Arkitekttegnet murhus i Kristiansand

Murhuset ble bygget sju meter under bakken

Nå har de panoramautsikt over Kristiansand.

STOR BOLTREPLASS: Den 45 kvm store terrassen med utgang fra stuen er i bruk fra påske til november. En usjenert plett med panorama over Kristiansands byfjord. De norske hagemøblene Sundays er skapt for å stå ute hele året, både puffene og putene i stolene tåler et realt regnskyll. Bambusplanter i store betongkrukker fra Indoor Outdoor og Hageland sikrer intimiteten og fungerer som levende små skillevegger. Både plantene og pottene tåler frost. Rekkverket av glass skjermer for vind, men ikke for utsikten.
STOR BOLTREPLASS: Den 45 kvm store terrassen med utgang fra stuen er i bruk fra påske til november. En usjenert plett med panorama over Kristiansands byfjord. De norske hagemøblene Sundays er skapt for å stå ute hele året, både puffene og putene i stolene tåler et realt regnskyll. Bambusplanter i store betongkrukker fra Indoor Outdoor og Hageland sikrer intimiteten og fungerer som levende små skillevegger. Både plantene og pottene tåler frost. Rekkverket av glass skjermer for vind, men ikke for utsikten. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Tomten med det gamle huset lå bare fire kilometer fra sentrum, på en solrik kolle og med en utsikt ut mot byfjorden i Kristiansand få er forunt. Men ekteparet måtte sprenge seg ned i bakken for å bygge seg et murhus.

– Beliggenheten betydde alt. Alt annet var vi villig til å gjøre noe med, forteller Hege Aasgaard.

Sprengte seg sju meter ned i bakken

Hun og mannen Espen kjøpte tomten sammen med Heges seks år yngre søster. Søsteren og hennes familie overtok huset som sto der, Hege og Espen gjøv løs på det som sto rundt.

De sprengte seg hele sju meter ned i bakken for å finne rom for hjemmet de ønsket seg. 2800 kubikk masse og 280 lastebillass senere var tomt blitt til krater, klart for å fylles med en moderne husdrøm.

– Vi visste at vi ville ha et murhus, vi visste at vi ville ha god takhøyde og vi visste at vi ville ha store allrom, en utleiedel og en solrik terrasse. For å få til alt dette måtte vi bygge oss ned i bakken, forteller Hege og fortsetter:

– I utgangspunktet var det ikke rom for et hus her i det hele tatt.

Så tok da også søknadsprosessen et helt år. Til slutt gikk kommunen med på planene.

– Det første hensynet vi måtte ta var å la det gli inn i bebyggelsen omkring. Vi måtte blant annet velge flatt tak for at naboene bak ikke skulle miste utsikten sin.

TRESPILER: Trespilene i taket virker lydabsorberende, tilfører gylne toner og skaper fin visuell sammenheng mellom inne og ute. I eksteriøret går spilene igjen i detaljeringen, både over vinduer og under takutspring. Kjøkken fra HTH, modellen 
heter Struktur Hvit Eik.
TRESPILER: Trespilene i taket virker lydabsorberende, tilfører gylne toner og skaper fin visuell sammenheng mellom inne og ute. I eksteriøret går spilene igjen i detaljeringen, både over vinduer og under takutspring. Kjøkken fra HTH, modellen heter Struktur Hvit Eik. Foto: Yvonne Wilhelmsen
NORDISK CHIC: Interiøret er blondt og vakkert og alt som er av tre er eik. Mosaikkflisene er en av de få fargeklattene i huset, de heter Dolce Glass Jade. Benkeplatene på kjøkkenet er av kompositt, White Terrasso. Barløsningen på kjøkkenøya er en av de få tingene Hege og Espen vil endre på. - Vi har mer bruk for skap der, sier Hege.
NORDISK CHIC: Interiøret er blondt og vakkert og alt som er av tre er eik. Mosaikkflisene er en av de få fargeklattene i huset, de heter Dolce Glass Jade. Benkeplatene på kjøkkenet er av kompositt, White Terrasso. Barløsningen på kjøkkenøya er en av de få tingene Hege og Espen vil endre på. - Vi har mer bruk for skap der, sier Hege. Foto: Yvonne Wilhelmsen
50 kvm kjøkken og spisestue er innredet modernistisk og elegant. Tulip spisebord fra fra Knoll, design Eero Saarinen, PH- lamper fra Louis Poulsen, design Poul Henningsen og Eames Plastic Chair. Takhøyden på hele 270 cm sørger for maks lys.
50 kvm kjøkken og spisestue er innredet modernistisk og elegant. Tulip spisebord fra fra Knoll, design Eero Saarinen, PH- lamper fra Louis Poulsen, design Poul Henningsen og Eames Plastic Chair. Takhøyden på hele 270 cm sørger for maks lys. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Tegnet huset selv

Mannen Espen er ingeniør og har erfaring med å tegne og prosjektere. Så huset er skisset av Espen selv, etter hvert også i tett samarbeid med Spiss Plan & Arkitektur AS. Interiører er det Hege som har hatt hovedansvaret for. Hun har stor sans for dansk design og arkitektur, det ble styrende for både møbel- og materialvalg gjennom hele huset.

– Jeg ønsket meg en litt akademisk, dansk 70-talls stil.

– Og det vil si?

– Blant annet at man går for solide og gode materialer, med mye mur og tre. Plassbygde møbler og spiler er et annet kjennetegn, sammen med klassiske møbler og lamper.

PERSONLIG FOTO: Fotografiet over sofaen er tatt i gaten der Hege og Espen bodde før, kunstner er Alf Solbakken. Sofa fra Hjelle, puter fra Hay og fra Heges egen nettbutikk, cosa.no. Der selger hun tekstiler laget av kvinner fra Tunisia og Marokko. Glassbordet er en klassiker, designet av Isamo Noguchier.
PERSONLIG FOTO: Fotografiet over sofaen er tatt i gaten der Hege og Espen bodde før, kunstner er Alf Solbakken. Sofa fra Hjelle, puter fra Hay og fra Heges egen nettbutikk, cosa.no. Der selger hun tekstiler laget av kvinner fra Tunisia og Marokko. Glassbordet er en klassiker, designet av Isamo Noguchier. Foto: Yvonne Wilhelmsen
DRØMMER OM NY SOFA: På sikt ønsker vi oss en plassbygd sofa her. Slik får vi utnyttet innhugget i stuen bedre og gjort den mer intim, sier Hege. Puffene i forgrunnen er fra Sundays. Den skreddersydde bokhyllen fungerer også som skille mot trappen som leder ned til husets soverom og bad. Gulvet Eik Coral er fra Boen.
DRØMMER OM NY SOFA: På sikt ønsker vi oss en plassbygd sofa her. Slik får vi utnyttet innhugget i stuen bedre og gjort den mer intim, sier Hege. Puffene i forgrunnen er fra Sundays. Den skreddersydde bokhyllen fungerer også som skille mot trappen som leder ned til husets soverom og bad. Gulvet Eik Coral er fra Boen. Foto: Yvonne Wilhelmsen
RÅTT OG EKTE: Fotoet av Nina Hagen ble tatt av 
Alf Solbakken på Roskilde for noen år siden. 
– Mannen min jobbet for Quartfestivalen 
tidligere, bildet minner om den perioden i livet vårt. Det runde bordet er en arv fra Heges 
oldeforeldre. Eksotiske grønne planter sørger 
for godt innemiljø og – som i dette tilfellet – 
en eksotisk jungelfølelse.
RÅTT OG EKTE: Fotoet av Nina Hagen ble tatt av Alf Solbakken på Roskilde for noen år siden. – Mannen min jobbet for Quartfestivalen tidligere, bildet minner om den perioden i livet vårt. Det runde bordet er en arv fra Heges oldeforeldre. Eksotiske grønne planter sørger for godt innemiljø og – som i dette tilfellet – en eksotisk jungelfølelse. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Trespiler, moderne møbler og lamper i svart og hvitt

Hege og Espen har også trykket ubehandlede trespiler til sitt bryst, de brukes i vegger og tak flere steder i huset. Sammen med store grønne planter gjør de huset skikkelig 70-talls-chickt

– Å omgi seg med levende materialer gjør noe med deg. Du kan nesten kjenne at huset lever. Jeg elsker at tingene jeg omgir meg med slites og bli vakrere med tiden, sier Hege.

Men helt 70-tallsfantast er hun likevel ikke. Motefargene fra den gang da har hun latt ligge. Ikke noe brunt. Ikke noe oransje.

– Vi har gjort noen grep for å balansere 70-tallsutrykket. Alle lampene er hvite eller svarte, veggene er grå og så har vi en del moderne ting som minner oss om at vi likevel befinner oss i 2015, for eksempel motefotografier, nyere tekstiler og assessoirer.

Med søster, svoger og tantebarn i huset rett bak, ligger det også til rette for et skikkelig «tilsammans»-liv à la 70-tallet.

– Den delen av tiåret har vi ikke omfavnet. Barna løper riktignok inn og ut som de vil, og min søster og jeg snakker ofte sammen. Men da vi kjøpte ble vi enige om å ikke renne dørene ned hos hverandre. Det tror jeg var lurt.– Vi visste at vi ville ha et murhus, vi visste at vi ville ha god takhøyde

ENKELT OG ELEGANT: To svarte, nakne pærer fra Muuto understreker rommets enkle karakter. Veggfargen heter Skumring og er brukt på samtlige vegger i huset. 
– I mitt forrige hjem var alle vegger helhvite, så akkurat det er jeg vaksinert mot. Denne gråfargen er nøytral som hvitt, men mye lunere. Hodegjerdet er satt sammen av åtte enkle spiler, mellomrommene er akkurat brede nok til å kile inn en bok der, slik har den praktisk funksjon utover det vanlige. Sengetøy, teppe og puter er fra Heges egen nettbutikk, cosa.no. Tekstilene er håndvevde fra Tunisia og Marokko, kvinnene som lager dem får sin del av fortjenesten. Lampen på nattbordet er designet av Verner Panton.
ENKELT OG ELEGANT: To svarte, nakne pærer fra Muuto understreker rommets enkle karakter. Veggfargen heter Skumring og er brukt på samtlige vegger i huset. – I mitt forrige hjem var alle vegger helhvite, så akkurat det er jeg vaksinert mot. Denne gråfargen er nøytral som hvitt, men mye lunere. Hodegjerdet er satt sammen av åtte enkle spiler, mellomrommene er akkurat brede nok til å kile inn en bok der, slik har den praktisk funksjon utover det vanlige. Sengetøy, teppe og puter er fra Heges egen nettbutikk, cosa.no. Tekstilene er håndvevde fra Tunisia og Marokko, kvinnene som lager dem får sin del av fortjenesten. Lampen på nattbordet er designet av Verner Panton. Foto: Yvonne Wilhelmsen
BADER I KUNST: Et fotografi av motefotografen Julie Pike er med på å gi parets bad sitt moderne særpreg. Hege og Espen ønsket ikke fliser fra gulv til tak, og malte øverste del av veggen. 
– Det har dobbel effekt. Det øker romfølelsen og gir rommet et mykere og lunere preg, sier Hege. Flisene Cement-it Grey kommer fra Modena, badekar fra Ultrajet, Firenze. Spilematten i 
bambus er badets organiske alibi.
BADER I KUNST: Et fotografi av motefotografen Julie Pike er med på å gi parets bad sitt moderne særpreg. Hege og Espen ønsket ikke fliser fra gulv til tak, og malte øverste del av veggen. – Det har dobbel effekt. Det øker romfølelsen og gir rommet et mykere og lunere preg, sier Hege. Flisene Cement-it Grey kommer fra Modena, badekar fra Ultrajet, Firenze. Spilematten i bambus er badets organiske alibi. Foto: Yvonne Wilhelmsen
GRÅTONER: Det delikate badet er innredet i grått og hvitt. Frittstående badekar gir et luftig og moderne uttrykk.
GRÅTONER: Det delikate badet er innredet i grått og hvitt. Frittstående badekar gir et luftig og moderne uttrykk. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning