Påskeliljer og perleblomster

Sett ut påskeliljer nå

Våren er en fin tid å sette ut planter i krukker på balkongen og trappa. Påskeliljer, stemor og løkblomster tåler fint noen kalde netter.

LØKBLOMSTER: Perleblomst og narcisser står fint ute på vårdagene.
LØKBLOMSTER: Perleblomst og narcisser står fint ute på vårdagene. Foto: Foto: Mette K. Stene-Johansen
Publisert Oppdatert
JULEROSE: Også kalt helleborus niger, trives også i krukke.
JULEROSE: Også kalt helleborus niger, trives også i krukke. Foto: Foto: Obp.no
FARGERIKT PÅ BALKONGEN: Stemor og påskeliljer trives godt i krukker.
FARGERIKT PÅ BALKONGEN: Stemor og påskeliljer trives godt i krukker. Foto: Foto: Obp.no

Påskeliljer

Også kalt narcisser og pinseliljer. Potter med små påskeliljer som du får kjøpt i butikken, kan du plante ut om våren. La løkene blomstre av i potta. Så fort bakken er tint, plantes løkene minimum ti centimeter ned i jorda. La bladene stikke opp. Gi dem gjerne litt gjødsel, og påskeliljene vil komme igjen neste år. Påskeliljer tåler kuldegrader.

Fargerike blomster ute på balkongen eller trappa er noe som virkelig høyner vårstemningen.

Flere planter trives godt ute i potter, urner eller balkongkasser i april. En særlig fordel med å ha plantene i krukker er at de er flyttbare, så blomstene kan plasseres der hvor de kommer til sin rett.

Skulle det komme virkelig hard frost, kan krukkene også lett flyttes, opplyser Tonje Bergh på nettsiden til Opplysningskontoret for blomster og planter.

Løkblomster liker våren

Løkblomster tåler noen kuldegrader, og det er ingen til grunn å vente med å sette dem ut. Litt kjølige vårtemperaturer gjør at plantene blir kompakte og fine utover i sesongen.

Les også: Slik planter du blomsterløk

- Generelt kan løkblomster fint settes ut tidlig. De tåler noen få minusgrader. Ellers egner stemorsblomsten seg godt. Det er heller ingen fare i å sette tuen og de grønne buskene på trappa, sier gartner Trine Hogstad til Klikk.no.

Hun driver Drivstua gartneri og blomsterbutikk i Trondheim sammen med mannen sin, og svarer på hagespørsmål på NRK P1 Trøndelag i sommerhalvåret.

Liljer i potte

Stemor er også et trygt valg, men du kan gjerne gi dem selskap av påskeliljer. Påskeliljer er for mange en selvfølge i påsken, og du kan godt ha påskeliljer i potter. Påskeliljer som står på løk står gjerne ikke så lenge, men de er vakre.

Stemor tåler godt vårens skiftende temperatur, helt ned til fem minusgrader. Skulle det bli kaldere, bør du ta dem inn for natten.Både påskeliljer og stemorblomster bør tåle en frossen natt så lenge temperaturen ikke faller for langt under null grader.

Potteroser egner seg også til å stå ute i krukker og store potter. Bare husk at roser i krukker bør stå beskyttet når det er kaldt, da de ikke er helt frostsikre .

Stueplantene liker varme

LØKBLOMSTER:  Det er ingen til grunn å vente med å sette dem ut.
LØKBLOMSTER: Det er ingen til grunn å vente med å sette dem ut. Foto: Foto: Obp.no

Planter som trives i krukker:

  • Anemone blanda Snøstjern (Chinodoxa)
  • Iris Perleblom (Muscari)
  • Vårpryd (Puschkinia)
  • Scilla
  • Påskeliljer
  • Krokus
  • Tulipaner
  • Potteroser

Kilde: OBP.no

Har du stueplanter som du gjerne vil se blomstre i all sin prakt ute på prammen, kan du godt sette dem ut på dagtid om det er varmt nok. Men Hogstad minner om at ingen stueplanter vil trives i mindre enn fem plussgrader.

Les også: Enkle tips til friske potteplanter

- Skal man holde selskap og ha gjester, kan man fint sette ut flere typer som trives best i plussgrader. Bare husk å ta dem inn igjen for natta. Om natta er det fortsatt minusgrader over store deler av landet, og det liker disse plantene dårllig, sier Hogstad.

Start såingen nå

Julerosen (Helleborus niger) er kanskje den mest kjente av de vinterblomstrende plantene. Julelerosen settes gjerne ut i hagen, hvor de blomstrer de i all sin prakt så fort kulda forsvinner. Men du kan også forsøke å få den til å blomstre i en rommelig krukke på verandaen.

Og liker du å så selv, er dette årstiden å gjøre det. Sår du fra midten av mars til midten i april, vil utelyset hjelpe mot strekk i plantene.

- Det er aktuelt å starte såingingen av sommerblomster nå, som for eksempel pelargoniaen, sier Hostad.

Les også: Så sommerens blomster nå

Nå er det også på tide å hente opp bortgjemte pelargonier og tårer fra kjelleren eller hvor de har tilbragt vinteren. Om du ikke kan starte ute i hagen ennå, så kan du begynne i det små inne i vinduskarmen. Noen grønnsaker som for eksempel purre, tomater og paprika, trenger ekstra lang forkultur for å rekke å bli store og sterke planter med god avling.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Les også:

Slik beskjæres bærbuskene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning