Hagearbeid

Når naboens hagearbeid er en plage

Plager naboens hagearbeid deg? Si din mening.

STØYENDE HAGEARBEID: Dersom du er plaget av støy fra naboens motorgressklipper, kan det være en ide å ta kontakt med kommunen.
STØYENDE HAGEARBEID: Dersom du er plaget av støy fra naboens motorgressklipper, kan det være en ide å ta kontakt med kommunen. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
PLAGSOMT HAGEARBEID: Bålbrenning kan være plagsomt for mange, og i noen kommuner er det forbudt.
PLAGSOMT HAGEARBEID: Bålbrenning kan være plagsomt for mange, og i noen kommuner er det forbudt. Foto: Foto: Colourbox

Når våren kommer tiltar også aktiviteten i hagen, og noen kan ikke få nok og pusler til alle døgnets tider.

Men nettopp denne iveren faller noen tungt for brystet. Gressklipping og bråtebrenning er to tilbakevendende problemområder hvert år.

I Elverum ønsker ordføreren å forby plenklipping etter kl 17 på fredager og lørdager samt hele søndagen.

- Først tenkte jeg at det var jeg som var sær. Men så begynte jeg å forhøre meg litt, og det viser seg at mange mener det er utrivelig med iherdig bruk av motorklippere og motorsager, sier ordfører Terje Røe til Ostlendingen.no.

Ulike bestemmelser

- Hos oss har vi ingen anbefalinger til våre medlemmer når det gjelder hva man kan gjøre i hagen til hvilke tider på døgnet, sier Thorgeir Næss i Hageselskapet til klikk.no.

Generelt er problematikken omkring gressklipping og støy vanskelig.

- Utfordringen er at det er flere lover som regulerer forhold omkring støy, sier juridisk sakkyndig i Støyforeningen, Jan Arhaug, til klikk.no.

I Os kommune utenfor stoler de på at folk følger sin sunne fornuft.

- Dette har jo også litt å gjøre med folks verdigrunnlag, og det er jo kjent at noen er spesielt ivrig med grssklipperen på en dag som for eksempel 1. mai, sier kommunaldirektør Karl Ole Midtbø i kommunen til klikk.no.

Helligdagsfreden

Ifølge Arhaug er det hovedsakelig to lover som regulerer støy i naboforhold, og det er Naboloven (Grannelova) og Lov om helligdagsfred.

- Naboloven setter et generelt krav om at man ikke skal gjøre noe som er til ulempe for naboen. Når det gjelder lov om helligdagsfred sier den at man ikke skal forstyrre med støy på blant annet søndager.

Han medgir imidlertid at det er svært få som bryr seg om helligdagsfreden.

Ta kontakt med støykilden

Rådet fra Støyforeningen og Arhaug er at man tar kontakt med dem som produserer støyen dersom man er plaget.

- Men dersom naboen ikke stopper gressklipperen eller kvistkvernen, skal man ta kontakt med helsetjenesten i kommunen og få dem til å ta tak i problemet. Vi har noen eksempler på kommuner som har utarbeidet støybestemmelser på bakgrunn av slike henvendelser.

I ekstreme tilfeller kan man ta kontakt med politiet dersom støyen er vedvarende og til stor plage.

På sine hjemmesider har Støyforeningen mange råd omkring det som kalles nabostøy.

- Gå i toget i stedet

Norges største sammenslutning av fagforbund ser helst at folk holder 1. mai-tradisjonen i hevd.

- Vi vil at flest mulig skal delta på arrangementene denne dagen. Det innebærer blant annet å gå i tog, sier informasjonssjef i LO Jenny Ann Hammarø, til klikk.no.

- Men hva man gjør på 1. mai er en frivillig sak. Det viktigste er at folk tar hensyn til hverandre, og det gjelder jo ikke bare på høytidsdager.

Bråtebrenning

Mange kommuner har innført et totalforbud mot bråtebrenning i privathager.

Bærum kommune er en av disse. I deres kommunalforskrifter er det kun bruk av åpen flamme i utendørs grill som er lov alt annet.

- Dette er blant annet et tilbakevendende problem i mange landbrukskommuner, forteller informasjonsansvarlig i Astma og Allergiforbundet, Tonje Waaktaar Gamst, til klikk.no

- Allergikere er særlig plaget med sterke lukter i pollensesongen, fordi da er deres immunforsvar spesielt svekket, og da vil tilleggsplager som røyk fra bråtebrenning oppleves vanskelig.

Waaktaar Gamsts råd til hageeiere som står med fyrstikken i hånden for å tenne på en oppsamlet løvhaug, er heller å lage en komposthaug nederst i hagen.

- Men det virker som det generelt er en høyere bevissthet omkring dette problemet, selv i de kommuner hvor det ikke er et forbud mot avfallsbrenning.

Les også:

Vedlikeholdsfri hage

Her er hagen som steller seg selv

Hold ugresset unna plenen

Hvordan skjære løk uten tårer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning