Nabostøy

Hvilke nabolyder plager deg mest?

Naboens sengehygge, høylytt festing, gressklipper søndag morgen? Hvilke nabolyder irriterer deg mest?

STØYENDE SEX: Bor du i leilighet kan det være at du har blitt holdt våken av at naboene hygger seg. Stem på den mest irriterende nabolyden i vår spørreundersøkelse.
STØYENDE SEX: Bor du i leilighet kan det være at du har blitt holdt våken av at naboene hygger seg. Stem på den mest irriterende nabolyden i vår spørreundersøkelse. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

I forrige uke la kommunelegen i hordalandskommunen Sveio ned forbud mot bjelleklang. En innbygger hadde fått legens medhold på at han fikk helseplager av sauebjellene.

- Klageren har en legeerklæring fra sin fastlege der det fremgår at vedkommende får helseplager av støy fra bjellene. Jeg har ansvar for å verne om folkehelsen, ikke sauenæringen, sier kommunelege Trond Wirkola til Bergens Tidende .

Støyplager er så mangt. Noen irriterer seg over naboens hagearbeid en tidlig søndag morgen. Andre får ikke sove på grunn av en gneldrende nabobikkje.

I tillegg til at støy kan være en helseplage , kan det også være en kilde til nabokonflikter.

Klikk Bolig ønsker å finne ut hva som irriterer våre lesere.

HVA SLAGS STØY IRRITERER DEG? Bli med på vår uhøytidelige spørreundersøkelse nederst på siden.

Støy er individuelt

1,7 millioner nordmenn plages daglig av støy.

90 prosent handler om bråk fra samferdsel, mens de resterende 10 kommer i hovedsak fra kilder i nabolaget, som blant annet klimaanlegg og varmepumper.

- Opplevelsen av støy er veldig varierende, men det er den som blir utsatt for ulydene som definerer hva som er plagsomt, sier rådgiver i Støyforeningen, Pål Jensen, til klikk.no.

- Bli venn med naboen

Rådet fra Støyforeningen er at man prøver å bli enig med den som er kilden til støyen.

- Ta kontakt med naboen og forsøk å løse dette i minnelighet, utdyper Jensen. - Men dersom det ikke fungerer, kan en anmeldelse til politiet være det eneste alternativet.

Ta kontakt med kommunen

Det finnes flere lover som regulerer støy og forholdet naboer imellom.

Grannelova sier at man ikke må sette i gang noe som urimelig er til ulempe for naboen.

Ifølge Lov om helligdagsfred kan man ikke forstyrre med utilbørlig larm på helligdager. Og i denne sammenheng er søndagen en helligdag.

- Og ifølge kommunehelsetjenesteloven er det faktisk slik at man også kan be om hjelp fra kommunen dersom man plages av støy, supplerer Jensen.

Det er Seksjon for miljørettet helsevern man da skal kontakte i kommunen.

Les også:

Slik krangler du med naboen

Huskeliste ved boligkjøp

Kullsyre fjerner rynker

Denne saken ble første gang publisert 02/08 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også