Slik sikrer du at potter og planter takler frosten

Sørg for at pottene ikke sprekker i vinter

Ikke sløs bort penger på å kjøpe nytt hver vår. Plantene kan fint overvintre i potter ute.

VIKTIGE TIPS: Husk å alltid ha fiberduk og lecakuler i bunnen av en potte før du heller i jord og planter. Det sikrer at overflødig vann renner ut. Og før vinteren må du sette potta høyt, gjerne oppe noen trebiter. Det hindrer at potta fryser fast i bakken eller sprekker på grunn av for mye is.
VIKTIGE TIPS: Husk å alltid ha fiberduk og lecakuler i bunnen av en potte før du heller i jord og planter. Det sikrer at overflødig vann renner ut. Og før vinteren må du sette potta høyt, gjerne oppe noen trebiter. Det hindrer at potta fryser fast i bakken eller sprekker på grunn av for mye is. Foto: Foto: Gro Strømsheim
Sist oppdatert

Planter og potter om vinteren

Kjøp potter som er frostsikre, spør i butikken.

Ha store potter, flere hakk opp fra den størrelsen planten hadde i butikken.

Pass på dreneringen, legg fiberduk og lecakuler i bunnen av potta før du heller i jord. Dette gjelder alltid når du planter i potte, ikke bare de som skal overvintre.

Om vinteren må potta stå på en forhøyning, gjerne noen plankebiter, slik at vannet kan renne ut av potta. Det hindrer at det blir for mye vann i den som kan fryse til is og da sprekke potta fordi jordklumpen utvider seg.

Sjekk herdigheten på plantene før du kjøper dem. Dette er merket på plantene i butikken. Velg gjerne litt ekstra herdige planter hvis du vil overvintre dem.

Flytt gjerne pottene inntil husveggen eller under tak hvis mulig.

Unngå å sette plantene i sørveggen. Dette fordi sola varmer mest der om våren, det fører til uheldig variasjon av varme om dagen og frost om natta, før våren kommer for fullt.

Potter som ikke skal ha planter i om vinteren, bør snus opp-ned og helst settes under et tak. Potter i materialer som ikke er frostsikre må tas inn om vinteren.

Kilder: Krukkegården, Plantasjen, moseplassen.no

Urter, stauder, hortensia og syrin er bare noen eksempler på planter som kan overvintre i potter.

Sommeren med varme kvelder med middager på terrassen og vakre blomstrende bed er forbi. Mange kjøper nye planter til å sette i potter og bed hver eneste vår, men med litt omtanke kan plantene fint klare seg gjennom vinteren og blomstre på nytt året etter.

- Jeg har en rekke ulike planter stående ute i potter hele vinteren. Rekorden må være en einerplante som vi kastet i vår etter å ha hatt den i potte ute i 24 år, forteller Åse Sekkelsten, innehaver av Krukkegården ved Ås utenfor Oslo.

Sekkelsten sier det er svært mange planter som kan overvintre ute i potter, men at det er viktig at potta er ganske stor. I tillegg er det svært viktig å passe på pottene har dreneringen i orden.

- Sjekk at røttene ikke har vokst gjennom og tettet hullene i bunnen. Det er også svært viktig at overskuddsvannet kan renne fritt gjennom og det er derfor lurt å ha potta stående oppå noen klosser eller på krukkeføtter, så de ikke fryser fast i bakken, sier krukkeentusiasten.

Spør om potta tåler frost

Planter som skal stå i potte gjennom vinteren må ha god drenering. Det kan du sørge for ved å legge fiberduk i bunnen av potta, så et 10 cm tykt lag med lecakuler og så et nytt lag med duk, før du heller i jord. Da hindrer du røtter og jord i å tette til mellom lecakulene.

- Det er viktig å peke på at frostsikre krukker betyr at materialet tåler frost og ikke forvitrer, men man opphever ingen fysiske lover. Hvis krukka er tett i bunnen og fylles opp med vann så vil den sprekke når det fryser. Frossen jord skal de derimot tåle, sier Sekkelsten.

Husk at du også kan plante blomsterløk i potter, gjerne sammen med andre planter.

Høybrent keramikk, glassfiber, sement og ulike plastvarianter kan alle tåle frost. Spør i butikken når du kjøper.

- Det er en del planter som ikke liker å fryse på røttene sine og hvis de kommer inntil den kalde veggen på for eksempel en krukke av metall så kan planten dø. For å hindre dette kan du legge en tynn isopormatte, for eksempel sånne som brukes under baderomsgulv, inni krukka langs veggene, men ikke i bunnen. Da vil krukka være frostsikker og beskytte plantene i mange år, sier Sekkelsten.

Krukker med V-form er best

Arkitekt og hageentusiast Anne Havåg Holter-Hovind driver bloggen moseplassen og minner om at også fasongen på krukkene er viktig å tenke på.

- Det beste er krukker som har en v-form fordi da går presset oppover når jordklumpen ekspanderer og da er sjansen mye mindre for at krukken sprekker, sier Holter-Hovind til klikk.no.

Mange potter har mer tønneform og sjansen for at den sprekker er noe større. Hvis du likevel ønsker å ha potta ute, kan du enten kle innsiden av potta med bobleplast - det gir luft og plass for jorda til å utvide seg. Eller du kan sette planten i en mindre potte som du så setter oppi den store tønneformede krukka.

- Drenering er uansett veldig viktig, det må være mulig for vannet renne ut slik at det ikke blir for vått i jorda og at det fryser til is. Sett potta opp, gjerne bare på noen treklosser, slik at vannet renner ut og potta ikke fryser fast i bakken.

Hun har selv overvintret flere ulike potter og planter. Men anbefaler å ta potter av terrakotta og andre ikke-frostsikre materialer inn om vinteren.

IKKE LURT: Det er ikke lurt å la pottene stå rett på bakken. Med norsk klima vil pottene lett fryse fast i bakken, det kan fort føre til at den sprekker og skade plantene.
IKKE LURT: Det er ikke lurt å la pottene stå rett på bakken. Med norsk klima vil pottene lett fryse fast i bakken, det kan fort føre til at den sprekker og skade plantene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Også hun peker på størrelsen: jo større potter jo bedre overvintring.

Sjekk herdigheten til planten

Når det gjelder planter så anbefaler Holter-Hovind å sjekke herdigheten på planten før du kjøper den.

- Velg gjerne et par hakk høyere herdighet enn det du må ha til vanlig. Det er selvsagt stor forskjell på hvordan en plante trives i Troms og på Sørlandet, her må man tenke lokalt. Spør også på hagesenteret. Jeg vil samtidig oppfordre folk til å kjøpe planter som ikke krever altfor mye stell, med mindre de elsker å stelle plantene. Det er mange fine varianter der ute som klarer seg uten for mye dill, velg heller disse så har du glede av plantene mye lenger.

Andre tips fra hagebloggeren er å sette potta inntil veggen så det blir lunere. Under et takutstikk er fint fordi det hindrer at det regner for mye på planta. Mye regn fører til is som skader både potta og plantene.

- Men ikke sett potta i sydveggen, da vil det varme for mye om våren samtidig som det er frost om nettene. Det er ikke heldig for planten å veksle slik mellom å fryse og tine mange ganger.

Syrin, spirea, stauder og urter

Sekkelsten har mange ulike planter ute hele året. Hun ber deg sjekke herdigheten på plantene før du kjøper dem. Jo høyere tall på herdighetsskalaen, jo tøffere er planten og jo kaldere vær tåler den.

- Syrinhortensia, Hortensia Paniculata, finnes i mange varianter og overvintrer fint i store krukker. Står gjerne til frosten kommer og blir bare finere og finere. Det er lettest å overvintre planter som feller bladene om høsten som syrin, forskjellige spirea, lønn, klatrehortensia m.m.. Mange liljer, urter og stauder overvintrer også fint i krukker.

Vintergrønne planter klarer seg også fint i store krukker. Lerk, alpeklematis, små gran og furuer, seljer, lyngplanter, skimmia, sølvkrans og prydkål er andre tips.

URTER I MANGE ÅR: En rekke urter som persille, gressløk, timian, oregano og merian er flerårige og vil vokse fram igjen neste vår, hvis du lar dem overvintre i en potte ute.
URTER I MANGE ÅR: En rekke urter som persille, gressløk, timian, oregano og merian er flerårige og vil vokse fram igjen neste vår, hvis du lar dem overvintre i en potte ute. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Mange urter er også flerårige og tåler frost. Eksempler på disse er oregano, timian, persille, gressløk, karve og merian. Rosmarin tåler ikke frost og basilikum er ikke flerårig, så de kan du droppe.

Og til sist har Sekkelsten et viktig tips for våren:

- Husk at når sola begynner å varme så må du begynne å vanne planten. Det er det mange som glemmer og da tørker planten og dør. Du må tenke på potteplantene ute lenge før du begynner å tenke på hagen, sier Sekkelsten.

Les også:

Husk å klippe gresset før vinteren

Plant gjerne bærbuskene om høsten

En PH-test kan redde hagen din

Ta treet før det faller ned hos naboen

HØYT OPP: Ved å sette potta opp, gjerne på noen trebiter, gir du vannet en mulighet til å renne ut av potta og det hindrer at det dannes for mye is. Å sette potta inntil husveggen er lurt fordi det er litt lunere der.
HØYT OPP: Ved å sette potta opp, gjerne på noen trebiter, gir du vannet en mulighet til å renne ut av potta og det hindrer at det dannes for mye is. Å sette potta inntil husveggen er lurt fordi det er litt lunere der. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2013, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også