HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi skal bygge en frittstående bod. Hva skal vi gjøre hvis vi umiddelbart støter på fjell, utover å støpe rett på fjellet?

Hytteeiere skal bygge bod på en bratt tomt. De lurer på hvor dypt de må grave til fundamentene. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
EKSPERTEN TEGNER OG SVARER: Jo skråere fjellet er, jo bedre må pilaren forankres.
EKSPERTEN TEGNER OG SVARER: Jo skråere fjellet er, jo bedre må pilaren forankres. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Publisert

Spørsmål:

Vi vurderer å bygge en frittstående bod på 3,40 x 4,40 m², til oppbevaring av hagemøbler, verktøy, maskiner, pulker o.a. Vi forestiller oss at det skal graves seks støpehull. Hva skal vi gjøre hvis vi umiddelbart støter på fjell, utover å støpe rett på fjellet?

Vi har boreverktøy, som kan bore i fjell, dersom det skal armeres. Hvis vi ikke støter på fjell, hvor dypt skal vi grave, og hva gjør vi i bunnen? Finnes det en enkel metode for å grave støpehull, slik at man unngår at sidene på hullet blir traktformet? Tomten er alt for bratt og ufarbar for store maskiner. Hvilke dimensjoner bør bærebjelkene ha?

Bente og Gunnar O.

Svar:

Fjell gir den beste fundamenteringen for bygget. Hvis det er fjell i grunnen, og det ikke ligger for dypt, ville jeg prøvd å grave så dypt at alle pilarene er fundamentert i fjell. For å få en god forankring til fjellet må det bores ned armeringsjern. Generelt er det slik at et 10 mm armeringsjern skal ha 90 mm dybde for å få godt feste, og det skal limes med det som kalles kjemisk anker. Du må sjekke at du fester i friskt fjell. Er det sprekker eller andre svekkelser, må du gå dypere.

Antall jern og dimensjonering bestemmes av hvor skrått fjellet er. Jo skråere fjellet er, jo bedre må pilaren forankres (se illustrasjon). Ta bilder av fjellet og sjekk helningen. Da kan du få en nøyaktig beregning der du kjøper jernene. Hvis dere ikke støter på fjell, må hullet graves ned til frostfri dybde. Hvor dypt varierer med plasseringen av hytta. Sjekk med den lokale byggevarebutikken, eller naboer som har gjort tilsvarende fundamenteringer.

I bunnen av hullet støper dere en bred såle, setter ned armeringsjern, og støper pilaren opp fra denne. Da vil sålen forhindre at pilaren løftes opp av telen (illustrasjon 2). Bruk støperør. Legg gjerne markisolasjon rundt pilarene. Til å grave anbefaler jeg et jordbor i kombinasjon med en stolpespade.

Foten i bunnen av pilaren gjør at den ikke presses opp av telen.
Foten i bunnen av pilaren gjør at den ikke presses opp av telen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Når det gjelder dimensjonering av bjelkelaget, er det viktig å finne en god byggebeskrivelse før dere planlegger hvor pilarene skal stå. Vanligvis lager man en ramme som legges på fundamentene. Så legger man bjelker i rammen med senteravstand på eksempelvis 600 mm.

Spennet på bjelkene og senteravstanden bestemmer dimensjoneringen, og dette kan beregnes med en bjelkelagstabell. Slike tabeller finnes på nettet, eller der dere kjøper trevirket.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2022.

Les også