Hage og arkitektur

Hage og hytte på toppen av en bygård

Med hardføre vekster og panoramahytte kan hageanlegget på toppen av høyhuset nytes til alle årstider.

DENNE HAGEN ER TOPP: Eierne planla denne utrolige takhagen med ditto glasshytte i samarbeid med den danske hagearkitekten Sten Bisgaard og arkitekt Rainer Stange i Snøhætta.
DENNE HAGEN ER TOPP: Eierne planla denne utrolige takhagen med ditto glasshytte i samarbeid med den danske hagearkitekten Sten Bisgaard og arkitekt Rainer Stange i Snøhætta. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Sist oppdatert

Når sommeren er på hell og høsten overtar, er det ingen grunn til å trekke innendørs. Du kan blant annet plante ut hardføre blomster som holder en god stund ut i høsten. Flere tar den imidlertid helt ut og bygger takhager med et lite krypinn.

Denne takhagen på 250 kvadratmeter viser hvor store muligheter et bytak byr på. Den dekker nesten hele toppflaten av en femetasjers bygård sentralt i Oslo. Og omtrent midt i anlegget troner det lille tre- og glasshuset over all vegetasjonen. Og inntil veggene på glasshuset, langs skillevegger og hekker dannes det lune kroker som man kan trekke seg tilbake til hvis det blåser for mye, eller hvis høstluften blir for kjølig.

EN HØYDARE MED LUNE KROKER: Hagen er bygget opp i flere nivå, noe som bidrar til at det oppstår mange lune plasser på toppen av den fem etasjer høye industribygningen.
EN HØYDARE MED LUNE KROKER: Hagen er bygget opp i flere nivå, noe som bidrar til at det oppstår mange lune plasser på toppen av den fem etasjer høye industribygningen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
FRODIG INNREDNING: Her ser du hvordan hagen er innredet mot sørvest. Såkalt flueduk er trukket over enkelte vinduer for for å beskytte planter mot for sterk solvarme.
FRODIG INNREDNING: Her ser du hvordan hagen er innredet mot sørvest. Såkalt flueduk er trukket over enkelte vinduer for for å beskytte planter mot for sterk solvarme. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
LUNE UTEROM: Solskjermingen beskytter både mot stikkende sol og trekk på toppen av høyhuset.
LUNE UTEROM: Solskjermingen beskytter både mot stikkende sol og trekk på toppen av høyhuset. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET STED FOR TRIVSEL: De store vindusflatene gjør takhytta til et hyggelig, transparent sted midt i alt det grønne.
ET STED FOR TRIVSEL: De store vindusflatene gjør takhytta til et hyggelig, transparent sted midt i alt det grønne. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Frodig på toppen av funkisbygget

- Takhagen vår ligger på toppen av en femetasjers industri- og kontorbygning som ble tegnet av arkitekt Arne Korsmo i 1937, og vi kjøpte denne blokken i 1995, sier Kjell Johansson til Bonytt.no Han er en av flere som står bak hageprosjektet, og han forteller at til deler av hageanlegget fikk de god hjelp av den danske hagearkitekten Sten Bisgaard.

Hekker som skjermer og luner

KUNST SOM PRYDER: Kunstneriske innslag dukker opp både innvendig og utendørs.
KUNST SOM PRYDER: Kunstneriske innslag dukker opp både innvendig og utendørs. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EN PROFF, LITEN BYGNING: For å tåle vær og vind på toppen av blokken er hytta solid bygget opp. Frodigheten er enorm, også inne i glasshuset.
EN PROFF, LITEN BYGNING: For å tåle vær og vind på toppen av blokken er hytta solid bygget opp. Frodigheten er enorm, også inne i glasshuset. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
HØYE, GRØNNE VEKSTER: Her ser du hvordan buskene skyter opp og gir ly på utsatte steder.
HØYE, GRØNNE VEKSTER: Her ser du hvordan buskene skyter opp og gir ly på utsatte steder. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Hovedutfordringen var å skape et variert hageanlegg. Derfor ble takarealet bygget opp i ulike høydenivå og med mange innslag av åpne plasser kantet med frodige bed. Den største tunplassen som ligger like ved glasshuset ble innredet med isopor, tredekke og steinheller på toppen av det gamle shingeltaket.

Et annet viktig moment i beplantningen er de robuste hekkene. De gir eierne den nødvendige skjerming mot innsyn og mot trekk hvis det blåser opp.

En frodig blanding av vekster

Kjøkkenhagen ligger lunt plasssert bak en hekk, og her er forholdene lagt til rette for eksotiske innslag som pære- og appelsintrær.

FLOTT  BLANDING: Hagen er bygget opp av en miks av planter og busker som er på sitt beste til ulike tider på året.
FLOTT BLANDING: Hagen er bygget opp av en miks av planter og busker som er på sitt beste til ulike tider på året. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Ellers har vi bevisst anskaffet vekster med alpe-, arktis- eller sibir- som forstavelser i navnet, forteller Johansson.

Det betyr blant annet at stauder og busker som alpeklematis og sibirkornell er på plass her oppe.

Noen planter lever lenger, andre dør ut

Vanlige roser, rosa rugosa og klatrehortensia pryder også flere steder og plasser i hagen. Dessverre tar ekstra strenge vintre knekken på enkelte planter og busker som klarer seg utmerket under såkalt normale værforhold.

De over hundre store og små pottene med blant annet blomster som fuchsia, engletrompeter og pelargonia er på topp til ulike tider, og gjør takhagen til et fargesprakene skue i store deler av våren, sommeren og høsten.

Studer plantelivet i Oslo-fjorden

Eiernes erfaring er ellers at det lønner seg å se hva slags planter som vokser på øyene i Oslo-fjorden.

- Vekster som tåler sterk sol og vind vil sannsynligvis også finne seg til rette på steder som på dette vær- og vindutsatte taket, avslutter Kjell Johansson.

Se mer:

Nå kommer de kule mini-hyttene

Bygg hagen inn i huset

UTEPLASSER I SÆRKLASSE: Store deler av takhagen er belagt med solide, grå betongfliser.
UTEPLASSER I SÆRKLASSE: Store deler av takhagen er belagt med solide, grå betongfliser. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
HEISEN SOM BLE HAGE: Det gamle heishuset med den nye ståltrappen er omgjort til en bugnende vinterhage.
HEISEN SOM BLE HAGE: Det gamle heishuset med den nye ståltrappen er omgjort til en bugnende vinterhage. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
BESKYTTET BAK GLASS: Tørketålende vekster dominerer inne i glasshuset.
BESKYTTET BAK GLASS: Tørketålende vekster dominerer inne i glasshuset. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Hytta har en uteplass som er perfekt for våte sommere

Uruguays tøffeste hytte er norsk

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også