Solseil og parasoller til terrasse og hage

Stilige seil og solskjermer

Stilige solseil og trendy parasoller er spennende alternativer til den tradisjonelle markisen.

Med en svær parasoll og høydejusterbar sittebenk, begge fra Extremis blir uteplassen ved sjøen til et skjermet sted. Kr 34.250 og 44.200 fra Expo Nova.
Med en svær parasoll og høydejusterbar sittebenk, begge fra Extremis blir uteplassen ved sjøen til et skjermet sted. Kr 34.250 og 44.200 fra Expo Nova. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Solseil er praktiske og elegante innretninger mot sol og nedbør i hagen.

De kan fastmonterers på stolper ute i hagen, festes til husveggen eller brukes flere steder på tomten.

Ikke alle klar over mulighetene til å kombinere flere seil, små og store.

Enten i tre- eller firkantfasong, og slik at de delvis overlapper hverandre.

- Da får du et større og stilig overdekket areale, sier Hans Otto Hæger i solskjermingsgruppen.no

MOT MYGG: Her har den store Ikea-parasollen fått selskap av den skjermende nettgardinen Ikea Karlsø til kr 198.
MOT MYGG: Her har den store Ikea-parasollen fått selskap av den skjermende nettgardinen Ikea Karlsø til kr 198. Foto: FOTO: Produsenten

- I tillegg er det i år kommet nye, motorstyrte pergolasystemer samt overdekkete utestuer . De har gjennomskinnelige, motoriserte tak og glassvegger som kan heves og senkes. De blir som en lounge under åpen himmel, sier Hæger til klikk.no.

SPESIELL: Amerikanske Fred Hayward designet i 1981 sin første The Santa Barbara Umbrella. Denne Flamenco er fra hans siste kolleksjon. Bestilles på www.sbumbrella.com
SPESIELL: Amerikanske Fred Hayward designet i 1981 sin første The Santa Barbara Umbrella. Denne Flamenco er fra hans siste kolleksjon. Bestilles på www.sbumbrella.com Foto: FOTO: Produsenten

Ut og inn

Solseil er et fint alternativ til tradisjonelle markiser fordi de kan dekke større områder.

- De enkleste seilene vi leverer koster fra tre, fire tusen kroner, sier Maria Eriksrud i solseil.no

De mer teknisk avanserte, største privatseilene som ruller seg ut av seg selv når solen kommer og inn igjen hvis vindbelastningen blir for sterk koster en god del mer,opptil 85.000 kroner.

Er du litt fingerferdig kan du også designe og sy ditt eget drømmeseil av markiseduk. Dette materialet tåler utrolig mye.

EKSKLUSIV: Gandia Blascos Modulo er et stilrent, skjermende sted, ikke minst  for strandløver. Fra kr 49.200 hos Robert Tandberg Møbler.
EKSKLUSIV: Gandia Blascos Modulo er et stilrent, skjermende sted, ikke minst for strandløver. Fra kr 49.200 hos Robert Tandberg Møbler. Foto: FOTO: Produsenten

I tillegg kan de mange seilmakerne omkring i landet bokstavelig talt skreddersy seil til hagen din.

Enkle varianter

De aller rimeligste variantene får du fiks ferdige for noen hundrelapper, i flere av landets møbelvarehus.

Ikea har blant annet noen enkle modeller.

Seil i tak og vegger

Interiørarkitekt Beba V. Holøyen fremhever særlig seiltak supplert med felter av seilduk på toppen av terrassegelenderet.

MOTORISERT: Motoriserte seil som styres med fjernkontroll er i tiden. Seilet har sin egen vindmåler som gjør at det rulles inn hvis det blåser for mye. Pris kr 35000 fra www.solseil.no
MOTORISERT: Motoriserte seil som styres med fjernkontroll er i tiden. Seilet har sin egen vindmåler som gjør at det rulles inn hvis det blåser for mye. Pris kr 35000 fra www.solseil.no Foto: FOTO: Produsenten

Da utvider du sesongen på uteplassen din med flere uker.

- Både denne og andre seilløsninger passer aller best i nærheten av sjøen, mener hun.

Former, farger og vedlikehold

Velger du en mørk farge på parasollen eller solseilet ditt synes ikke fugleskitt og smuss fra biltrafikken så godt på duken.

Vær imidlertid klar over at sterke dukfarger blekner i solen. Det er vel derfor også at mange velger hvite seil og parasoller.

Setter du seilet unna løvtrær unngår du mange flekkproblemer.

ENKELT: Det tøffe trekantseilet festet til veggen er lett å sette opp. Leverandør Ringfoss AS.
ENKELT: Det tøffe trekantseilet festet til veggen er lett å sette opp. Leverandør Ringfoss AS. Foto: FOTO: Produsenten

Er duken blitt skitten spyler du den med kaldt vann fra hageslangen. Hjelper ikke dette er en omgang på tredve grader i vaskemaskinen løsningen. Mange vaskerier har kapasitet til å vaske ganske store seil.

Etter gjentatte rengjøringer impregneres duken på nytt.

Moderne seil holder seg for øvrig fine i mange sesonger.

Dersom du vil ha parasoll som ikke bare skjermer for solen men også er vanntett, velger du ikke en bomullsduk men en moderne akryl- eller dacronduk.

Solskjerming laget av slike materialer koster endel, men til gjengjeld varer de i mange år og holder på fargen mye bedre enn bomull.

Hvis ikke solseilet monteres passe stramt og med omtrent tredve prosent fall, samler det seg vann i midten, og du risikerer at duken revner. Dette er den groveste feilen du kan gjøre, mener ekspertene.

LYSER: Med innlagt lys blir den denne kjempeparasollen fra Extremis et tilfluktsted også på kvelden. Pris på forespørsel hos Expo Nova.
LYSER: Med innlagt lys blir den denne kjempeparasollen fra Extremis et tilfluktsted også på kvelden. Pris på forespørsel hos Expo Nova. Foto: FOTO: Produsenten

Et velplassert solseil kan i tillegg til å være et hyggelig og stilig tak over utplassen også redde stuen for overoppheting på de varmeste sommerdagene, og skjerme storskjermen for uheldig skinn.

Les også:

Mange typer solseil

Slik holder du solvarmen ute

Elegante parsoller

Uteplass med seil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning