Slik vanner du potteplanter

Dette gjør du feil når du vanner plantene

Vannetabbe er den mest utbredte dødsårsaken i norske vinduskarmer.

GODT UTGANGSPUNKT: Potteplanter i potte med skål plassert i vinduskarmen er et godt utgangspunkt for å lykkes.
GODT UTGANGSPUNKT: Potteplanter i potte med skål plassert i vinduskarmen er et godt utgangspunkt for å lykkes. Foto: Foto: Colourbox/Aleksandr Volkov
Publisert Oppdatert

Velger du den riktige potten til plantene dine, er det ingen sak å vanne riktig. Men feil vanning er trolig den mest utbredte dødsårsaken blant potteplanter i norske vinduskarmer.

Det er enklere å lykkes med vanning av plen og bedd. Du greier knapt å drukne planter som vokser ute. Så hvordan vet du hvor mye potteplanten din skal ha?

- Du ser det på skålen, sier Tonje Bergh, pressekontakt i Opplysningskontoret for blomster og planter til Bonytt.no.

Det finnes egentlig ingen grunn til å ha dårlig selvtillit når det kommer til potteplanter og tro at man bare kan lykkes med kaktus.

Riktig potte gjør det lett å vanne

For bare du velger riktig potte, får du til det meste, mener planteeksperten.

- Det viktigste du gjør, er å velge riktig potte i pottebutikken. Du har to valg. Tett potte eller potte med hull og skål. Det er den siste du skal velge.

RIKTIG VANNING: Vannkannen kan være et dødelig våpen om du ikke bruker den riktig
RIKTIG VANNING: Vannkannen kan være et dødelig våpen om du ikke bruker den riktig Foto: Foto: Colourbox/Todd Selby
POTTE MED SKÅL GJØR DET LETT Å VANNE: Blomsterkrukke i komposittmaterialet Polystone fra Hay
POTTE MED SKÅL GJØR DET LETT Å VANNE: Blomsterkrukke i komposittmaterialet Polystone fra Hay Foto: Foto: Hay

Skålen forteller om planten har fått nok

Poenget med en potte med hull og skål er at du enkelt kan se når planten ikke greier å ta til seg mer vann.

- Når det er vann igjen på skålen, betyr det at planten har trukket til seg det vannet den skal ha. Dette vannet må du helle av slik at røttene ikke råtner.

Bruker du derimot en tett potte er risikoen mye større for at du glemme å helle av det overskytende vannet. Da vil røttene begynne å råtne, og planten dør.

- Når planten viser symptomer på å visne fyller folk gjerne på med enda mer vann. Da er løpet kjørt, sier Bergh.

- Har du vannet for lite, kan du redde planten. Tørre røtter er ikke nødvendigvis døde. Men har røttene råtnet, er det ingenting du kan gjøre.

Hvor ofte du skal vanne, avhenger av planten. Men det finnes en grei regel man ikke trenger grønne fingre for å huske:

- Når du vanner, vann ordentlig, ikke klattevis. Jorden skal bli gjennomfuktig når du har vannet. Det gjelder også for orkideer, der myten om "ett eggeglass om dagen" fremdeles er utbredt.

Vannet skal komme nedenfra

- Men hva betyr det egentlig "å vanne ordentlig"?

POTTER UTEN SKÅL: Potter uten hull og skål til å samle opp vannet, krever drenering i bunnen for at røttene ikke skal stå i vann.
POTTER UTEN SKÅL: Potter uten hull og skål til å samle opp vannet, krever drenering i bunnen for at røttene ikke skal stå i vann. Foto: Foto: Colourbox/Anterovium

- Det er best å vanne nedenfra, det er det plantene er vant til fra gartneriet. Det betyr at du skal helle vann på skålen og gi planten tid. Det er ikke farlig om det er vann på skålen noen timer, men du må altså huske å slå ut overskuddsvannet.

Hvor ofte du skal vanne planten, varierer fra plante til plante. Men også her finnes det noen generelle råd:

- Bruk øynene. Plantene sender signaler de også; de henger når de blir for tørre. Ikke vær redd for å få skitt under neglene. Stikker du fingeren i jorda, og fingeren blir fuktig, trenger du ikke å vanne, sier Bergh.

- Hva om man har valgt feil potte, altså en tett potte uten skål?

- En slik potte er egentlig en potteskjuler som brukes til å skjule plastbøtten som planten kommer i når du kjøper den. Ulempen med den er at det er lettere å glemme å helle av overskytende vann. Du ser det jo ikke.

Selvvannende potter

Blir du stresset av tanken på å skjekke skålen og stadig helle ut overskuddsvann i kjøkkenkummen, finnes det et tredje alternativ: den selvvannende blomsterpotten.

Det finnes flere varianter på markedet, men prinsippet er nokså likt: Du fyller vann i en beholder, og planten forsyner seg av det den skal ha.

Synes du det er vanskelig å lese plantens signaler, kan du ta en titt på målepinnen som forteller deg når det på tide å fylle opp igjen.

Et annet alternativ er å benytte prinsippene til å lage ditt eget selvvanningssystem.

Da kan du dra på sommerferie uten å overlate ansvaret for vanningen til naboen.

Les også:

Hvor grønne fingre har du? Ta vår hagequiz

De flotteste uterommene finner du i vår inspirasjonsguide

Slik lykkes du med skyggebed

LAR PLANTEN BESTEMME: Plastkrukkeserien Piece of Eden fra Orthex lar planten forsyne seg akkurat når det behager den. Det avrundede formspråket skremmer ikke vannet av noen,  men glir rett inn i hvilket interiør som helst.
LAR PLANTEN BESTEMME: Plastkrukkeserien Piece of Eden fra Orthex lar planten forsyne seg akkurat når det behager den. Det avrundede formspråket skremmer ikke vannet av noen, men glir rett inn i hvilket interiør som helst. Foto: Foto: Orthex

Kul hage for barna - uten trampoline

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning