HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi fikk tilsnakk da barna fisket. Har ikke mindreårige rett til å fiske i private fiskevann?

Hyttelivs advokat Harald Ramm har en liten presisering.

Pluss ikon
Illustrasjonsblide
Illustrasjonsblide Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

I fjor høst gikk jeg sammen med mine to sønner på 13 og 15 år i fjellet. De hadde med seg fiskestang og prøve fiskelykken i lite tjern inne på vidda.

Mens de fisket dukket det opp en person som utga seg for å være grunneier, som opplyste at terrenget med fiskevann var privat og krevde at fiske opphørte umiddelbart.

Jeg har hørt at mindreårige har rett til å fiske i private fiskevann. Er ikke det riktig?

F.U.

Svar:

Det fremgår flg. av lov om innlandsfiske § 18, første ledd:

«I vassdrag der rettighetshaver utsteder fiskekort har personer som ikke har fylt 16 år rett til fiskekort uten vederlag for å fiske innlandsfisk med stang og håndsnøre i perioden fra og med 1. januar til og med 20. august.»

I mange vassdrag har utenforstående rett til å fiske, forutsatt at de løser fiskekort. Som det fremgår av bestemmelsen, har personer som ikke har fylt 16 år rett til fiskekort gratis. Vær likevel klar over at mindreårige må innhente fiskekort for fiske i slike vassdrag.

Mange vassdrag er likevel ikke underlagt regler om rett til fiske med fiskekort. I disse vassdragene har mindreårige rett til fiske i henhold til § 18, andre ledd:

«I andre vassdrag har personer som ikke har fylt 16 år rett til å fiske innlandsfisk med stang og håndsnøre uten rettighetshavers tillatelse i samme periode som nevnt i første ledd.»

Retten gjelder i begge tilfeller i perioden fra og med 1. januar til og med 20. august.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2022, og sist oppdatert 01/07 2022.

Les også