Falmet av sol

Få putene til å vare lengre

Pass på at du oppbevarer dem riktig.

FALMET AV SOL: Du ser tydelig forskjell på putene som har vært mye ute i sola, og de som har ligget beskyttet. Denne falmingen har skjedd i løpet av et par år.
FALMET AV SOL: Du ser tydelig forskjell på putene som har vært mye ute i sola, og de som har ligget beskyttet. Denne falmingen har skjedd i løpet av et par år. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

I sommer gjelder det å ta med seg seg innemøblene ut, skal vi tro ekspertene.

Det er nemlig trendy å bruke masse tekstiler og puter når man innreder uterommet.

Helt vedlikeholdsfritt er det imidlertid ikke. Ønsker du mer praktiske løsninger bør du sjekke hvilke hagemøbler som tåler vær og vind.

Puter med UV-beskyttelse

- De fleste typiske skader på hageputer kommer av solens blekning. Mange puter på markedet har en dårlig farge- og UV-beskyttelse, så de falmer i solen, forteller produktsjef for hagemøbler, Hans Christian Hansen, i Jysk.

Forhandlere tilbyr gjerne puter med UV-beskyttelse, men ifølge Hansen er ikke dette nødvendigvis nok.

- Man må ha tillit til butikken med tanke på om selve UV-beskyttelsen er i orden. Den kan ikke sees med det blotte øye. Som oftest henger pris og kvalitet sammen. Man kan som hovedregel si at kraftige tekstiler holder lengre enn de tynne, sier han.

Falmet av sol

Møbelfakta.no er en norsk medlemsforening som blant annet dokumenterer kvalitetssertifisering av møbelprodusenter.

deres nettsider står det at mange møbler ødelegges av sollys.

«Selv om møbeltekstilet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Persienner eller markiser anbefales, men vær samtidig oppmerksom på at ikke alle tekstiler i markiser eller gardiner stopper skadelige UV-stråler», står det her.

Lys svekker fibrene og fargestoffer i tekstilet.

«Spesielt den "lave" solen på våre breddegrader når langt inn i rommet - hele dagen. Skal du være lenge borte, bør møblene tildekkes spesielt», legges til.

UV-BESKYTTELSE: Fra venstre: Frostsikker puteboks i UV-beskyttet plast, kr 275 fra Jysk. Pute i UV-behandlet polyster, kr 139 fra Biltema. Milano putesett av vannavvisende polyesterstoff med UV-beskyttelse, kr 79 fra Rusta.
UV-BESKYTTELSE: Fra venstre: Frostsikker puteboks i UV-beskyttet plast, kr 275 fra Jysk. Pute i UV-behandlet polyster, kr 139 fra Biltema. Milano putesett av vannavvisende polyesterstoff med UV-beskyttelse, kr 79 fra Rusta. Foto: FOTO: Produsentene

Oppbevar riktig

Skal du være lenge borte kan det derfor lønne seg å dekke til putene, selv når de ligger inne i stua og bak gardinene.

Generelt er det lurt å oppbevare puter mørkt og tørt.

- Et annet problem som ofte oppstår er at puter får fukt eller oppbevares på et innelukket sted, der de ikke får sa seg denne fukten. Da kan stoffet mugne eller få skjolder, sier Hansen i Jysk.

- Dette problemet avhenger som regel ikke av kvaliteten, men av brukerne som skal sikre at putene oppbevares tørt.

Hageputer skal nemlig oppbevares tørt både sommer og vinter.

- Man kan også kjøpe impregneringsspray for tekstil som kan gjøre puten en smule møkk og- vannavstøtende, tipser Hansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning