HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Hvordan beregnes sjablongtakst?

Det har ikke vært mulig å få oppgitt en beregningsformel fra kommunen. Hvordan beregnes egentlig sjablongtakst? Spør hytteieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde, Getty Images
Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi eier en fritidseiendom i en kommune på Nordmøre. Kommunen gjennomførte ny taksering av alle eiendommer i forbindelse med eiendomsskatt for et par år siden. Vår eiendom er taksert ved en sjablongtakst etter forutgående utomhus befaring på eiendommen uten at vi ble varslet.

Det har ikke vært mulig å få oppgitt en beregningsformel fra kommunen, men vi kan av saksutskriften finne en del begreper med tilhørende tall som inngår: areal, kvadratmeterverdi, indre og ytre faktor. Vi formoder at beregning for sjablongtakst foretas likt for alle kommuner som benytter denne?

K.G.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Normalt skal sjablongene defineres ut fra standard, alder, størrelse, fasiliteter, adkomst m.m. De kan også relateres til beliggenhet, utsikt, tomtestørrelse, tetthet i område m.m. Kommunene står i prinsippet fritt når det gjelder hvilke sjablonger som skal benyttes.

De vil kunne benytte sjablonger som referer seg til utsikt i et område hvor dette er en viktig fasilitet. I et flatt område med skogstomter vil en slik sjablong ikke være relevant. Det er ikke noe krav om at kommunene skal benytte samme sjablong for samme egenskap.

Målsettingen er at kommunene ved bruk av sjablonger kan finne frem til en relevant og rettferdig takst for beregning av eiendomsskatt, der det er aktuelt.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også