Uterommet blir stadig mer som innerommet, med utestuer, utekjøkken, utebad og utesoverom.

De færreste av oss har hage stor nok til alle husets rom, men et lite hjørne å gjemme oss bort i, har de fleste plass til.

Den franske hagestilen oser av nostalgi, romantikk og sjarme. Å skape en hyggelig uteplass skal ikke være dyrt. Det skal også være enkelt å lage seg et hyggelig sted å være, her er BoligDrøms enkle oppskrift:

Finn deg et hjørne i hagen, hvor du er i le og helst under tak. Kanskje har du plass på terrassen?

Hvis ikke er det en super ide å bruke en gammel bod, eller en av de små hagebodene, som man får kjøpt på de fleste byggevarehus for tiden.

Noen av dem har doble dører på hele ene veggen, som er perfekt til dette formålet. Det går også an å fjerne en vegg på en gammel bod, eller åpne den opp.

For skikkelig romantikk kan du bygge inn et gammelt vindu.

fransk hage i tyskland

JENRGREP: En dagseng i jern kan stå ute hele året, om du ikke har noe imot rustflekker - også kalt patina. Men madrass og puter må du ha et sted å lagre. © FOTO: Christine Bauer / Ina Agency

fransk hage i tyskland

MYKT: Fyll en dagseng med puter og tepper, så har du et herlig sted å gjemme deg bort på. © FOTO: Christine Bauer / Ina Agency

Når du først har funnet det perfekte sted, kan du sette inn en dagseng. Sørg for at den har en behagelig madrass og masse myke puter. Et pledd til kjølige kvelder er også et must.

Et annet must er et lite bord til vinglasset, tekoppen og en skål med sommerbær.

Plant noen klatreplanter, og sett inn sommerblomster i krukker. Klematis, klatreroser, blåregn og stokkroser er perfekte til en franskinspirert hage i norsk klima.

Som dekor er det perfekt med vindusklaffer eller vinduer i gammel stil. Heng opp noen hyller til fine ting du finner på loppemarked, og ha en vase til markblomster!

Det franske hagehjørnet trenger ikke å ha elektrisitet, men du skal ikke mangle lys! Fyll området med levende lys i krukker som beskytter mot vind. Gamle norgesglass og store syltetøyglass er perfekte. En skjønn lysekrone til stearinlys setter prikken over i-en.

Ellers må du se hva hjørnet ditt har plass til, og hva det er som skapt til.

fransk hage i tyskland

VAKKERT: Roser skaper umiddelbart romantisk stemning, uansett hva du setter dem i. Her er en gammel sinkbøtte blitt vase. © FOTO: Christine Bauer / Ina Agency

fransk hage i tyskland

OPPHENGT: Potter med sommerblomster er en enkel måte å skape frodig romantikk. © FOTO: Christine Bauer / Ina Agency

Har du utsikt må du ivareta denne, enten fra sengen eller ved å sette til en stol. Er der morgensol bør du ha et sted å innta en behagelig frokost. Har du kveldssol, vil du ønske å nyte den.

Fordi vi har lange, lyse kvelder er det også en god idé å ha en bålkurv innen rekkevidde. Lag til et par gode plasser for denne på forhånd, slik at den får et kledelig miljø. Noen ganger kan den stå blant noen store potter med blomster, for litt indirekte varme og kos.

Andre ganger trenger du den nærmere, og den får være kveldens midtpunkt. Kanskje til å grille marshmallows? Uansett bør du ha en praktisk liten stabel med ved i nærheten.

Kanskje er hagehjørnet stort nok til hageselskap? Ha i tilfelle noen klappstoler klare, og et bord så stort som du har plass til. Heldig er den som kan ha teselskap i sitt franske hjørne!

Ligger hjørnet nok i le, kan du kanskje sove her noen ganger? Hvis det bare slutter å regne....

Uansett: kos deg i ditt nye, franske hjørne!

fransk hage i tyskland

SHABBY SLITT: Et gammelt jernbord, en rusten lampe og en emaljert kanne fylt med markblomster. Vanskeligere er det ikke å skape fransk stil i hagen. © FOTO: Christine Bauer / Ina Agency

fransk hage i tyskland

LAT KATT: Blir hagehjørnet ditt for hyggelig, flytter nok naboens katt inn for godt. © FOTO: Christine Bauer / Ina Agency

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!