Test

Godkjent espressodebut

Philips HD5730 er en espressomaskin i den helautomatiske kaffeverdenen. Brukervennligheten har fått førsteprioritet.

Test av Philips HD5730
Test av Philips HD5730 Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert

Dette gjorde vi

For å teste kvaliteten på maskinen har vi målt temperaturen på den ferdigbryggede espressoen, som minst skal holde 65 grader. Vi brukte ferske espressoristede bønner. Maskinen ble kalibrert og brukt med passende malingsgrad for en bryggingstid på 20-30 sekunder. Espressoens kvalitet ble bedømt ut fra både smak og crema. En god crema skal være 2-3 millimeter tykk, hasselnøttfarget, jevn og ikke flekkete. Skummet skal ha små bobler og være mykt og følsomt. Maskinen er dessuten vurdert for design, funksjoner, kvalitet og pris.

Philips HD5730

Effekt: 1350 watt

Trykk: 15 bar

Vanntank: 1,7 liter

Beholder for kaffebønner: 220 gram

Koking - termoblokk: Rustfritt stål (2 stykker)

Innstillinger for malingsgrad: 13 nivåer

Espressofolket kan deles inn i to grupper. På den ene side finner vi de som liker å gjøre baristahåndtverket fullt ut og på den andre siden finner vi de bekvemme kaffedrikkerene. Philips HD5730 er rettet mot den bekvemme brukeren.

Forsiden i fokus

Designteamet bak denne helautomatiske espressomaskinen har lagt stor vekt på brukervennligheten. Her har de lykkes på flere punkter, selv om det ikke alltid er optimalt.

Særlig verdifullt er det at de fleste funksjonene for brygging sitter på forsiden. Dermed slipper man å bøye seg under overskapene på kjøkkenet for å fylle på vann eller skumme melk.

Det eneste som ikke er plassert på forsiden er kaffekvernen og bønnebeholderen; disse er imidlertid enkle å fylle på.

En praktisk løsning som man legger merke til er melkeskummeren. Via en mugge som følger med, og som det er best å oppbevare kjølig, får man en enkel melkehåndtering ved tilberedningen av melkebaserte kaffedrinker.

En ulempe med systemet er at det mangler en separat damparm for mer kreativ bruk og at melken blir i kaldeste laget (40-46 grader uten kaffe).

Fem shots

En god espressomaskin brygger kaffen med et jevnt trykk og korrekt temperatur. Ved innstillingen på høyeste temperatur målte vi fem espressoer etter hverandre til 67, 65, 69, 70 og 74 grader.

Temperaturen på kaffen er ikke for lav, men den har en tendens til å øke ved frekvent brygging. Smak og crema blir bedre når vi har forlatt bønneslaget Italcaffés Elite bar og lar maskinen spille sammen med en pose Lavazza Rossa. Styrken kan justeres, noe som er et must, akkurat som justeringen av kvernen hvis ikke kaffen får ønsket kvalitet.

Les også: Få fart på netteleseren

Vedlikehold, rengjøring og volum

Modellen er lett å holde ren, selv om vanntanken burde være større hvis modellen skal passe inn på et mindre kontor. For en familie er volumet stort nok. Rengjøring og avkalking er enkelt. Delene er for eksempel enkelt tilgjengelig og dekselet er lett å tørke av. Melkehåndteringen vurderes som hygienisk.

Verd pengene?

I testperioden vår har maskinen vist et stabilt resultat og kvalitetsinntrykk. En investering i denne prisklassen er oftest et vanskelig valg. Den ligger et godt stykke over budsjettmaskinene, men kvalifiserer likevel ikke inn i proffsegmentet.

For å være verdt utgangsprisen på 14 000 kroner, bør maskinen være mer komplett og mangfoldig. Etter testperioden har vi imidlertid funnet den for flere tusenlapper lavere enn den anbefalte cirkaprisen, noe som gjør den mer interessant.

Les også:

Slik velger du riktig snøfreser (guide)

Slik legger du fliser over kjøkkenbenken

De beste kaffetrakterne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning