Lus på roser

Slik blir du kvitt lus på rosene

Hvordan bekjempe luseangrepene på rosene dine.

LUS PÅ ROSER: De er ikke bare lite pene å se på, men slike lus kan også forårsake stor mistrivsel blant rosene dine. Foto: OliBac/Flickr.com
LUS PÅ ROSER: De er ikke bare lite pene å se på, men slike lus kan også forårsake stor mistrivsel blant rosene dine. Foto: OliBac/Flickr.com
Publisert Oppdatert

Roser blir av mange ansett for å være noe av det flotteste en kan få i hagen, men dessverre blir disse vakre blomstene utsatt for både sopp og skadedyr. Den største og mest kjente skadegjøreren på roser er nok lusa, og vi finner den oftest på spede skudd og knopper.

Salg og markedssjef i BoGrønt, Aase Bjerknes Moland, forklarer at lus kan gjøre stor skade hvis de er mange nok og ikke blir fjernet.

- De suger bokstavelig talt safta ut av plantene, noe som fører til forkrøplede blader og blomster. Dette fører da igjen til redusert blomstring, og det ser jo heller ikke noe fint ut når alle bladene er krøllet sammen.

- Men lusa kan ikke ta knekken på en plante, påpeker Moland.

Gartner i Plantasjen, Hilde Poppe forteller til Bonytt.no at med tiden vil lus bremse ned utviklingen på rosene, og forårsake mistrivsel.

Det er viktig å se til rosene daglig. Jo tidligere du oppdager lusene, jo lettere er de å bekjempe, understreker Poppe.

Beskjemp lusangrepene

Moland anbefaler å bruke Calypso fra Bayer, et systemisk middel som finnes både i konsentrat eller ferdig utblandet og klar til bruk.

- Det som kan være lurt er å forebygge det ved å sprøyte første gangen da alt av bladverk er ferdig utviklet tidlig på våren, for så og gjenta sprøytingen etter en tre ukers tid, råder hun.

Poppe fra Plantasjen påpeker at grunnen til at det lønner seg å bruke ett systemisk middel, er at dette er noe planten selv tar opp.

- Da slipper du å måtte treffe alle lusene.

Dyrker du økologisk kan du blant annet bruke noe som heter insektsåpe. Her gjentar du behandlingen med en ukes mellomrom mellom 1.- og 2. sprøyting, og deretter hver andre uke eller ved behov.

Les også: Nå våkner mordersneglen

Kjerringråd mot lus

Mange velger å dusje rosene med en blanding av grønnsåpevann eller neslevann. Du kan også spraye med blandinger av grønnsåpe, matolje, bakepulver, oppvaskmiddel, skummet melk, rødsprit, eplejuice eller avkok av rabarbara. Blandingene kan drepe bladlus, men sprøytingen må trolig gjentas for å ta knekken på alle.

- Ikke lag blandingen for sterk, og ikke sprøyt i sterkt solskinn. Begge deler kan svi bladene. Prøv deg fram litt forsiktig så du er sikker på at plantene tåler blandingen du har laget. Vi har ikke testet ut slike blandinger i forsøk, og jeg kan derfor ikke gi noen anbefaling av dosering, sier insektforsker Nina Svae Johansen fra Bioforsk Plantehelse i Ås til forskning.no

God gjødsel, som kukompost og hønsegjødsel gjør plantene sterkere, og lus og annet skadedyr får ikke gjort like stor skade.

Les også: Alt du må tenke på før du planter i hagen

SKREKKEKSEMPEL: Ser rosen din slik ut bør du sette i gang med noen lusbekjempende tiltak.
SKREKKEKSEMPEL: Ser rosen din slik ut bør du sette i gang med noen lusbekjempende tiltak. Foto: zoetnet/Flickr.com
VÆR PÅ VAKT: Du bør se til rosene dine hver dag, slik at du fort oppdager om disse små skapningene har innvadert dem.
VÆR PÅ VAKT: Du bør se til rosene dine hver dag, slik at du fort oppdager om disse små skapningene har innvadert dem. Foto: Foto: COLOURBOX.COM

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning