Å pynte til jul

Heidi elsker det minimalistiske og moderne, mannen Toggen det gamle og autentiske

Sjekk det fantastiske resultatet!

NYTT OG GAMMELT: I familiens hjem er det en god miks av nye og antikke gjenstander. Bordet og lysestakene er arvegods.  Den hvite stolen Gray 23 er designet av Paola Navone. Den rustikke vasen og middagstallerkenene er fra Bolina. De grønne Tolix-stolene passer perfekt til jul. 
FOTO: Trine Thorsen
NYTT OG GAMMELT: I familiens hjem er det en god miks av nye og antikke gjenstander. Bordet og lysestakene er arvegods. Den hvite stolen Gray 23 er designet av Paola Navone. Den rustikke vasen og middagstallerkenene er fra Bolina. De grønne Tolix-stolene passer perfekt til jul. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen
Publisert Oppdatert

Hos Heidi Fyhn og mannen Toggen Edland blir det slettes ikke noen farge-, glitter- og englebonanza når julen nærmer seg.

For familien på fire handler jul og julestemning om helt andre ting enn nettopp det. For Heidi, som driver butikken No3 interiørbutikk i Gjøvik,  er stor tilhenger av det naturlige i interiøret. Her får nøytrale toner og basisfarger lov til å følge dem gjennom tid. Også når julen ringes inn. I huset som går over to plan, synes det at det er jul. Men her overdrives det aldri.

Én ting skaper ekstra god stemning

Det er spesielt den spennende kombinasjonen av gammelt og autentisk interiør, og den moderne stilen, som gjør hjemmet så fint til jul. Med dette som en viktig ingrediens, kan alt annet være dempet til jul.

- Jeg er ganske enkel når det kommer til stil. Jeg er veldig glad i og faller ofte tilbake på naturlige toner. Farger som ikke gjør så mye ut av seg. Grått, hvitt og natur. Jeg har mye interiør rundt meg i hverdagen, og det gjør at jeg raskt kan bli litt lei på hjemmebane. Det er mye jeg rett og slett ikke har lyst til å bo med.

Heidi har krøllet bena godt opp under seg i den varme, grå sofaen i stuen. Ute faller snøfnuggene lett som dun. I koppen er det Pepsi Max. Snart er den her igjen, julen. Så om kort tid blir det full rulle i butikken. Og om noen uker er det dags for god mat, kjærkommen tid med familien, og ikke minst avslapning på hjemmebane. 

 

GOD STEMNING: Når julen kommer, slapper Heidi mer enn gjerne av i sofaen Ghost fra Gervasoni. Bildet med geit stammer fra en kafé på Gjøvik. Fløyelsputene og teppet er fra Eske. Stolen Scandia lounge er designet av Hans Bratterud. Det lille bordet Gray er fra Gervasoni.
FOTO: Trine Thorsen
GOD STEMNING: Når julen kommer, slapper Heidi mer enn gjerne av i sofaen Ghost fra Gervasoni. Bildet med geit stammer fra en kafé på Gjøvik. Fløyelsputene og teppet er fra Eske. Stolen Scandia lounge er designet av Hans Bratterud. Det lille bordet Gray er fra Gervasoni. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen
DEKKET BORD: Bordet er dekket til julefeiring. 
FOTO: Trine Thorsen
DEKKET BORD: Bordet er dekket til julefeiring. FOTO: Trine Thorsen

Helt nødvendig med stearinlys

Julen betyr mye stearinlys. Det må med. Familien synes likevel den ultimate stemningsskaperen er peisen: Lite slår stemningen av at det knaker og knitrer i den. Julepynten de har, får følge dem fra år til år. Men selvsagt blir det plass til noen nye ting også.

- Jeg liker å forandre litt fra år til år. Men noe tar jeg alltid frem. En liten engel jeg har, for eksempel. Ungene må dessuten være representert når det kommer til pynting av juletreet, sier Heidi. 

I julen handler det mest av alt om familie. Om å være sammen og ha tid til å treffes. Julen feires vanligvis annethvert år hos familiene til Heidi og mannen. Det blir ofte flere felles middager. Når det er jul pleier dessuten Heidi å kose seg ekstra når hun får lommer hvor hun kan snøre på seg joggeskoene og ta seg en treningstur mellom slagene. Da er det ekstra godt å slappe av etterpå – spesielt om joggeturen er tilbakelagt før frokost.

Pynter tidlig

Før jul blir det gjerne intensiv jobbing. Sånn er det når man driver egen butikk. Men i førjulstiden er stemningen på jobben gjerne ekstra koselig.

- Jeg pynter som regel tidlig hjemme hos oss, og så forsøker jeg å få julen ut av huset så raskt den er over.

Tid til å lage adventskalender blir det alltid. Kalenderen får gjerne nytt utseende hvert år. Heidi baker stort sett alltid pepperkaker. Og lager marsipan. Men de syv slagene er hun så heldig å få ferdig av svigermor Kari.

- Perioden før jul er så fin. Da er alle i godlynne, og jeg pleier å få roen da. Til tross for mye å gjøre på jobben.

Heidi gleder seg alltid til jul. Det er mye positivt med den. Men er det noe hun ikke liker, så er det gavejaget.

- Her kommer jeg stadig i konflikt med meg selv. Det blir jo så mange gaver til barna, og som foreldre er det lett å være redd for at ting ikke er godt nok.

KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen er fra Sivesind, hvitevarene er fra Miele. De gamle trefjølene er både antikke og fra Bolina. Krakkene er arvegods. Stjernen i vinduet er fra Blomme. 
FOTO: Trine Thorsen
KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen er fra Sivesind, hvitevarene er fra Miele. De gamle trefjølene er både antikke og fra Bolina. Krakkene er arvegods. Stjernen i vinduet er fra Blomme. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen
PERSONLIG STIL: De grønne putene er fra Eske, puten med motiv er designet av Nicolette 
Brunclaus og fås kjøpt hos Eske. Jielde-lampen og vintagestolen er fra No3. Paneltapetet er fra Deborah Bowness. 
FOTO: Trine Thorsen
PERSONLIG STIL: De grønne putene er fra Eske, puten med motiv er designet av Nicolette Brunclaus og fås kjøpt hos Eske. Jielde-lampen og vintagestolen er fra No3. Paneltapetet er fra Deborah Bowness. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen
SPISEKROK: Denne lille kroken på kjøkkenet innbyr til en hyggelig frokoststund. Stolen er fra 1700-tallet, det samme er maleriet. Klaffebordet fra 1800-tallet sto på gården der mannen er fra. Pompongen er fra Bolina. Lysestaken er fra Normann Copenhagen, og tekannen er fra No3.  
FOTO: Trine Thorsen
SPISEKROK: Denne lille kroken på kjøkkenet innbyr til en hyggelig frokoststund. Stolen er fra 1700-tallet, det samme er maleriet. Klaffebordet fra 1800-tallet sto på gården der mannen er fra. Pompongen er fra Bolina. Lysestaken er fra Normann Copenhagen, og tekannen er fra No3. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen

Historie innenfor veggene

Det er mye historie innenfor veggene i dette hjemmet. En dragkiste er arvet, det samme er det gamle, fine spisebordet i stuen. En haug små trekrakker er kjøpt på auksjon. Alt dette bidrar til en helt egen varme gjennom julehøytiden.

De gamle gjenstandene var mannens fanesak da de flyttet under samme tak. Heidi var minimalist og glad i det moderne. Han hadde vokst opp med det gamle, besøkte mer enn gjerne auksjoner – og var tilhenger av gjenstander med gode historier.

Minimalisten som møtte nostalgikeren skulle vise seg å bli en svært heldig kombinasjon. Se bare selv.

- Det er blitt en naturlig miks. Her er det enkel, klassisk design i kombinasjon med antikk, sier Heidi. 

Full renovering

Familien grovrenoverte da de kjøpte huset, og flyttet inn i ett og ett rom. De bodde lenger ned i gaten da hjemmet de har i dag kom for salg. På de årene har noen av rommene vært gjennom en makeover – flere ganger.

-  Det går aldri ett år uten et eller annet prosjekt. Nå er gulvet vårt i første etasje det neste på listen. Det skal slipes ned, og males. Lysere, tenker jeg.  

Problemet er bare det at når ett rom pusses om, så forplanter gjerne problemene seg. Velkjent? Da ser en raskt svakhetene i det neste rommet. Og så er det bare å gå i gang – igjen.

- Da føler man at noe må skje der også, smiler Heidi.

Heidi er opptatt av ikke å eie så mange ting. Kjærligheten til minimalisme er én ting. Følelsen av innimellom å få nok av ting, er en annen. Dessuten handler det om gleden av å drømme. Om det man måtte ønske seg.

- Halve gleden for meg er å ha lyst på ting. I stedet for å fylle huset med en hel masse, er jeg bevisst på hva jeg drar inn.

 

HAR PUSSET OPP: Heidi og familien har pusset opp det meste i hjemmet. 
FOTO: Trine Thorsen
HAR PUSSET OPP: Heidi og familien har pusset opp det meste i hjemmet. FOTO: Trine Thorsen
BADET: Baderomsbenken er hjemmesnekret, den er laget av tykk eik. Det sirkelformede speilet på badet er fra Hay. Løperen på gulvet er fra Bolina. 
FOTO: Trine Thorsen
BADET: Baderomsbenken er hjemmesnekret, den er laget av tykk eik. Det sirkelformede speilet på badet er fra Hay. Løperen på gulvet er fra Bolina. FOTO: Trine Thorsen
HJEMMELAGD: En hjemmelagd girlander er hyggelig. 
FOTO: Trine Thorsen
HJEMMELAGD: En hjemmelagd girlander er hyggelig. FOTO: Trine Thorsen

Ikke for dominerende farger

Sosiale medier gir Heidi masse inspirasjon, sånn som Instagram og interiørblogger. Hun lar seg dessuten inspirere av interiørblader og prosjektene stylistene gjør for dem. Dessuten er hun svak for oppussingsprogrammer på TV. Hvorfor?

- Det er gøy å se hvor mye det er mulig å gjøre. Jeg ser generelt mye fint, men har innsett at det ikke er alt det passer for meg å bo i.

Ettersom årene har gått har Heidi gjort seg noen erfaringer rundt hva som egentlig er dem – i interiøret. Hun holder seg blant annet unna altfor skarpe og dominerende farger.

- Jeg vet av erfaring at jeg raskere går lei disse fargene, og går tilbake til det rene og naturlige. Jeg tenker også at en enkel stil med innslag av skandinavisk design aldri går av moten, avslutter hun.

DELIKAT: Jenterommet er delikat innredet. Tapetet er fra 
Designers Guild. Sengen er kjøpt på en auksjon. 
FOTO: Trine Thorsen
DELIKAT: Jenterommet er delikat innredet. Tapetet er fra Designers Guild. Sengen er kjøpt på en auksjon. FOTO: Trine Thorsen
KONTOR: Arbeidsrommet er hyggelig innredet. 
FOTO: Trine Thorsen
KONTOR: Arbeidsrommet er hyggelig innredet. FOTO: Trine Thorsen

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning