Hvordan bli kvitt maur

Har du problem med maur, kan det hende du har fuktskade

Slik blir du kvitt maurproblemet.

HVORDAN BLIR KVITT MAUR: Mauren liker treverk, og gnager på og huler ut mykt treverk. Dermed kan det være lurt å sjekke opp om du har en fuktskade om du sliter med maur inne.
HVORDAN BLIR KVITT MAUR: Mauren liker treverk, og gnager på og huler ut mykt treverk. Dermed kan det være lurt å sjekke opp om du har en fuktskade om du sliter med maur inne. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

I hovedsak er det vedlikehold av bygningen som gjelder. Unngå å ha ved eller treverk liggende rundt huset, sier Anders Aak, forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Plages du av maur inne er det gjerne svart skogmaur, også kjent som sukkermaur, du har fått besøk av. Disse er ikke veldig farlige og drar igjen så snart det er varmt nok og mat nok ute.

- De går inn for å finne mat, men etter hvert som våren kommer, finner de heller maten sin ute, opplyser Aak.

Hos noen kan det imidlertid bli plagsomt mye, og spesielt om mauren skulle finne på å slå seg ned innendørs. Jordmauren vil kun kunne gnage på mykt materiale, som allerede skadet treverk og isopor.

Får du stokkmaur i hus er problemet hakket større, da disse også går løs på og huler ut friskt treverk.

Hvordan bli kvitt maur

Det finnes en rekke sprayer og midler man kan bruke mot maurene, men disse inneholder kjemikalier, som det ikke alltid er så heldig å spraye huset sitt med, særlig ikke hvis du har barn i huset.

Folkehelseinstituttet fraråder at man sprayer med kjemikalier for å forebygge mot maur , fordi slike insektmidler kan ha en negativ effekt på mennesker og andre dyr.

Men det finnes også en rekke naturlige midler og smarte grep som kan hjelpe deg mot å bli plaget av småkrypene. Eddik og sitron, og ikke minst salmiakk, er kjente råd som mange bruker for å skremme mauren vekk fra dørstokken. Problemet er at det ikke varer lenge og har ikke en dokumentert effekt.

- Det finnes i dag ikke forskning som sier at "vanlige ting du har i skapet" vil være avskrekkende for maur. Det er snakk om at Fun Light kan virke, men som et lokkemiddel og ikke et drepende middel. Noen av insektmidlene som er på markedet kan virke avskrekkende, men disse skal brukes forsiktig og fornuftig ved aktivitet av maur, sier Arnstein Berntsen, offentlig godkjent skadedyrbekjemper i Pelias - Norsk Skadedyrkontroll.

For å unngå å få dem inn i boligen, gjelder det å holde det ryddig og fint rundt og i boligen. Mauren liker seg der det er fuktig, så sliter du med maur inne kan det være du har en fuktskade.

- Har du en vedstabel inntil treveggen kan det fort bli fuktig bak, og det kan være en inngangsport for mauren. Hold det ryddig rundt huset, tipser Aak.

Erling Høie hos ABS skadedyrkontroll forteller at det er en rekke fysiske grep man kan ta for å stanse mauren.

- Det kan være smart å ikke ha planter inntil grunnmuren og ikke ha klatreplanter på veggen. Mauren trives best i treverk og i jorda, mens den ikke liker småstein og grus. Det beste er å grave en 30-40 centimeter ut fra veggen og fylle på med småstein, da blir den vanskeligere for mauren å komme frem til treverket i huset, sier Høie.

Er mauren allerede et stort problem gjelder det å finne reiret og kvitte seg med det. Mauren oppholder seg inne i vegg og gulv, så du blir nødt til å åpne opp, og sørge for å ta livet av dronninga. Forgiftet åte fungerer som et lokkemiddel, slik at du over tid kan få tatt knekken på dem.

På jakt etter redet gjelder det å se etter fuktskader, samt varme plasser, som solveggen, gulv med varmekabler og vegger bak elektriske apparater.

Høie advarer mot plattinger som går helt inntil huset og ikke minst mot å fylle opp med treverk under plattingen. Da inviterer du nærmest mauren til en kosestund.

- Det er også viktig å passe på at vannet fra tak og takrenner ikke renner ned på grunnmuren, men at det ledes vekk. Mauren er også veldig glad i fuktighet, sier Høie.

I tillegg er det lurt å sjekke listene rundt dører og vinduer og se at det ikke har dannet seg store sprekker som mauren vil krype gjennom.

Les også: Slik blir du kvitt edderkopper

Innsektspray uten gift

Hvis du har maur inne i huset om sommeren og vil få dem vekk så finnes det også giftfrie alternativer til de tradisjonelle kjemiske innsektsprayene.

- Det finnes mange gode råd og mye fint å få kjøpt, men det bør ha vært forskning på resultatene før man tar de i bruk. Mange leverandører tilbyr giftfrie midler, hvor det er lite eller ingen dokumentert effekt. Sjekk hva du kjøper, før du kjøper det, råder Berntsen i Pelias - Norsk Skadedyrkontroll.

En giftfri spray kan trygt brukes i rom der barn og husdyr oppholder seg. Høie hos ABS skadedyrkontroll ber folk være forsiktig med å bruke kjemiske produkter inne i huset, spesielt rundt barn og dyr.

- Det bør brukes med varsomhet. Man bør helst spraye om kvelden slik at en del har fordampet i løpet av natten, sier han.

Les også: Hvordan bli kvitt mygg og knott

Maur elsker isopor

Christian Krogstad er daglig leder i ABS skadedyrkontroll. Han forteller at måten vi bygger på i dag, dessverre gjør hjemmet ditt til et yndet sted for mauren.

- Mauren går enten inn for å finne seg et sted å bo, eller for å finne seg noe mat. Når en av dem finner noe å spise, «plystrer» han på gutta så resten følger etter.

De kan også gå inn fordi de finner egnede kår. Måten vi bygger på i dag gjør at den ofte gjør det. Maur elsker nemlig isopor, og det er det mye av, skal vi tro Krogstad.

Dessuten legger vi gjerne varmekabler også, slik at inne blir et bedre sted å være enn ute i skogen. En løsning kan selvfølgelig være å tenke maur når du bygger og legger isolasjon, men det er nok ikke en løsning for de fleste å bytte ut den.

- Det er jo selvfølgelig lurt å benytte seg av byggematerialer som mauren ikke liker så godt, men det er det jo ikke alle som kan. Ellers gjelder det å holde det ryddig, se etter maur, og ta livet av maurtuer nærme huset.

Les også: Hvordan bli kvitt brunsneglene

Går etter skadet treverk

Mens den svarte skogmauren altså kun går i skadet treverk, er ikke det tilfellet for stokkmauren, selv om også den foretrekker skadet treverk.

Når mauren har kommet inn, vil mange jobbe iherdig med å bli kvitt dem så fort som mulig, men å tråkke på eller støvsuge hver maur du ser vil ikke gjøre at du blir kvitt dem. Et maursamfunn er gedigent, så det eneste som fungerer er å finne ut av hvor de holder til.

MAUR INNE: Mens den svarte skogmauren ikke gjør stor skade inne, fordi den kun gnager på allerede ødelagt treverk, vil stokkmauren også gå løs på helt friskt treverk, om den ikke finner noe som er mykere.
MAUR INNE: Mens den svarte skogmauren ikke gjør stor skade inne, fordi den kun gnager på allerede ødelagt treverk, vil stokkmauren også gå løs på helt friskt treverk, om den ikke finner noe som er mykere. Foto: FOTO: Flickr / Kjetil Fjellhelm / Creative Commons

- Finn ut hvor tua er. Vær litt detektiv og få mauren til å vise deg vei. Følg etter den heller enn å bare ta livet av den når du ser den, sier Krogstad.

Les også: Sjekk om du dreper riktig snegle

Kaffegrut mot maur inne

Har du svart jordmaur i huset, er det altså sannsynlig at de drar av seg selv. Får du ikke ha maten på kjøkkenet i fred, finnes det - som med det meste - noen kjerringråd.

Kaffegrut, kanel og pepper er ting som mauren ikke skal være spesielt glad i. Anders Aak i Folkehelseinstituttet mener det imidlertid nok er lite hold i disse tipsene, men det kan jo være verdt å prøve om du har en kake stående du ikke får ha i fred?

- Det kan godt hende de ikke liker kaffegrut, men du blir nok ikke kvitt dem med det – de dør ikke av det, sier Krogstad i ABS skadedyrkontroll.

Det skal også kunne hjelpe å vaske der mauren har laget stien sin, slik at de ikke lenger finner den igjen.

- Mauren følger et duftspor, men om du vasker det, så vil det være maur tilbake igjen likevel. Jeg tviler på at du får til å vaske det vekk, mener Krogstad.

Les også: Skadedyr kan spise opp hytta innenfra

Maur er ikke så farlig om sommeren

Ekspertene understreker at det ikke nødvendigvis er så farlig å ha maur i huset om sommeren.

- Hvis du ser noen maur i huset om sommeren så er de bare på jakt etter mat og vil gå tilbake til reiret sitt. Men du bør følge med og hvis du ser dem ofte og de lager en fast sti frem og tilbake så er det et problem, sier Høie.

Han forteller at det kan være veldig lurt å oppbevare mel og andre tørrvarer i tette beholdere, istedenfor i åpne poser i kjøkkenskapet, som mauren da kan krype opp i.

Mauren liker all slags mat, ikke bare sukker og søtt, slik mange tror.

- Hvis du ser at de har laget seg en fast sti er det veldig viktig å få vasket det vekk grundig. Mauren etterlater seg nemlig kjemiske spor som forteller de andre maurene at her er det mat å finne. Hvis du vasker godt så blir ikke de andre maurene tipset, sier Høie.

Det er på vinteren du har et problem dersom du ser maur inne. Da har mauren bosatt seg inni huset ditt. Du burde da kontakte en ekspert som kan komme og utrede problemet. I mange tilfeller er det mest effektive å få lokalisert hvor mauren har bosatt seg og så få fjernet hele reiret.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning