HYTTELYKKE

Marit og Geir har funnet sitt sommerparadis på bare 15 kvadratmeter

De har verken vaskemaskin, PC eller TV i den lille hytta fra 1936. Marit og Geir har oppfylt kolonihagedrømmen i Sandefjord Kolonihage.

<b>DRIVHUSET:</b> Marit og Geir bruker drivhuset hele året. Her spiser de mange av måltidene fra april til sein høst. Geir er sjefen i drivhuset, og får både grønnsaker og blomster til å spire hvert år. I år inneholder det blant annet en imponerende tomatsamling. Møblene er fra Ikea.
DRIVHUSET: Marit og Geir bruker drivhuset hele året. Her spiser de mange av måltidene fra april til sein høst. Geir er sjefen i drivhuset, og får både grønnsaker og blomster til å spire hvert år. I år inneholder det blant annet en imponerende tomatsamling. Møblene er fra Ikea. Foto: Mint Agency
Publisert

Å bo smått og enkelt er en egen måte å leve på. Uten luksus lever man lang­somt og nyter dagene og timene på en helt annen måte enn hjemme, sier Marit Næss Jørgensen og Geir Jørgensen.

De har verken vaskemaskin, PC eller TV i den lille hytta fra 1936. Oppvasken tar de under de store eike­trærne.

Om kvelden sitter de på terrassen og koser seg med hyggelige naboer, eller med den gode samtalen seg imellom.

– Til og med stjernene ser vi bedre her, ler Marit.

– Det er så lite lysstøy i kolonihagen at stjernehimmelen kommer godt fram.

Les også: Står hytta unødvendig mye tom? Du kan gå glipp av 100.000 kroner i året

<b>KOLONIHAGEDRØMMEN:</b> Det oppleves en stadig økende interesse for kolonihager, derfor er det ofte lange ventelister. I noen områder er det så mye som 10–20 år. I Sandefjord får hyttene ikke overstige 20 m²Det fins ca. 22 koloni-hager i Norge i dag.
KOLONIHAGEDRØMMEN: Det oppleves en stadig økende interesse for kolonihager, derfor er det ofte lange ventelister. I noen områder er det så mye som 10–20 år. I Sandefjord får hyttene ikke overstige 20 m²Det fins ca. 22 koloni-hager i Norge i dag. Foto: Mint Agency
<b>HJERTEROM:</b> Geirs danske bestefar ble utdannet til garner i Odense ved århundreskiftet. Bildene på veggen er blant annet fra hans «gartnerelevkontrakt» og Marits herbarium fra skoletiden. Sofa fra Ikea, det samme er lampene. Puter fra Kid. Bordet er laget av en gammel eplekasse og en marmorbit.
HJERTEROM: Geirs danske bestefar ble utdannet til garner i Odense ved århundreskiftet. Bildene på veggen er blant annet fra hans «gartnerelevkontrakt» og Marits herbarium fra skoletiden. Sofa fra Ikea, det samme er lampene. Puter fra Kid. Bordet er laget av en gammel eplekasse og en marmorbit. Foto: Mint Agency
<b>ET SVALT SOVEROM:</b> Sengetrekk fra Kid. Nattbord fra Ikea. Over sengen henger et oppheng fra Emma Sjödin Design.
ET SVALT SOVEROM: Sengetrekk fra Kid. Nattbord fra Ikea. Over sengen henger et oppheng fra Emma Sjödin Design. Foto: Mint Agency

Sandefjord kolonihage

Marit Næss Jørgensen (60)
og Geir Jørgensen (61):

Hva: En 15 m2 kolonihagehytte i Sandefjord.

Yrke: Marit er hagedesigner, forfatter og journalist, mens Geir er blomsterdekoratør og florist.

Hytta ble bygd i 1936. Marit driver hageplanlegging.no.

Nett: hagedesign.no

Instagram: @hageakademiet og
@herr_jorgensen

Paret fikk tildelt parsellen i 2019, etter noen år i en annen hytte i samme kolonihage. På rekord­­tid har de både pusset opp hytta og anlagt en fantastisk hage.

– I restaureringsfasen byttet vi ut de gamle, morkne vinduene. Inne i veggen oppdaget vi et stort vepsebol! Noen av disse lagene var forsteinet, så de må ha vært mange tiår gamle. Ikke rart det var mye veps rundt hytta i starten, sier paret.

Stilen kan kanskje best beskrives som bohemsk.

Målet er å la omgivelsene og hyttas personlighet få bestemme, og innredningen må være i tråd med måten de lever på når de er på hytta.

Gulvet må tåle å bli skittent og slitt, og av praktiske grunner valgte de derfor å legge laminat.

– Du kan jo tenke deg hvor lett det er å glemme å sparke av seg støvlene når man bare skal inn og lage seg en kopp kaffe etter å ha gravd i jorden en stund, sier Marit.

Les også: (+) Vi vil bygge et anneks på hytta under 50 m². Slipper vi da å søke?

<b>HER BOR:</b> Marit Næss Jørgensen (60) og Geir Jørgensen (61) har skapt en oase av en kolonihage på kun ett år. Marit driver hageplanlegging.no.
HER BOR: Marit Næss Jørgensen (60) og Geir Jørgensen (61) har skapt en oase av en kolonihage på kun ett år. Marit driver hageplanlegging.no. Foto: Mint Agency
<b>ROMDELER:</b> Det er mer enn nok oppbevaringsplass i det lille kjøkkenet, da paret har nedskalert fra «nice to have» til «must have». Innredningen er fra Ikea, det samme er sisalteppet og trancherbordet. Geir har snekret innredningen bak forhenget.
ROMDELER: Det er mer enn nok oppbevaringsplass i det lille kjøkkenet, da paret har nedskalert fra «nice to have» til «must have». Innredningen er fra Ikea, det samme er sisalteppet og trancherbordet. Geir har snekret innredningen bak forhenget. Foto: Mint Agency
<b>KJØKKENET:</b> Marit er glad i å sy, og stoffet som er brukt foran kjøkkenskapet hadde hun allerede liggende. Gardinene har fått en rynkekappe og er festet med glidere i benkeplaten. Siden det kun er vann til hytteveggen, tar paret gjerne oppvasken ute. Men når det regner er det godt å kunne stå innendørs også.
KJØKKENET: Marit er glad i å sy, og stoffet som er brukt foran kjøkkenskapet hadde hun allerede liggende. Gardinene har fått en rynkekappe og er festet med glidere i benkeplaten. Siden det kun er vann til hytteveggen, tar paret gjerne oppvasken ute. Men når det regner er det godt å kunne stå innendørs også. Foto: Mint Agency

«Tiny house-living»

I kolonihagen bruker Marit og Geir prinsippene fra «tiny house-living»-bevegelsen, og de liker å løse utfordringer på så liten plass. For når man nesten ikke har plass, må alle tingene ha sin plass.

– Hagen er en forlengelse av huset og interiøret, så vi liker å ha det ivaretatt i plan­leggingen, sier Marit.

Marit driver eget firma innen hagedesign, hageplanlegging.no. «Med hodet og hjertet» er slagordet hennes når hun designer hager.

Det handler om å bruke like deler fornuft og følelser.

<b>EN SOMMERDRØM:</b> Marit tar seg gjerne av de arkitektoniske løsningene i hagen, som gangsti og romplanlegging, mens Geir tar seg av plantene. De ønsker seg en større kjøkkenhage, siden årets avling i fryseren tok slutt før vinteren var over.
EN SOMMERDRØM: Marit tar seg gjerne av de arkitektoniske løsningene i hagen, som gangsti og romplanlegging, mens Geir tar seg av plantene. De ønsker seg en større kjøkkenhage, siden årets avling i fryseren tok slutt før vinteren var over. Foto: Mint Agency

Geir er utdannet florist og blomster­dekoratør og har tatt trenden «No dig gardening» til sitt hjerte. En trend hvor man dyrker organisk, ved å la jorden være så uforstyrret som mulig. Hver sommer skaper han magi i hagen med alt han får ut av små frøposer.

Hardføre planter:

Her er Marits tips til planter som tåler mye:

1. For den romantiske stilen er Pelargoniaer flotte ute, og de tåler det meste – men de blir aller finest når de får stå under tak.

2. Foredlede Rugosaroser (Roser)

3. Klematis (Staude)

4. Alperips (Busk)

5. Allium (Løk)

Marit og Geirs beste tips for å innrede på begrenset plass:

1. Velg deg ut maks tre farger og la disse være førende i hele interiøret. Lyse farger gjør at rommet oppfattes som større. Vær raus med belysningen.

2. Tenk multifunksjonelle løsninger. En skillevegg kan være et vindu som slipper igjennom lys samtidig som det skaper rom. La sofabordet ha mulighet for oppbevaring av blader og bøker. En sovesofa er gull verdt.

3. Velg heller et par møbler av litt størrelse enn å dytte inn mange små. Det virker luftigere – utrolig, men sant!

4. Bruk høyden maksimalt, la skapene gå helt opp til taket.

5. Fokuser på lette møbler som er enkle å flytte på med tanke på rengjøring.

Les også: Urd og Trond bygget en hytte helt utenom det vanlige. Det eneste de angrer på er at 50 kvm ble for stort

<b>UTEKJØKKENET:</b> – Vi elsker å stå ute og lage mat, forteller Marit. Utekjøkkenet er gjenbruk av den gamle kjøkkenbenken som sto inne i hytta. Det ble fjernet og Geir har snekret nytt utekjøkken ute på terrassen der det har fått ny plass. Det er kun utevann i kolonihagen, så like greit å ha oppvaskkummen der. Her lager de mat og vasker de opp ute mens fuglene underholder. 
UTEKJØKKENET: – Vi elsker å stå ute og lage mat, forteller Marit. Utekjøkkenet er gjenbruk av den gamle kjøkkenbenken som sto inne i hytta. Det ble fjernet og Geir har snekret nytt utekjøkken ute på terrassen der det har fått ny plass. Det er kun utevann i kolonihagen, så like greit å ha oppvaskkummen der. Her lager de mat og vasker de opp ute mens fuglene underholder.  Foto: Mint Agency
<b>EN FAST FROKOSTPLASS I SOLEN:</b> Kafébordet og stolene er kjøpt via Finn.no.
EN FAST FROKOSTPLASS I SOLEN: Kafébordet og stolene er kjøpt via Finn.no. Foto: Mint Agency
<b>I LE:</b> Her trenger du solkrem til ryggen, ler Marit. Solen står rett på når man jobber på utekjøkkenet. For å skjerme for vind er det satt opp en levegg i form av et gammelt vindu som slipper igjennom lys.
I LE: Her trenger du solkrem til ryggen, ler Marit. Solen står rett på når man jobber på utekjøkkenet. For å skjerme for vind er det satt opp en levegg i form av et gammelt vindu som slipper igjennom lys. Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2022.

Les også