Interiørtrender høsten 2010

Høstens kuleste interiørtrender

Yndig og feminint med en rå vri. Denim i kombinasjon med det det røffe, industrielle. Her er høstens må-ha.

DELIKAT MED OVERRASKENDE TWIST: I stilen sweet sin mikses det delikate, feminine og en smule romantiske med noe som skaper kontrast. For eksempel religiøse symboler.
DELIKAT MED OVERRASKENDE TWIST: I stilen sweet sin mikses det delikate, feminine og en smule romantiske med noe som skaper kontrast. For eksempel religiøse symboler. Foto: FOTO: Bloomingville
Publisert Oppdatert

Høsten er i anmarsj, men det er liten grunn til å deppe av den grunn.

For i høst bugner det av spennende nyheter for hjemmet ditt, og snart er det meste å finne i butikkhyllene.

Anja Falk Gaede, trendredaktør i danske pej gruppen, ser to klare trendretninger for høsten.

Hyller industrien

En av dem er retningen de kaller "Labour Lust", en trend som er inspirert av industrialiseringen med tung patinering, og slitte materialer. Det harde arbeidet hylles og får fornyet status og respekt.

- Stikkordet er industriell stil med innslag av ærlige, håndlagde produkter - og man har gjerne gjenbruk i tankene, sier trendredaktøren.

Les også: Nettbutikker med landlig interiør.

INDUSTRIELT UTTRYKK: Vegger som har fått hard medfart, industrilamper og industrielle skap understreker stilen labour lust.
INDUSTRIELT UTTRYKK: Vegger som har fått hard medfart, industrilamper og industrielle skap understreker stilen labour lust. Foto: FOTO: House Doctor

Lyse denimstoffer preger blant annet denne trenden. Det skal se slitt og brukt ut. Og et hjem har blitt mer et hjem, fremfor en bolig som kun skal fylles opp med materielle ting.

- Interiøret nå skal ha innslag av gjør-det-selv, understreker Anja Falk Gaede.

Produkter som understreker stilen er langbord hvor slekt og venner får plass, og lange kjøkkenbenker som gir assosiasjoner til typiske arbeidsbenker.

Metallamper, synlige ledninger - og alt som gir et hint av industriverdenen er typisk for stilen.

Les også: Glem shabby chic, nå er det Cheap chic som gjelder.

Kul miks

MODERNE STUE: Et stort spisebord hvor mange får plass, samt en lampe med hjemmelagd utseende. Begge deler er typisk for stilen Labour Lust.
MODERNE STUE: Et stort spisebord hvor mange får plass, samt en lampe med hjemmelagd utseende. Begge deler er typisk for stilen Labour Lust. Foto: FOTO: House Doctor
GRÅ HØST: Grått blir den store høstfargen, spår ekspertene. Og håndlagde produkter, sånn som en strikket puff eller pute, er en stor trend.
GRÅ HØST: Grått blir den store høstfargen, spår ekspertene. Og håndlagde produkter, sånn som en strikket puff eller pute, er en stor trend. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

En annen trend er ifølge Anja Falk Gaede "Sweet sin".

MORSOM TWIST: Keramikk og porselen med twist er en morsom trend. Disse kaninene er designet av Louise Hindsgavl.
MORSOM TWIST: Keramikk og porselen med twist er en morsom trend. Disse kaninene er designet av Louise Hindsgavl. Foto: FOTO: Produsenten

Trenden er på overflaten delikat, feminin og romantisk - men har et underliggende syndig tema som skaper en overraskende twist. Fargene er hovedsakelig sarte og feminine. Her ser man nude nyanser, grå toner og trefarger.

- Her er det søte og yndige blandet med det rå og tøffe. Man skal ha noe som virkelig bryter, sier hun.

Punkinspirasjon er med å gjøre det yndige syndig. Det samme er stål, lakkert metall, kjetting, lær, nagler og marmor. Porselen og keramikk med rå detaljer er også et spennende innslag.

- Porselenet kan også være søtt, men en søt kaffekopp kan for eksempel fungere som en blomsterpotte for en kaktus - for å skape en spennende kontrast. Det gjelder å skape en balanse mellom det delikate og feminine og det røffe, rå, sier trendredaktøren.

Grå og blå høst

Lisbeth Larsen, trendanalytiker og fargesjef i Jotun spår mer fargebruk i tiden fremover.

- Nå har vi hatt det hvite lenge, og det er i grunn ikke noe galt med det. Men nå blir det flere farger, sier Larsen.

Grått blir en av de store fargene i høst, spår Larsen.

- Grått finnes i mange nyanser, alt ifra den nøytrale gråfargen til grått med blått eller grønt i. De helt nøytrale, rene gråfargene synes jeg er spesielt fine. Det fine med grått er at det kan passe i alt i fra rene, moderne dersigninteriører til interiører med industri, vintage og resirkulerte produkter. Det passer også i mer romantiske hjem.

Blåfargene som vi så mye av i vår, forsetter også. Og blåfarge med en del grått i er en elegant i farge, synes Larsen.

- Blått passer også i minimalistiske interiører, samtidig som det også passer i mer tradisjonelle, etablerte hjem. Blått er gjerne en farge som vi forbinder med eksklusivitet. En blå vegg gjør seg fint mot en nydelig lysekrone, for eksempel, sier hun.

Beige nyanser

Den siste fargen vi vil se mye av i høst er varme beigetoner, ifølge trendanalytikeren.

- Den gjør seg fint mot lin og røft treverk. Og stål. Utover høsten vil vi også se varme okergule toner og dypere bruntoner. Rødt blir dessuten en viktig aksentfarge.

BLÅ HØST: Blått passer inn i både moderne, stramme hjem til mer tradisjonelle, etablerte hjem. Og denim er en slager i høst.
BLÅ HØST: Blått passer inn i både moderne, stramme hjem til mer tradisjonelle, etablerte hjem. Og denim er en slager i høst. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Vi vil dessuten se mindre av den etter hvert så populære fondveggen. Nå ta vi sjansen og maler hele rommet i en mørkere farge.

Men er man blant dem som fortsatt sverger til hvitt, så kan man oppnå store forandringer ved å forsøke andre hvitfarger. Det finnes et stort spekter på markedet.

- Vi vil dessuten se mer av personlige hjem fremfor altfor stylede hjem. Hjemmene vil være preget av vintage og gjenstander som betyr noe for oss. Vi ønsker ikke at hjemmet vårt skal se ut som et designhjem fra boligannonsene. Håndlagde gjenstander er i tiden, sånn som strikkede puffer, puter og tepper. Dette går hånd i hånd med vintage og gjenbruksstilen, sier hun.

Les også:

10 tips til vellykket innredning

Tennisballer og paller blir til møbler

Fantasifull innredning

DUST OG DEILIG: Beige blir det også mye av i høst. Det gjør seg fint sammen med metall og ulike tresorter.
DUST OG DEILIG: Beige blir det også mye av i høst. Det gjør seg fint sammen med metall og ulike tresorter. Foto: FOTO: Jotun
ULIKE HVITFARGER: Er du blant dem som forsatt sverger til hvitt? Da bør du teste ut forskjellige hvitfarger. Det finnes en rekke ulike hvitfarger på markedet.
ULIKE HVITFARGER: Er du blant dem som forsatt sverger til hvitt? Da bør du teste ut forskjellige hvitfarger. Det finnes en rekke ulike hvitfarger på markedet. Foto: FOTO: Jotun

Slik posjerer du egg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning