HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Ny eier av nabohytta vil koble seg til vannledningen vår vederlagsfritt. Vi er uenige i dette og vil ha betalt. Hvem har rett?

Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

For 15 år siden fikk vi tillatelse av forrige eier til å fremføre vann- og avløpsledning over nabotomta. Ledningen kostet ca. kr 120 000, inkludert arbeider med graving og tilkobling.

Nå krever ny eier av nabohytta å koble seg til ledningen vederlagsfritt. Begrunnelsen er at ledningen går over hans tomt og at vi ikke betalte noe for tillatelsen fra forrige eier.

Vi er uenig i dette, og mener at vi skal kunne kreve et vederlag.

G.H.A.

Svar:

Når dere har hatt alle kostnader til arbeid og innkjøp av utstyr til vann- og avløpsledningen, har dere eiendomsrett til utstyr og materiell. Når dere har eiendomsrett, bestemmer dere også over dette, slik at andre som ønsker å koble seg til, må ha aksept fra dere.

Dette gjelder også naboen som eier tomta hvor ledningen er gravd ned. Dere må derfor kunne kreve et vederlag som tilsvarer halve kostnaden, og indeksregulere utgiftene med prosentvis endring i indeks, f. eks. byggekostnadsindeks, fra den gang dere anla ledningen og frem til i dag.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2023.

Les også