Interiør på jobben

Dette er ikke akkurat NAV

Arbeid er en lek. Jobbe gjør deg glad og sprek?

IKKE AKKURAT KJEDELIG: Flere av lokalene til IT-kjempen Google rundt om i verden er kjent for sin lekenhet. Bildet viser resepsjonen på hovedkontoret i Zürich i Sveits.
IKKE AKKURAT KJEDELIG: Flere av lokalene til IT-kjempen Google rundt om i verden er kjent for sin lekenhet. Bildet viser resepsjonen på hovedkontoret i Zürich i Sveits. Foto: FOTO: Camenzind Evolution
Publisert Oppdatert

Fantastiske ideer krever kanskje fantastiske lokaler.

Google ønsker i alle fall å legge til rette for kreativ utvikling for sine ansatte.

Flere av lokalene til IT-kjempen rundt om i verden er kjent for sin lekenhet.

Et eksempel finner vi i Pittsburgh, Pennsylvania i USA hvor en 100 år gammel kjeksfabrikk ble omgjort til en "googlersk" arbeidsplass.

Andre spenstige kontorer finner vi i Zürich, Stockholm og Moskva.

Det er det Zürichbaserte arkitektkontoret Camenzind Evolution som har stått for utformingen av alle disse lokalene.

Deres siste prosjekt for Google foregår nå i Schaffhausen i Sveits.

Google kan helt sikkert lære oss ett og annet om innovativ utvikling. Kanskje har de også noe å lære bort når det gjelder å skape trivsel på jobben?

MATKULTUR: På hovedkontoret i Zürich serveres gratis frokost, lunsj og middag. Kokkene bruker bare ferske ingredienser og lokale råvarer.
MATKULTUR: På hovedkontoret i Zürich serveres gratis frokost, lunsj og middag. Kokkene bruker bare ferske ingredienser og lokale råvarer. Foto: FOTO: Camenzind Evolution
NERDENES HEVN: Spillrom hører med i et kreativt arbeidsfellesskap.
NERDENES HEVN: Spillrom hører med i et kreativt arbeidsfellesskap. Foto: FOTO: Camenzind Evolution

Løsner på snippen

- I Norge ser de fleste arbeidsplasser ganske like ut, og det mest fordelaktige ved at noen tør å ta interiørdesign helt ut, er at det kan inspirere de mer standardiserte arbeidsplassene til å løsne litt på snippen. Selv om de ikke går så langt som hos Google, forklarer direktør Paul Norberg i Arbeidsmiljøsenteret overfor Bonytt.no

Deltar i prosessen

ARBEIDSKULTUR: Spenstig leken stil. Bildet viser et rom fra lokalene i Stockholm.
ARBEIDSKULTUR: Spenstig leken stil. Bildet viser et rom fra lokalene i Stockholm. Foto: FOTO: Camenzind Evolution

Ifølge arkitektkontoret Camenzind Evolution er det et sentralt element i utformingen av arbeidsplassen at "g ooglerne" skal delta i prosessen. Dette for å lage sin egen lokale identitet.

Når et nytt lokale utformes blir et bredt sammensatt team av lokale googlere dannet som en styringsgruppe for å representere hele kontoret. Denne komiteen utfordrer og godkjenner prosjektet underveis. En metode som gir en umiddelbar følelse av eierskap til bedriften.

Og for at de følelsesmessige og praktiske kravene til googlerne skal bli ivaretatt, gjennomføres det undersøkelser blant de ansatte.

Workshops og intervjuer

Først kartlegges de muligheter og utfordringer som bygningen gir. Deretter suppleres det med en rekke workshops og intervjuer.

ENGASJERTE: Både store og små møterom er viktig. Bildet viser et av  fellesrommene fra Googlekontoret i Moskva.
ENGASJERTE: Både store og små møterom er viktig. Bildet viser et av fellesrommene fra Googlekontoret i Moskva. Foto: FOTO: Camenzind Evolution

Denne tilnærmingen, ledet av en psykolog, gjør at man får løftet frem opplysninger om googlernes personlighetstyper verdier og motivasjonsfaktorer.

Detaljene i undersøkelsen forblir konfidensielle, men en transparent tilnærming til den arkitektoniske prosessen er viktig for Google.

Viktig med fellesarealer

Googles EMEA Engineering Hub, som ligger i gangavstand til Zürich sentrum, har fått sin helt spesielle identitet.

I bygningen, hvor det tidligere lå et lokalt bryggeri, brygges det nå på originale ideer og tanker.

ALPESAVN: Med skigondoler blir kanskje ikke savnet etter alpene så påtrengende? Gøyale møterom er det i hvert fall.
ALPESAVN: Med skigondoler blir kanskje ikke savnet etter alpene så påtrengende? Gøyale møterom er det i hvert fall. Foto: FOTO: Camenzind Evolution
TRENING: For å balansere den gode maten, tilbys det blant annet på Zürichkontoret et bemannet treningsstudio med yoga, pilates og andre treningstimer.
TRENING: For å balansere den gode maten, tilbys det blant annet på Zürichkontoret et bemannet treningsstudio med yoga, pilates og andre treningstimer. Foto: FOTO: Camenzind Evolution

Her fant arkitektene ut at googlerne ønsket mange felles møteplasser. Det er derfor satt opp et stort antall små og mellomstore møterom. Disse er blant annet utformet som skigondoler, egg og igloer.

I tillegg måtte bygningen være i stand til å imøtekomme hyppig rotasjon og vekst. I snitt flytter nemlig en googler på seg to ganger i året internt i huset.

Innovasjon og utvikling

Arbeid og lek er ikke gjensidig utelukkende for googlerne. De baserer seg på egne intervjuresultater som indikerer at avslapning er avgjørende for innovasjon og idéutvikling.

Da kan du ende opp med en slags vannsalong med akvarium, spillrom med biljard, bordfotball, flipperspill, basketballbane og interaktive videospill. I tillegg massasjespa for å berolige eventuelle stramme skuldermuskler. Dessuten flere mikrokjøkken hvor det tilbys drikke og snacks hele dagen.

Oppmuntrer til sirkulasjon

ARBEIDSLYST: Kom arbeidslyst og treng deg på, her skal du motstand finne. Bildet viser lokalene i Moskva.
ARBEIDSLYST: Kom arbeidslyst og treng deg på, her skal du motstand finne. Bildet viser lokalene i Moskva. Foto: FOTO: Camenzind Evolution

Fellesarealene gir stort utvalg av særegne emosjonelle og visuelle opplevelser og aktiviteter. Dette er gjort for å sikre en passe avslappende atmosfære. Arealene er bevisst spredt i hele bygningen for å oppmuntre de ansatte til å sirkulere. Gjennom dette forbedrer du kommunikasjonen mellom de ulike arbeidsgruppene. Det er i alle fall tanken.

Det å tillate rask bevegelse mellom etasjene gjennom en brannstolpe, er for øvrig ikke bare laget for moroskyld. En slik stolpe og en rask spiralsklie ned til kafeteriaen, er trolig ikke så dumt for effektiviteten.

Godt humør

Direktør Paul Norberg i Arbeidsmiljøsenteret mener et lekent interiør utvilsomt vil gjøre det trivelig å oppsøke arbeidsplassen.

MANGE SMÅROM: Møterom utstyrt med videokonferanse var viktig.
MANGE SMÅROM: Møterom utstyrt med videokonferanse var viktig. Foto: FOTO: Camenzind Evolution
BRANNSTOLPE: En egen brannstolpe mellom etasjene må vel kunne sies å være effektivt. Og gøyalt...
BRANNSTOLPE: En egen brannstolpe mellom etasjene må vel kunne sies å være effektivt. Og gøyalt... Foto: FOTO: Camenzind Evolution

- De fleste bør bli i godt humør når det er litt fargesprakende og spenstige møbler rundt seg. Og når folk er i godt humør, så innvirker det positivt på jobben, så lenge andre plager ikke tar overhånd.

- Men når arbeidstagere får plager i muskel eller skjelett - eller ved konflikter mellom kolleger, så betyr utformingen av interiøret svært lite, fortsetter han.

Rask dialog

Norberg tror de ansatt vil bruke apparatene i begynnelsen. Men når nyhetens interesse har lagt seg, vil det sannsynligvis bli mer en «snakkis» når de ansatte skal fortelle om sin arbeidsplass enn et reelt alternativ for å bedre produktiviteten.

- Når de får forretningsforbindelser på besøk, eventuelle andre besøkende, så vil interiøret bli kjapt kommentert. Og det kan være en åpning for å komme i rask dialog med de besøkende.

- Men generelt på norske arbeidsplasser vil dette ha begrenset verdi for produktiviteten, for et slikt interiør vil ikke ha særlig betydning for å løse de mest vanlige problemene; ergonomiske tilpasninger slik at du slipper rygg-, nakke- og muskelplager eller psykososiale utfordringer, avslutter Norberg.

Les også:

Her stiger prisene på leiligheter mest i Norge

De mest inspirerende interiørbildene finner du i vår guide

SLAPPER AV: Google ønsker å legge til rette for kreativ utvikling. Rom hvor du kan la tankene bokstavelig talt flyte rundt, tror Google er smart for bedriftens utvikling.
SLAPPER AV: Google ønsker å legge til rette for kreativ utvikling. Rom hvor du kan la tankene bokstavelig talt flyte rundt, tror Google er smart for bedriftens utvikling. Foto: FOTO: Camenzind Evolution
STRAMME MUSKLER: Massasjespa for å berolige eventuelle stramme skuldermuskler er et forebyggende tiltak mot sykemeldinger.
STRAMME MUSKLER: Massasjespa for å berolige eventuelle stramme skuldermuskler er et forebyggende tiltak mot sykemeldinger. Foto: FOTO: Camenzind Evolution

Her er Norges mest spennende hus

Dette er småbrukerdrømmen for 800.000 nordmenn

SNAKKIS: Direktør Paul Norberg i Arbeidsmiljøsenteret er usikker på hvor lenge de ansatt kommer til å bruke apparatene.
SNAKKIS: Direktør Paul Norberg i Arbeidsmiljøsenteret er usikker på hvor lenge de ansatt kommer til å bruke apparatene. Foto: FOTO: Camenzind Evolution
NYTT KONTOR: Arkitektkontoret Camenzind Evolutions siste prosjekt for Google foregår nå i Schaffhausen i Sveits.
NYTT KONTOR: Arkitektkontoret Camenzind Evolutions siste prosjekt for Google foregår nå i Schaffhausen i Sveits. Foto: FOTO: Camenzind Evolution
ARBEID ER EN LEK: Sport og fritid er tema i Googles hovedkontor i Zürich.
ARBEID ER EN LEK: Sport og fritid er tema i Googles hovedkontor i Zürich. Foto: FOTO: Camenzind Evolution

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning