Slik planter du Lobelia

Lobelia ser bra ut helt til det begynner å snø

Lobelia er enkel å stelle og krever knapt vanning.

LOBELIA: Lobelia er en vakker og enkel blomst å få til.
LOBELIA: Lobelia er en vakker og enkel blomst å få til. Foto: Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Med sine vakre, små blomster er lobelia en nydelig hageplante. Enten du planter den i bed, krukke eller i en ampel, vil den pynte fint opp gjennom hele sommeren.

- Lobelia er ingen vanskelig plante å få til. Man trenger ikke å plukke av de stygge blomstene, og man skal heller ikke vanne for mye, sier Mette Olsen Elfstedt ved Gartner Olsen i Eidsvoll.

Plant om lobeliaen

Husk bare å gjøre et skikkelig arbeid når du kommer hjem fra butikken med plantene dine. Ikke la lobeliaen stå i potten den selges i.

- Blomstene bør plantes om i en større krukke eller potte ellers vil den tørke ut fort. God jord og bruk av langtidsgjødsel er også veldig fint, sier Olsen Elfstedt.

Når blomsten er på plass i den permanente potten, kan den derimot gjerne få bli ordentlig tørr mellom hver vannlig.

- Den kan nesten henge litt. Da trimmes røttene og den blir sterk nok til å takle eventuelle skadedyr og sykdommer, sier Olsen Elfstedt.

Lobelia er fin på kirkegården

Lobelia finnes i flere varianter. Ofte ser vi dem i en klar blåfarge, men det finnes også sorter som er hvite, rosa og lys blå.

Hengelobelia egner seg godt i ampler, men det finnes også lavere varianter som kan danne et flott teppe av blomster i en skråning eller i blomsterbedet ditt.

Ifølge Bo Grønt egner den lave varianten seg også godt som kantbeplantning eller på kirkegården da den ikke blir mer enn 15 centimeter høy.

Husk å drenere

Når du skal plante i krukker, bør du velge noen få store krukker fremfor mange små.

Dette kommer av at jorden holder bedre på fuktigheten i store potter og krukker.

Legg gjerne småstein eller leca som drenering i bunn og sørg for at det er dreneringshull i potten. Dette er enkle grep som gjør det lettere å trives for plantene dine.

Plant lobelia i lyset

- Lobelia trives best der det er mye lys - aller helst i ampler eller krukker. Mot nord og øst blir det for lite lys, sier Olsen Elfstedt.

I tillegg til at lobelia er en enkel plante å holde fin, er dette også en blomst som vil være til glede lenge. Denne ettårige planten blomstrer nemlig helt fra du kjøper den på hagesenteret til frosten kommer på høsten.

Les også:

Hagetips fra ekspertene

Over 1000 inspirerende interiørbilder

Lettstelt hage

Grønne planter sm trenger lite omsorg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning