BRANNFARLIG: ER bunnen av grillen full av fett kan dette ta fyr.=

BRANNFARLIG: ER bunnen av grillen full av fett kan dette ta fyr. © FOTO: Øivind Lie

GRILLRISTEN: Brenn av i fem minutter=

GRILLRISTEN: Brenn av i fem minutter © FOTO: Øivind Lie

BØRSTE: Nyttig, men ikke bruk stålbørsten på krom og emalje.=

BØRSTE: Nyttig, men ikke bruk stålbørsten på krom og emalje. © FOTO: Produsenten

Enten du har kjøpt en stor verandagrill eller en liten bærbar grill, er vedlikeholdet avgjørende for om den skal vare lenge.

I tillegg er en ren grill viktig for at grillmiddagen skal bli perfekt. Husk også at en grill som er full av fett og gamle matrester kan være brannfarlig.

Utsiden

I følge Jonas Axelsson, selger hos Landmann griller, oppfattes det blanke stålet som brukes i griller som rustfritt og vedlikeholdsfritt. Det stemmer sjelden.

Stålet som brukes er det som kan kalles kromstål eller rusttregt stål. Det betyr at dette stålet trenger vedlikehold selv om det har mye større motstand mot rødoksidering og annen form for korrosjon enn vanlig stål.

Her har han følgende råd til hvordan utsiden blir ren:

  • Tørk av fett og lignende med en fuktig klut og litt oppvaskmiddel.
  • Gni ut et tynt lag med Autosol på et begrenset område. Poler med klut eller svamp til skitt og overflaterust er borte fra overflaten. Poler i samme retning som stålet er børstet i.
  • Tørk vekk overkuddsmiddel og skitt med en fille. og gjenta behandlingen flate for flate.
  • Spray på et lag med CRC 5-56 eller WD-40 på grillen. Pass på at du ikke sprayer på grillskålens innside eller andre overflater som er i kontakt med mat.
  • Gni ut med en klut så grillen blir blank og fin. Overflaten får også en hinne som beskytter mot korrosjon.

Innsiden

Her kan du la grillen gjøre jobben for deg

- Å få grillen ren på innsiden er mye enklere enn folk tror, sier Ole Petter Gjerustad. Han er assisterende butikksjef på Centra Høvik og deltager i årets grill-VM.

- Når du er ferdig med å grille lukker du lokket og skrur på full varme. La den stå slik i fem minutter. Da forkulles mat og fettrester slik at det er lett å børste det av. Har du støpejernsrist setter du denne inn med matolje. Da holder den seg bedre og du du blir mye mer fornøyd med grillingen neste gang.

Grillristen

Har du metalldeler (ikke støpejern), slik som grillrister, dryppanner og liknende som er skikkelig innsausa, kan du også bruke krystallsoda.

Legg den i bløt i varmt vann tilsatt en god dose krystallsoda, eller malersoda som det også kalles.

Etter et par timer i bløt i en balje, og ørlite grann skrubbing, så blir risten ren.

Har du ikke en stor nok balje kan du bruke en plastpose eller søplesekk, og jo lenger bløtlegging jo lettere går restene av.

Tips: Ikke stålull

Bruk aldri stålull for å rengjøre rustfritt stål. Det slipper små jernpartikler som begynner å ruste på overflaten.

Hvis du skal rengjøre med svamp, polermiddel eller liknende så må du gjøre det i samme retning som stålet er børstet i, ellers får du tverrgående striper som synes.

På emaljerte og til en viss grad de forniklede overflater skal du være litt forsiktig med messingbørster og andre røffe metoder. Her blir det fort riper i overflaten, og da blir de enda vanskeligere å rengjøre neste gang.

Krystallsoda er ikke metoden for støpejernsrister siden dette er et svært fettløsende stoff.

Krystallsoda er etsende. Bruk beskyttelsesbriller.

Autosol og CRC 5-56/WD-40 får du kjøpt i bilrekvisitabutikker. Krystallsoda kan du kjøpe i jernvareforretninger.

Les også:

Slik renser du grillristen

Test av gassgriller

Denne peisen bygger du selv

250 kvadratmeter takterrasse

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!