Klippe tujahekk

Slik skal tujahekken klippes

Tuja er nærmest å regne som den norske nasjonalhekken, og det er ikke alle like glad for. Men beskjærer du tujahekken din riktig og jevnlig, kan den bli ganske pen.

KLIPPE TUJAHEKK: Hvis du vil ha en pen tujahekk, er det viktig at du beskjærer sidene et par ganger i året. Foto: Tore Fjeld
KLIPPE TUJAHEKK: Hvis du vil ha en pen tujahekk, er det viktig at du beskjærer sidene et par ganger i året. Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Tuja har de siste årene blitt et fast innslag i alle nabolag, til glede for noen og til forargelse for andre. Men det er heller ikke så rart at nettopp disse plantene er blitt så populære, for de har noen kvaliteter det er vanskelig å konkurrere med: De er billige, vokser fort og er grønne hele året.

Plante tujahekk

Det er imidlertid stor forskjell på tujahekker - noen er jevne, tette og velfriserte, andre (kanskje de fleste) er ujevne, glisne og stedvis brune. For å få en vellykket tujahekk er det flere hensyn å ta:

Første bud: Kjøp mange nok planter til at du kan plante så tett at det faktisk blir en tett hekk, ikke bare en glissen rad med planter. Planteavstand for tuja i hekk er 0,5-1 meter, men mange planter med et par meter mellom hver og håper dette skal bli tett. Det vil ikke skje.

Det er også viktig at du vanner godt den første tiden frem til hekken er godt etablert. Veldig mange tujahekker blir brune og stygge allerede første året fordi det ikke er vannet godt nok.

Beskjær i tide

En annen tujatabbe folk ofte gjør, er at de ikke begynner å beskjære hekken før det har gått mange år. For å få en tett, grønn vegg, må du også begynne å beskjære på sidene med en gang etter planting. For å unngå at hekken blir alt for bred og vid, beskjær yttersidene 1-2 ganger hver sesong.

Toppen skal ikke klippes før hekken har nådd ønsket høyde. Hvor høyt det er, er opp til deg, men husk at mange sorter tuja fra naturens side kan bli minst 5-10 meter høye. Selv om du ønsker at hekken skal skjerme for innsyn, vil du vel ikke at den skal gjøre om hagen din til et sted med konstant skygge?

En konsekvens av at mange venter alt for lenge før de beskjærer tujahekken, er at mange av hekkene vokser seg høyere og bredere enn både eier og nabo ønsker. Og det finnes dessverre ingen god måte å få en seks meter høy tujahekk til å bli tre meter høy. Kutter du tuja og andre vintergrønne planter tilbake til hard ved, klarer de nemlig ikke å bryte nye skudd. Mange har erfart at det å sage toppen av tujahekken ikke gjorde den penere, men de sto igjen med en brun, stygg hekk.

- Er hekken blitt for høy, er det bare å sage den ned og plante ny, sier Dagfinn Ødegård som er gartner i Grønt Grep AS.

Det er nemlig stor forskjell på vintergrønne og løvfellende hekker når det kommer til beskjæring. For mens en løvfellende hekk kan beskjæres kraftig, gjerne nesten ned til roten, må en vintergrønn hekk stort sett få beholde den formen den har fått.

Les også: Slik blir du kvitt brunsneglene

Jevnlig beskjæring

For at hekken skal holde seg fin og tett, er det viktig at du beskjærer jevnlig, både på toppen og sidene. Vintergrønne planter skal ikke klippes mens det er tele i jorda, så vent til litt utpå våren før du klipper første gang. Deretter kan du klippe en gang til, i august-september.

Vi fikk Dagfinn Ødegård og hans gartnerkollega Kjersti Bergerud til å klippe en tujahekk for oss slik at vi fikk se hvordan en ferdig beskåret hekk skal se ut.

- Når du beskjærer en hekk er det viktig at du lar toppen være litt smalere enn det nederste på hekken. Dette er fordi det skal komme lys til hele planten, og for å hindre snøbrekk om vinteren. Hvis det ikke kommer lys til de nederste greinene vil den bli brun og glissen nederst, forklarer Kjersti Bergerud.

En av de mest utbredte misforståelsene knyttet til tujahekker er at de er "lettstelte". Det er ingen hekker som er lettstelte sammenlignet med for eksempel et plankegjerde. Joda, du må male gjerdet av og til, men en hekk må klippes hvert eneste år. Så er du arbeidssky velg heller et gjerde!

Les også: Slik beskjærer du trær

HOLD HØYDEN NEDE: En tuja kan bli veldig høy hvis du lar den vokse fritt. Skal den fungere som hekkplante, må du klippe toppen på den hvert år etter at den har nådd ønsket høyde, sier gartner Kjersti Bergerud i firmaet Grønt Grep AS.
HOLD HØYDEN NEDE: En tuja kan bli veldig høy hvis du lar den vokse fritt. Skal den fungere som hekkplante, må du klippe toppen på den hvert år etter at den har nådd ønsket høyde, sier gartner Kjersti Bergerud i firmaet Grønt Grep AS. Foto: Foto: Tore Fjeld
UNNGÅ DETTE: Det er viktig at du beskjærer med rene kutt, hvis ikke er det fare for at hekken får brune flekker.
UNNGÅ DETTE: Det er viktig at du beskjærer med rene kutt, hvis ikke er det fare for at hekken får brune flekker. Foto: Foto: Tore Fjeld
HER MÅ DET KLIPPES: Når hekken ser sånn ut, er det på tide å finne frem klippeutstyret.
HER MÅ DET KLIPPES: Når hekken ser sånn ut, er det på tide å finne frem klippeutstyret. Foto: Foto: Tore Fjeld
VELFRISERT HEKK: En tujahekk skal etter beskjæring se mer og mindre sånn ut.
VELFRISERT HEKK: En tujahekk skal etter beskjæring se mer og mindre sånn ut. Foto: Foto: Tore Fjeld
FINPUSSEN: På steder det er vanskelig å komme til, går du over med en liten håndsaks.
FINPUSSEN: På steder det er vanskelig å komme til, går du over med en liten håndsaks. Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning