Plastikk i oppvaskmaskinen

Dette tørker tregest i oppvaskmaskinen

Irritert deg over at plastbollene fortsatt er våte når du tar de ut av oppvaskmaskinen?

PLAST BRUKER TID: De fleste av oss har vel oppdaget at plastserviset fortsatt er dryppende vått til og med etter endt tørkeprogram. Det finnes faktisk en naturlig forklaring på dette.
PLAST BRUKER TID: De fleste av oss har vel oppdaget at plastserviset fortsatt er dryppende vått til og med etter endt tørkeprogram. Det finnes faktisk en naturlig forklaring på dette. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Oppvaskmaskin finnes i de fleste hjem, og noen bruker den faktisk til mer enn bare å vaske tallerkener, glass og bestikk.

Uansett har du nok kanskje lagt merke til at når du åpner oppvaskmaskinen etter endt syklus, er glass, keramikk, porselen og stål så godt som tørket, mens ting av plast fortsatt er våte.

Det er faktisk ikke noe galt med oppvaskmaskinen din, det er nemlig en naturlig forklaring på dette.

Fuktigheten kondenseres på plasten

Stian Normann-Arvesen er produktsjef for husholdning i Miele. Han forklarer til Bonytt.no at under tørkeprossessen vil varm og fuktig luft sirkulere i maskinen.

Fuktigheten vil etter hvert kondensere og den vil gjøre dette på det som har lavest temperatur inne i maskinen.

- Optimalt sett vil da vannet kondensere på maskinens innervegger (her har leverandørene forskjellige løsninger), slik at vannet renner langs veggene og ned i "sluket" og pumpes ut.

- Plastikkservise vil imidlertid tape temperatur raskt da dette ikke kan magasinere varme slik som porselen og stål/jern, vannet vil derfor kondenseres på plastikken (fremfor maskinens innervegger).

Vannet kan bli hengende igjen

Jan Thore Engen er gründer og står blant annet bak selskapet kokk.no. Han tror at årsaken til at plast tørker tregere, kan ha sammenheng med at skylle- og tørremiddel er beregnet for glass.

- Plast holder jo heller ikke så veldig på varme, slik at det blir ingen naturlig fordamping slik som for eksempel med bestikk og kopper, da disse er "varmere" lenger enn plasten.

- Plast har jo også som regel en porøs overflate, slik at vannet trenger mer inn i disse, og dermed blir "hengende" igjen i ujevnhetene.

Engen påpeker imidlertid at han ikke har gjort seg så mange tanker rundt dette tidligere.

Plast har mindre overflateareal

IRRITERENDE: At plastartikler ser ut til å tørke tregere enn annet, er ikke bare irriterende- det er også fakta.
IRRITERENDE: At plastartikler ser ut til å tørke tregere enn annet, er ikke bare irriterende- det er også fakta. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Ifølge fysikkprofessor Clint Sprott ved Madison University finnes forklaringen også i hvordan vanndråper reagerer i kontakt med glass i forhold til plast.

Han forklarer til Wisconsin State Journal at samholdet av vann til plast er relativt liten i forhold til den til glass, og dermed spres ikke vannet over plastens overflate på samme måten på glass.

Og fordi vanndråpene derfor får mindre overflateareal på plass, tar det ifølge Sprott lenger tid for plasten å tørke.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Disse rengjøringsfeilene gjør alle

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen