Bli kvitt skadedyr i hagen

Har du prøvd disse metodene?

Slik skal du ta knekken på skadedyrene.

KIRSEBÆRBLADLUS: En av metodene du kan bekjempe bladlus med, er å spyle bort insektene med en kraftig stråle fra hageslangen. Alternativt kan du prøve å spraye dem med en blanding av vann, rapsolje, grønnsåpe, bakepulver og håndoppvaskmiddel. Sprøytemidler er også effektiv metode, men da dreper du også nytteinsektene i hagen.
KIRSEBÆRBLADLUS: En av metodene du kan bekjempe bladlus med, er å spyle bort insektene med en kraftig stråle fra hageslangen. Alternativt kan du prøve å spraye dem med en blanding av vann, rapsolje, grønnsåpe, bakepulver og håndoppvaskmiddel. Sprøytemidler er også effektiv metode, men da dreper du også nytteinsektene i hagen. Foto: FOTO: Erling Fløistad/NIBIO
Publisert Oppdatert

Den aller letteste måten å bli kvitt skadedyr i hagen på, er å ta vare på nytteinsektene i hagen. I kampen mot skadedyrene spiller disse små krabatene nemlig en svært viktig rolle.

Grunnen er enkel: alle skadedyr har naturlige fiender.

Spesielt snyltevepsen er nemlig svært effektiv i bekjempelse av kålsommerfugler, men du skal også være glad om du får marihøner, edderkopper, løpebiller, gulløyer og blomsterfluer i hagen.

Vær forsiktig med sprøytemidler

På grunn av dette bør du være forsiktig med sprøytemidler i hagen.

Sørg i hvert fall for at barn og dyr holder seg unna hagen når du bruker ugressmiddel.

Bruker du sprøytemidler, dreper du nemlig alle insektene, både nyttedyr og skadedyr.

- Nytteinsektene er få og greier ikke å formere seg så fort, men det greier bladlusa. Så sprøytingen er en tjeneste for bladlusa i det lange løp. Det blir ingen nytteinsekter igjen til å ta dem - og du som hageeier får et enda større problem om en måned, sier Honorata Gajda, rådgiver i naturmangfold i Naturforbundet.

Skal du bli kvitt skadedyrene, finnes det derfor mer effektive metoder.

KÅLSOMMERFUGL: Fiberduk er en effektiv metode for å beskytte mot kålsommerfugler. Fiberduken holder på varmen, samtidig som luft og fuktighet slipper til. Duken er så lett at den kan legges rett på plantene eller på jorda.
KÅLSOMMERFUGL: Fiberduk er en effektiv metode for å beskytte mot kålsommerfugler. Fiberduken holder på varmen, samtidig som luft og fuktighet slipper til. Duken er så lett at den kan legges rett på plantene eller på jorda. Foto: FOTO: Erling Fløistad/NIBIO

Beskytt med fiberduk

- For private hageeiere er aktuelle tiltak mot bladteger, kålsommerfugl og gulrotflue,  stort sett dekking med fiberduk, opplyser Erling Fløistad, forsker i NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi.

Fiberduken gir plantene effektiv beskyttelse mot kålflue, kålsommerfugl, gulrotflue og jordlopper. I tillegg holder duken på varmen, samtidig som luft og fuktighet slipper til. Duken er så lett at den kan legges rett på plantene eller på jorda. Etterhvert som plantene vokser, følger duken med.

Samplanting

Naturvernforbundet har flere alternative strategier for å bli kvitt skadedyrene i hagen.

- De anbefaler å invitere nyttedyrene inn i hagen ved å plante litt forskjellige busker og trær, gjerne i et «vilt» hjørne i hagen der insektene kan gjemme seg for å bo. Noen planter lukter sterkt, og det kan forvirre insektene, opplyser Honorata Gajda.

Hvis du planter urter, ringblomst og hvitløk innimellom de plantene som er populære hos skadeinsektene, kan dette forvirre dem med lukter og farger og dermed dempe skaden.

- Jeg anbefaler for eksempel å plante lavendel mellom roser. Eller å spraye lus med såpe. Men du kan også gjøre en innsats for selv ved å fjerne skadeinsektene for hånd, sier rådgiveren.

ROSEBLADLUS: Disse insektene skader rosene dine. Et forslag er å plante lavendel mellom rosebuskene. Lavendel har sterk lukt og kan forvirre bladlusene.
ROSEBLADLUS: Disse insektene skader rosene dine. Et forslag er å plante lavendel mellom rosebuskene. Lavendel har sterk lukt og kan forvirre bladlusene. Foto: FOTO: Erling Fløistad/NIBIO

Fjern kålsommerfugllarver og snegler

Fjerner du kålsommerfugllarver og snegler, gjør du mye for å begrense skadene. Bladlus kan spyles bort med en kraftig stråle fra hageslangen, eller du kan prøve å bekjempe bladlusene med eddik og grønnsåpe.

Hvis angrepet av bladlus er ekstra plagsomt, anbefaler Naturvernforbundet denne blandingen:

5 liter vann, 1 1/2 dl rapsolje, 1 dl grønnsåpe, 1/2 ts bakepulver og 1 dråpe håndoppvaskmiddel.

Bekjemp brunsneglen

Brunsnegler er alle hageeieres skrekk, og det skadedyret som er aller vanskeligst å bekjempe.

- Det beste rådet til de som er plaget av brunskogsnegler er å se på nabolaget under ett, og rydde opp i sneglenes skjulesteder, der de gjemmer seg og formerer seg. Det er gjerne snakk om ustelte fellesarealer og avfallshauger. Fjern avfall og klipp eller luk vekk ugresset, sier Erling Fløistad, forsker i NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning