«Sambo-konsept»

Da «svigers» ville flytte til noe mindre, fikk Thomas en utradisjonell idé

Både Marte og Thomas og foreldrene til Marte var på jakt etter ny bolig. Da fikk Thomas ideen om å bygge en slags generasjonsbolig – to fluer i én smekk!

<b>GENERASJONSBOLIG:</b> Marte Schønning Sture (35) og Thomas Nesheim (41) bor i generasjonsbolig med hennes foreldre i Tønsberg.
GENERASJONSBOLIG: Marte Schønning Sture (35) og Thomas Nesheim (41) bor i generasjonsbolig med hennes foreldre i Tønsberg. Foto: Mint Agency
Publisert

– Vi er en tett familie som tilbringer mye tid sammen. Etter fem år i Bergen, der jeg omskolerte meg fra flykaptein til arkitekt, ønsket vi å flytte hjem til familien i Tønsberg, sier Thomas.

Da svigerforeldrene også var på jakt etter en mindre bolig, foreslo han rett og slett at de kunne se etter en eiendom for å bygge sammen. Dermed var prosessen i gang.

Thomas tegnet og prosjekterte generasjonsboligen, og tre år etter kunne de flytte inn i Idylliske omgivelser noen minutter unna Tønsberg sentrum.

– På Råel er vi nær byen, men likevel tett på naturen. Rett utenfor er det sjø og fugle­reservat, bak oss er det åskammer og skogholt. Utenfor flyr og hekker det fugler, fasanen rusler i hagen og rådyrene spiser tulipanene til svigerfar rett utenfor vinduet, og vi er 3 km fra sentrumskjernen, smiler Thomas. Familien er på rett plass!

– For oss er det mange fordeler med å bo flere generasjoner tett, det gjør det blant annet lettere å ta vare på små og store, sier Marte.

<b>SAMBO-KONSEPT:</b> Thomas betegner ikke boligen som en klassisk generasjonsbolig, men som et «sambo-konsept». Martes foreldre bor på 110 kvadratmeter til venstre, mens Marte og familien bor på 155 kvadratmeter til høyre for den felles terrassen. Kledningen er brent Kebony, og det er sedum på taket.
SAMBO-KONSEPT: Thomas betegner ikke boligen som en klassisk generasjonsbolig, men som et «sambo-konsept». Martes foreldre bor på 110 kvadratmeter til venstre, mens Marte og familien bor på 155 kvadratmeter til høyre for den felles terrassen. Kledningen er brent Kebony, og det er sedum på taket. Foto: Mint Agency

Flere «kriker og kroker»

Marte Schønning Sture (35), Thomas Nesheim (41), Hermann (2,5) og Nora (5)

Sted: Tønsberg

Yrker: Thomas, som er arkitekt i Spir Arkitekter, har tegnet og prosjektert huset. Marte jobber som lege.

Familien bor i ny generasjonsbolig sammen med Martes foreldre.

Boligen ble ferdigstilt i 2018.

Deres del er på 155 kvadratmeter, mens foreldrenes er på 110. I tillegg er det felles garasje/verksted på 114 kvadratmeter og et naust på eiendommen.

Se mer

Da de hadde funnet tomten, startet prosjekteringen. Thomas var først og fremst opptatt av å få bygget et godt råbygg. De ønsket høy kvalitet på alt fra tak til vegger, vinduer, energi, kledning og ventilasjon, og ville ha et pustende bygg med synlige konstruksjoner og mye treverk. Men uten synlige spikerslag.

Noe av det mest iøynefallende med huset innvendig er takbjelkene, som tilfører «varme» og demper romklang.

Huset er bygget med det engelskmennene kaller «nooks and crannies», eller «kriker og kroker» på godt norsk.

– Små innhukk og kroker som man kan gjemme seg i gjør at vi kan bruke rommene på flere måter, sier Thomas.

Huset måtte dessuten være lekent og stimulerende for barn å vokse opp i.

<b>STUEN:</b> I stuedelen av allrommet ligger en av husets «kriker og kroker». Lesekroken er tydelig avgrenset med fargen Bambus fra Jotun. Sjeselongen i lesekroken er fra Ikea. Vegghyllene i stuen har Thomas snekret, mens sofaen, gulvteppet, bordet og lampen er fra Ikea. Stolen er et bruktfunn, design av Carl Edward Matthes.
STUEN: I stuedelen av allrommet ligger en av husets «kriker og kroker». Lesekroken er tydelig avgrenset med fargen Bambus fra Jotun. Sjeselongen i lesekroken er fra Ikea. Vegghyllene i stuen har Thomas snekret, mens sofaen, gulvteppet, bordet og lampen er fra Ikea. Stolen er et bruktfunn, design av Carl Edward Matthes. Foto: Mint Agency
<b>GANGEN:</b> Kommoden er fra Ikea, speilet fra Aytm og pendlene fra Nordlux. Nisjen er malt i Scooter fra Jotun Lady. Klesoppbevaringen er fra Wilfa. Noe av det første familien skaffet seg da de skjønte det kom til å bli mye hjemmetid på grunn av pandemien, var høner og hønsehuset Kaklebu. De skaper ytterligere liv og røre til aktive familier, og de gjødsler plenen (på godt og vondt). De legger fire egg om dagen og krever ikke så mye stell foruten mat og litt rengjøring.
GANGEN: Kommoden er fra Ikea, speilet fra Aytm og pendlene fra Nordlux. Nisjen er malt i Scooter fra Jotun Lady. Klesoppbevaringen er fra Wilfa. Noe av det første familien skaffet seg da de skjønte det kom til å bli mye hjemmetid på grunn av pandemien, var høner og hønsehuset Kaklebu. De skaper ytterligere liv og røre til aktive familier, og de gjødsler plenen (på godt og vondt). De legger fire egg om dagen og krever ikke så mye stell foruten mat og litt rengjøring. Foto: Mint Agency

– På en måte har vi bygget et stort, åpent volum til å dyrke små opplevelser i, sier Marte.

Les også: Kim (54) hoppet av karrierejaget og flyttet inn på 24 kvadrat. Nå trenger hun bare jobbe to dager i uka

Kreativ vegg

Små rom, åpne løsninger, lave vinduer og lave bokhyller gjør at arkitekturen former leken og er på barns premisser.

Barna har sitt eget domene i huset, men ikke langt fra trygg­heten til stuen, mamma og pappa. Hemsen ligger inn mot stuen, så barna kan leke, men samtidig føle at de fortsatt er i nærheten av de voksne.

<b>ORANSJE TRAPP:</b> En fargesterk trapp fører opp til lekerom og hems. Veggfargen er S 1040-Y30R, og gummiflisene i trappen er Artigo Classic Y507.
ORANSJE TRAPP: En fargesterk trapp fører opp til lekerom og hems. Veggfargen er S 1040-Y30R, og gummiflisene i trappen er Artigo Classic Y507. Foto: Mint Agency
<b>BARNEROM:</b> Marte vant fortjent betegnelsen Årets barnerom under interiøreventet Gullfjæren i 2020. Den røde fargen er Whispering red fra Jotun Lady, den lyse er NCS 0500-N. Taklampen Bird-lampe er kjøpt på Etsy, globuslampen, esken og vimpelen er fra Sprell. Veggvevene er fra OYOY, gardinet og kjøkkenet fra Ikea og teppet fra Jotex.
BARNEROM: Marte vant fortjent betegnelsen Årets barnerom under interiøreventet Gullfjæren i 2020. Den røde fargen er Whispering red fra Jotun Lady, den lyse er NCS 0500-N. Taklampen Bird-lampe er kjøpt på Etsy, globuslampen, esken og vimpelen er fra Sprell. Veggvevene er fra OYOY, gardinet og kjøkkenet fra Ikea og teppet fra Jotex. Foto: Mint Agency

En «kreativ vegg» med kork- og krittavle og skuffer under for oppbevaring av hobbysaker, samler både små og store.

– Denne elsker både vi og ungene. Her er det tegning, skriving og hobbyaktiviteter hver dag, og det er også vår temavegg for alle viktige hendelser i løpet av et år, som bursdager, ferier, turer og høytider, sier Marte.

Les også: Ragni og Tord vurderte å kjøpe leilighet i Oslo – i stedet tok de et uvanlig valg

<b>SPISESTUE: </b>Spisestuen og den kreative veggen er en del av det store allrommet hvor familien oppholder seg mest i hverdagen. Oppe skimtes hemsen. Skapene i nisjen er kjøkkenmoduler fra Ikea. Veggene er malt i Sober fra Jotun Lady. Sofaen er fra Skeidar, stolen nærmest til venstre er fra Nordås Møbelfabrikk og de andre er bruktfunn. Taklampene er fra HK Living, gulvteppet er et uteteppe fra Jotex. Utenfor skyvedøren er terrassen som familien deler med Martes foreldre.
SPISESTUE: Spisestuen og den kreative veggen er en del av det store allrommet hvor familien oppholder seg mest i hverdagen. Oppe skimtes hemsen. Skapene i nisjen er kjøkkenmoduler fra Ikea. Veggene er malt i Sober fra Jotun Lady. Sofaen er fra Skeidar, stolen nærmest til venstre er fra Nordås Møbelfabrikk og de andre er bruktfunn. Taklampene er fra HK Living, gulvteppet er et uteteppe fra Jotex. Utenfor skyvedøren er terrassen som familien deler med Martes foreldre. Foto: Mint Agency
<b>KJØKKEN</b>: Kjøkkeninnredningen fra Ikea går nesten i ett med omgivelsene. De synlige takbjelkene er en fin, varm kontrast mot de svarte frontene og den grå veggen. Veggfargen er Sober fra Jotun Lady. Vegg-lampen er fra House Doctor.
KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen fra Ikea går nesten i ett med omgivelsene. De synlige takbjelkene er en fin, varm kontrast mot de svarte frontene og den grå veggen. Veggfargen er Sober fra Jotun Lady. Vegg-lampen er fra House Doctor. Foto: Mint Agency

Ulike fargevalg

Fargene i huset er gjennomgående friske og stimulerende. De fikk hjelp av en interiørarkitekt i én time til fargesammensetningen. Deretter var det bare å boltre seg.

– Vi er begge veldig glad i farger og er nok ganske uredde i fargevalgene våre, sier Marte.

<b>SOVEROM:</b> En drøm av et soverom, med fantastisk takhøyde og synlige bjelker. Det er satt opp en lettvegg som skiller sengen fra garderobe­løsningen fra Elfa. Vegg- og takfargen er Minty Breeze fra Jotun Lady, kalkveggen er i fargen Atria fra Pure &amp; Original. Senge-tøyet er fra Høie og pleddet fra H&amp;M Home. Kunsten på veggen til venstre er fra HK Living, og vegglampene fra Nordlux.
SOVEROM: En drøm av et soverom, med fantastisk takhøyde og synlige bjelker. Det er satt opp en lettvegg som skiller sengen fra garderobe­løsningen fra Elfa. Vegg- og takfargen er Minty Breeze fra Jotun Lady, kalkveggen er i fargen Atria fra Pure & Original. Senge-tøyet er fra Høie og pleddet fra H&M Home. Kunsten på veggen til venstre er fra HK Living, og vegglampene fra Nordlux. Foto: Mint Agency
<b>EGEN UTEDUSJ:</b> Fra denne vinkelen ser man inn til badet, via utedusjen. Det ovale speilet er fra HK Living, den grønne messinglampen og settbordet er arvet.
EGEN UTEDUSJ: Fra denne vinkelen ser man inn til badet, via utedusjen. Det ovale speilet er fra HK Living, den grønne messinglampen og settbordet er arvet. Foto: Mint Agency

Målet var et personlig, varmt og lekent hjem med farger de ville trives med over tid. Ut av det kom det en dempet farge i stue og gang, med noen kontrastfarger i hjørner og i barnas rom.

Hverken Marte eller Thomas er opptatt av at innredningen må være dyr, men den må være praktisk og ha sin spesifikke plass og funksjon, sier Thomas.

– Det vi liker blir stående lenge.

Les også: (+) Kona vil selge hytta jeg arvet fra mine foreldre etter skilsmissen. Kan hun kreve dette?

<b>GANGEN:</b> Gangen har naturlig lys inn fra store takvinduer, og i enden ligger utedusjen mellom soverom og bad. Til venstre kommer man inn til barnerom og trappen mot hemsen, og til høyre ligger et av badene. Veggene er malt i Washed Linen fra Jotun Lady. Det runde teppet er fra Jotex.
GANGEN: Gangen har naturlig lys inn fra store takvinduer, og i enden ligger utedusjen mellom soverom og bad. Til venstre kommer man inn til barnerom og trappen mot hemsen, og til høyre ligger et av badene. Veggene er malt i Washed Linen fra Jotun Lady. Det runde teppet er fra Jotex. Foto: Mint Agency
<b>POSTERS: </b>Gangen er malt i Washed Linen fra Ikea, og for å bryte opp den store flaten er det laget en bildevegg med ulike postere.
POSTERS: Gangen er malt i Washed Linen fra Ikea, og for å bryte opp den store flaten er det laget en bildevegg med ulike postere. Foto: Mint Agency

Tips til sambo-konsept:

Vil dere bo som Thomas og Marte? Thomas mener det blir feil å kalle løsningen for en ren generasjonsbolig, så han sverger til ordet «sambo-konsept».

Semi-transparens: Vi er to separate enheter tett på hverandre som deler felles uterom, garasje og hage. Vi har vært sammen om prosjekteringen hele veien og ært opptatt av at det skal være en semi transparens mellom husene. Det vil si at du skal kunne se at det er noen hjemme, men ikke ha direkte innsyn.

Sosialt og familiært: Det er mange positive sider ved å bo flere generasjoner sammen. Den viktigste er nok på det sosiale planet, det føles godt å ta vare på hverandre og å ha et sosialt liv sammen. Videre er det hyggelig å drømme sammen, ha en felles agenda for høstrengjøring og småprosjekter i hagen og slike ting.

Økonomisk: Et annet aspekt er at vi kan dele på innkjøp og utgifter, som at vi eier bruksutstyr sammen (utemøbler, redskaper, gressklipper etc.).

<b>BADEROM:</b> Paret er ikke redd for å bruke farger, og gikk for rosa på badet. Veggen er malt i NCS 2020-Y70R, og flisene er Ceramica Vogue. Den rosa fugen er epoksy fra Mapei. Servantskapet er fra Duravit, vegglampen er Ifø Globe. Speilet er fra Bohus. Kurven er fra Søstrene Grene.
BADEROM: Paret er ikke redd for å bruke farger, og gikk for rosa på badet. Veggen er malt i NCS 2020-Y70R, og flisene er Ceramica Vogue. Den rosa fugen er epoksy fra Mapei. Servantskapet er fra Duravit, vegglampen er Ifø Globe. Speilet er fra Bohus. Kurven er fra Søstrene Grene. Foto: Mint Agency
<b>SKYVEDØRER</b>: Legg merke til den fine skyvedøren inn til badet, laget av Thomas. Her er veggen avrundet fra gang og bad, og inn mot stuen. Gulvmatten er fra Søstrene Grene.
SKYVEDØRER: Legg merke til den fine skyvedøren inn til badet, laget av Thomas. Her er veggen avrundet fra gang og bad, og inn mot stuen. Gulvmatten er fra Søstrene Grene. Foto: Mint Agency
<b>HOVEDBAD:</b> Badet er hvitmalt og fresht, med hvite fliser på halve veggen og grå fliser på gulvet, begge fra Ceramica Vogue. Servantskapet er fra Duravit og armaturen fra Tapwell. Porselensvasen er arvet av besteforeldre.
HOVEDBAD: Badet er hvitmalt og fresht, med hvite fliser på halve veggen og grå fliser på gulvet, begge fra Ceramica Vogue. Servantskapet er fra Duravit og armaturen fra Tapwell. Porselensvasen er arvet av besteforeldre. Foto: Mint Agency
<b>UTEDUSJ: </b>Sukk! Hvis man kunne ønske seg én ting er definitivt en utedusj på lista. På støpt flislagt betonggulv er det lagt Ceramica vogue fliser. Armaturen er fra Tapwell, og veggene er i Kebony, som på resten av husets fasade.
UTEDUSJ: Sukk! Hvis man kunne ønske seg én ting er definitivt en utedusj på lista. På støpt flislagt betonggulv er det lagt Ceramica vogue fliser. Armaturen er fra Tapwell, og veggene er i Kebony, som på resten av husets fasade. Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2022.

Les også