune, mens festekontrakten regulerer forholdet mellom grunneier og fester.

Jeg kan ikke se at du kan kreve to parkeringsplasser på grunnlag av formuleringen i kontrakten. Planen gir heller ingen privatrettslige rettigheter, slik at du må inngå en særskilt avtale med grunneier for to parkeringsplasser.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2021, og sist oppdatert 09/03 2022.

Les også