Griller

Disse grillene er best

Landmanns grilltønne Chef Grill topper testen hos det svenske testlaboratoriet Smartson.

Publisert Oppdatert

Sommeren er utvilsomt grilltid, og noen går for luksusgrillene for å få det beste resultatet. Det er likevel fullt mulig å få velsmakende grillmat med helt vanlige griller.

Det svenske testlaboratoriet Smartson har gjennomført en test av kullgriller. Vinneren ble Landmanns grilltønne Grill Chef. "For den store grillfesten", som Smartson skriver.

Brukervennlighet

Grillene Smartson har testet koster fra et par hundre svenske kroner til 2500 SEK. De konkluderer med at det er de dyreste grillene som gjennomgående best tilfredsstiller testkriteriene.

I testen har de først og fremst lagt vekt på brukervennlighet, grillvennlig funksjoner og hollbarhet over tid.

De har også testet direkte og indirekte grilling.

Ifølge Smartson fungerer de rimeligste grillene også, men de rekker til å grille en "korv och hamburgare vid sommarstugan", som de skriver.

Enkelt påfyll av kull

Smartson konkluderer med at grillene er ganske like i finishen, men at kvalitetsforskjellene ganske hurtig kommer til syne. Blant annet har de dyrere modellen et større fokus på sikkerhet.

Et pluss ved vurderingen av grillene var om grillristene kunen reguleres i høyden, men like viktig, utdyper de, er det at det er lett å fylle på kull.

Tidkrevende montering

Selv om det ikke er vanskelig å montere grillene, understreker Smartson likevel at det kan ta tid. Skrekkeksempelet er grillvogner med avlastningsbor, skriver de.

Landmann GrillChef

Landmanns GrillChef grilltønne topper testen blant annet fordi den i motsetning til andre grilltønner har et lokk som innbyr til indirekte grilling.

Smartson skriver i tillegg at den er plasskrevende, men samtidig påkostet og gjennomtenkt. Videre fremhever de at avlastningsområdet i grillens forkant er velkomment, og de triple, avtagbar grillristene gir fleksibilitet i matlagingen og gjør det lettere med påfyll av kull. De fokuserer også på at grillens bredde gjør at man kan ha ulike varmesoner, selv om tydelige kullbokser hadde vært velkomment. " Bra värde för pengarna även om det stora formatet inte passar alla uteplatser", avslutter de.

Landmann Black Pearl

Grillschef fra Landmann. Testens vinner.
Grillschef fra Landmann. Testens vinner. Foto: Foto: Produsentene

Nummer to på listen, også det en grill fra Landmann, Black Pearl, beskrives som en grill som blant annet har sitt fortrinn ved at grillristen kan posisjoneres i flere ulike høyder.

Smartson lar seg videre begeistre av redskapsholderen, som bidrar til orden under grillingen. "Black Pearl är ett funktionsrikt och stilfullt val med hög kapacitet, som är värd sin prislapp, trots vissa frågetecken kring konstrutionsdetaljer.", avslutter de.

Weber One-Touch Special Edition

Tredjeplasseringen går til en grill fra Weber, One-Touch Special Edition. Den når opp i toppen fordi den gir store muligheter til å utforske grillkunsten, skriver Smartson.

Landmann Black Pearl.
Landmann Black Pearl. Foto: Foto. Produsentene

Den er testen dyreste grill, og det mener Smartson kunne gjenspeile seg i at flere av det valgbare tilbehøret var en del av standardpakken.

De synes grillen kommer med en meget tydelig monteringsanvisning.

Indirekte eller direkte grilling?

Rådet fra Smartson er at man ved hurtig tillaging av pølser eller hamburger bruker direkte varme. Det betyr at kullet skal ligge rett under maten, men man må være oppmerksom slik at maten ikke svies.

Ved større stykker, anbefaler Smartson indirekte varme. Og da er det lokket kommer til sin rett. Varmekilden plasseres på sidene i grillen og maten i midten. Med lokkets hjelp reflekteres varmen, på samme måte som i en ovn.

Weber One-Touch Special Edition
Weber One-Touch Special Edition Foto: Foto: Produsentene

Dersom grillflaten er stor, kan det være mulig å grille flere matretter samtidig, og særlig hensiktsmessig er det hvis grillen har et termometer.

- Ikke velg for liten grill

Ifølge Rema 1000s grillekspert, Craig Whitson, har han aldri hørt at noen har valgt for stor grill.

- Folk sier heller at de skulle ha hatt en større grill, sier han til klikk.no.

Whitson mener derfor at man bør tenke gjennom sin bruk. Skal man grille til en liten familie eller vil de være snakk om grilling i et selskap.

- En stor grill gjør det også enklere å tilberede maten.

Kvalitet er ikke dyrt

Whitson råder også til å riste litt i grillen for å sjekke kvaliteten på konstruksjonen, og han fremhever at det nødvendigvis ikek er så stor forskjell i pris på en god og dårlig grill.

- Det mange gjør feil er at de sparer på de siste hundrelappene, for forskjellen mellom en grill som varer i ti år og en som går i stykker etter to år, er ikke så stor.

Han tipser også om å sjekke hvilke muligheter og finesser som finnes på grillen.

- Hvordan tømmes for eksempel asken, er det termometer på den og er det enkel etterfylling av kull. Dette er spørsmål man kan stille seg.

Les også:

Her er de beste luksusgrillene

Få nye innredningsideer i Bonytts inspirasjonsguide

Ønsker du å holde deg oppdatert på innrednings- og interiørtrender. Abonner på Klikk Boligs nyhetsbrev

Trekker farlig regntøy for barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning