Arkitektene Fabre/deMarien Architectes bygde designerbolig av garasje i Bordeaux

Den gamle garasjen ble designbolig

Synlige stålkonstruksjoner, betong og bølgeblikk gir boligen et røft og industrielt preg.

IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: Den slitne garasjen har blitt en strøken bolig i stål, betong og glass.
IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: Den slitne garasjen har blitt en strøken bolig i stål, betong og glass. Foto: Fabre/de Marien og Stephane Chalmeau
Publisert Oppdatert

Selv om garasjen i utgangspunktet er hjemmet til bilen, velger noen å bygge den om til andre formål. Noen lager inspirerende boliger mens andre lager et praktisk hjemmekontor.

Arkitektene fra Fabre/deMarien Architectes har gjort nettopp det med en nedslitt garasje i Bordeaux i Frankrike. Den gamle garasjen har blitt en moderne familiebolig på 210 kvadratmeter. Det er kun deler av den gamle fasaden ut mot gaten som står igjen.

Selve boligen er bygget et stykke bak den gamle fasaden, slik at området mellom boligen og fasaden har blitt en funksjonell gårdsplass med plass til å parkere to biler.

- For å utnytte og tilpasse boligen best mulig til tomten valgte vi å bruke stålkonstruksjoner, forklarer Jennifer Dooner fra Fabre/deMarien Architectes til bonytt.no

GAMMELT OG NYTT: Den gamle fasaden ut mot veien er bevart og på innsiden ligger fasaden til det nye huset. Området imellom fungerer om gårdsplass og parkering.
GAMMELT OG NYTT: Den gamle fasaden ut mot veien er bevart og på innsiden ligger fasaden til det nye huset. Området imellom fungerer om gårdsplass og parkering. Foto: FOTO: Fabre/de Marien og Stephane Chalmeau
PLANTEGNING
PLANTEGNING Foto: FOTO: Eric DORDAN/Stephane Chalmeau
SEKSJON
SEKSJON Foto: FOTO: Eric DORDAN/Stephane Chalmeau
UTEOMRÅDE: Gårdsplassen på forsiden av huset er også tenkt som et funksjonelt uterom.
UTEOMRÅDE: Gårdsplassen på forsiden av huset er også tenkt som et funksjonelt uterom. Foto: FOTO: Stephane Chalmeau
ROLIG: I første etasje ligger soverommene rett inn fra den rolige gårdsplassen.
ROLIG: I første etasje ligger soverommene rett inn fra den rolige gårdsplassen. Foto: FOTO: Stephane Chalmeau

Usynlig fra veien

Første etasje består av en inngang, bad og soverom. Høye steinmurer skjuler innsynet til gårdsplassen.

- I første etasje er det en labyrint av rom og passasjer, forteller Dooner. En koselig og intim uteplass ligger skjult bak murene.

Den store trappen opp til andre etasje blir opplyst av et takvindu, som får boligen til å virke større. I andre etasje er det en åpen stueløsning på 100 kvadratmeter, med utgang til en sydvendt balkong.

Fasaden til den gamle garasjen skjuler huset slik at det ikke er synlig fra veien.

Materialer i svart og hvitt

ÅPENT UT: Fra stuen i annen etasje er det glassdører ut til balkongen
ÅPENT UT: Fra stuen i annen etasje er det glassdører ut til balkongen Foto: FOTO: Stephane Chalmeau
OASE: På balkongen har arkitektene laget en liten oase med planter. Beplantningen er gjort bevisst for å skape et definert uterom. Med murene rundt blir plassen avskjermet.
OASE: På balkongen har arkitektene laget en liten oase med planter. Beplantningen er gjort bevisst for å skape et definert uterom. Med murene rundt blir plassen avskjermet. Foto: Stephane Chalmeau Photographe Stephane Chalmeau
KONTRASTER: Svarte gulv mot hvite vegger gir en kul effekt og som passer godt til de stramme linjene og stilrene møblene.
KONTRASTER: Svarte gulv mot hvite vegger gir en kul effekt og som passer godt til de stramme linjene og stilrene møblene. Foto: Stephane Chalmeau Photographe Stephane Chalmeau

- Vi har brukt de samme materialene inne og ute, forklarer arkitekten. Materialene består stort sett av stål, svart betong, aluminium og svart emaljert bølgeblikk.

Stålkonstruksjonene og rammeverket er synlig, noe som gir boligen et røft og industrielt preg. Betonggulvet, dører og vinduslister er farget svart, mens alle interne vegger er hvite og nøytrale. Lysarmaturer, møbler og kunst har også et svar og hvitt tema.

- Svart er en klassisk farge som gir et tøft uttrykk uten å være overveldende, understreker arkitekten. En svart kledning blir som den lille sorte kjolen, elegant og minimalistisk.

Les også:

Dette har du lov å gjøre selv når du pusser opp

INDUSTRIELL LOOK: Synlige konstruksjoner og rammeverk i stål gir boligen et industrielt preg.
INDUSTRIELL LOOK: Synlige konstruksjoner og rammeverk i stål gir boligen et industrielt preg. Foto: FOTO: Stephane Chalmeau

I dette huset er trærne plantet innenfor

Enkle tiltak stanser kriminelle bander

De vanligste barneplagene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning