Opplever du at nettleseren fra tid til annen er som sirup? Det kan mye skape irritasjon og mer eller mindre berettiget harme.

Årsaken kan variere. Det kan selvfølgelig være kø i bredbåndet, servere som er nede eller en ruter som trenger oppdateringer.

Men før du kaster deg over telefonen for å skjelle ut Telenor, Nextgentel eller hvem det måtte være, bør du gjøre noen kjappe grep som kan løfte deg ut av sirupen.

Les også: 9 grunner til å vrake iPhone

Full buffer

Hver gang du surfer på nettet, bruker du nemlig opp maskinressurser. Det legger seg stadig nye filer i PC-ens hurtiminne, også kalt bufferen. Disse filene er kopier av sider du har besøkt nylig.

Hensikten med dette er at PC-en raskere kan hente fram sider du har vært på og skal besøke igjen.

Men etter hvert som hurtiglageret fylles opp, er det ikke så hurtig lenger. Nettleseren jobber raskest når det er god plass i hurtiglageret.

Fanesurfing

En annen årsak til at nettleseren går tregt, kan være at du har mange faner oppe samtidig.

De fleste moderne nettlesere har mulighet for å ha mange nettsider oppe samtidig. Det er praktisk og nyttig, men stjeler også maskinressurser.

Les også: Putt PC-en i lomma

Alle åpne faner vil jevnlig forsøke å oppdatere seg. Dette kan stjele mye unødvendig prosessorkraft som gjør at nettleseren totalt sett blir tregere.

Hvis du har mange faner åpne og synes at nettleseren er litt treg, kan det derfor hjelpe å lukke noen faner.

Unntaket her er Googles nettleser Chrome, der hver "fane-økt" kjøres som en egen prosess. Det betyr at bare den nettsidefanen du er inne på, forsyner seg av prosessorkraft fra PC-en. (Vi har ikke testet Chrome for dette formålet denne gangen).

Enkel trimming

Slik går du fram for å rydde opp i noen av de vanligste nettleserne:

Internet Explorer 6/7/8

Firefox 3.0

Opera 9.6

Har du flere tips om trimming av nettleseren? Del dem med oss i kommentarfeltet under.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!