Arkitekttegnet murhus

Skiller seg ut i Holmenkollen

Tre bygningskropper i forskjellige farger danner rammen om det moderne huset.

EN KUL HUSKLYNGE: Murvillaen på Holmenkollen trapper seg oppover i terrenget i tre, svært bevisst disponerte og plasserte bygningsvolumer. Dette og de kraftig mettete fargene knytter boligen til landskapet.
EN KUL HUSKLYNGE: Murvillaen på Holmenkollen trapper seg oppover i terrenget i tre, svært bevisst disponerte og plasserte bygningsvolumer. Dette og de kraftig mettete fargene knytter boligen til landskapet. Foto: FOTO: Jiri Havran
Publisert Oppdatert

Denne arkitekttegnete murvillaen med de ekstremt rene linjene er relativt stor. 400 kvadratmeter er splittet opp i tre separate byningsvolumer for at den ikke skal virke for dominerende i landskapet.

- Tomten huset ligger på har en fenomenal utsikt over sjøen, og dette påvirket også utformingen av bygningen, sier professor eremitus i ariktektur, Bengt Espen Knutsen til Bonytt.no

Norsk samtidsarkitektur

Dette er et aktuelt stykke norsk samtidsarkitektur, slik som denne gjenbruks Biri-boligen tegnet av Jarmund og Vigsnæs, det markante Asker-huset av professor Einar Dahle og den dramatiske Rennesøy-betongvillaen signert Knut Hjeltnes.

TILPASSET HUSET TIL TOMTEN: Her ser du hvordan arkitekt Bengt Espen Knutsen delte opp og la de enkelte elementer i anlegget på tomten.
TILPASSET HUSET TIL TOMTEN: Her ser du hvordan arkitekt Bengt Espen Knutsen delte opp og la de enkelte elementer i anlegget på tomten. Foto: FOTO: Jiri Havran
JORDFARGER PÅ SKOGSTOMT: Terrassen sett fra vest. Legg merke til de dype, mettete jordfargene på de to øverste husvolumene.
JORDFARGER PÅ SKOGSTOMT: Terrassen sett fra vest. Legg merke til de dype, mettete jordfargene på de to øverste husvolumene. Foto: FOTO: Jiri Havran

Hører til her på Holmenkollen

- Å tilpasse et hus til landskapet, som jeg gjorde med denne murvillaen høyt oppe i Holmenkollen, betyr slett ikke at bygningen må ha et tradisjonelt stiluttrykk. Det viktige er å få huset til å høre til på stedet der det står, sier arkitekt Bengt Espen Knutsen til Bonytt.no

- Og det mener jeg denne villaen gjør, uansett hva slags merkelapp som settes på den. Funksjonalistisk, moderne eller andre begreper.

Godt tilpassete hus

EN STUE SOM GIR NATUROPPLEVELSER: Dagslyset får flomme inn i stuerommet med mezzanin-etasje over. Peisen er renskåren og ligger i plan med gulvet. Når kvelden kommer lyser bålet midt i glassfasaden, rett foran utsikten over hovedstaden.
EN STUE SOM GIR NATUROPPLEVELSER: Dagslyset får flomme inn i stuerommet med mezzanin-etasje over. Peisen er renskåren og ligger i plan med gulvet. Når kvelden kommer lyser bålet midt i glassfasaden, rett foran utsikten over hovedstaden. Foto: FOTO: Jiri Havran
STOR UTSIKT FRA TOPPEN: Her ser vi fra mezzanin-etasjen og rett ned i stuen med gulv av massivtre.
STOR UTSIKT FRA TOPPEN: Her ser vi fra mezzanin-etasjen og rett ned i stuen med gulv av massivtre. Foto: FOTO: Jiri Havran

Tilpassing av et hus til landskapet kan skje på forskjellig vis. Det kan blant annet underordne seg omgivelsene - uten å miste selvstendigheten.

- Om eksteriøret har betydd mye, så er bygningen i stor grad tenkt innenfra og ut, sier arkitekt Bengt Espen Knutsen
- Om eksteriøret har betydd mye, så er bygningen i stor grad tenkt innenfra og ut, sier arkitekt Bengt Espen Knutsen Foto: FOTO: Jiri Havran

Eller man kan skape en kontrast som understreker og fremhever naturen.

- Alt dette handler om å lage god arkitektur som sitter naturlig på tomten, understreker Knutsen til Bonytt.no

Farger med styrke gir harmoni til stedet

- I dette prosjektet er alle utvendige farger jordfarger. Og tanken bak dette er at de skal få huset til å stå harmonisk til dette spesielle landskapet. Valørene er ikke valgt for at huset skal underordne seg, men de er plukket ut for å ha sin egen styrke.

- Hovedideen bak bygningen er ellers at de tre bygningsvolumene samles om en intern hall eller torg, som er åpent opp gjennom to etasjer, sier Knutsen.

- Tilpasning i forhold til det middelmådige har dessverre sett ut til å være et poeng for endel politikere og bygningsmyndigheter en tid.

Her valgte jeg å nøytalisere annen bebyggelse i området ved å skape enkelhet og tyngde i den nye bygningen, utdyper arkitekten.

Kubiske former

- Dette er et slående eksempel på hvordan en dyktig arkitekt klarer å utnytte et så enkelt byggemateriale som Leca-blokken til å skape unik arkitektur, kommenterer Ole H. Krokstrand i murbransjeorganisasjonen byggutengrenser.no.

ET RENT ROM: Kjøkkenet med de stramme linjene preges av rene flater og solide materialer. Legg merke til det lange, smale vinduet over benkeplaten.
ET RENT ROM: Kjøkkenet med de stramme linjene preges av rene flater og solide materialer. Legg merke til det lange, smale vinduet over benkeplaten. Foto: FOTO: Jiri Havran
GÅ OPPOVER MED STIL: Trappen er også tegnet for at den skal matsje arkitekturen ellers i huset.
GÅ OPPOVER MED STIL: Trappen er også tegnet for at den skal matsje arkitekturen ellers i huset. Foto: FOTO: Jiri Havran

VG`s arkiteturkritiker Lars Elton har i en utførlig avisartikkel karakterisert Bengt Espen Knutsen som en kontinuitetens arkitekt som i løpet av sin karriere har tegnet en serie vakre hytter og bolighus.

- De har som regel et stramt ytre med med klare, kubiske former, sier Elton til Bonytt.no

Dristig arkitektur ga suksess

I boken Norske Arkitekter; Bengt Espen Knutsen som kom i 2009 med bilder av Jiri Havran skriver forfatter, professor Einar Dahle følgende:

- I det bratte terrenget trapper tre murvolumer seg oppover, hver med sin farge. En tricolore i mettede jordfarger: terrakotta, marrone og oker, mener eksperten.

SOFISTKERT ENTRE: Hallen er utført i den samme, stramme stil som resten av anlegget.
SOFISTKERT ENTRE: Hallen er utført i den samme, stramme stil som resten av anlegget. Foto: FOTO: Jiri Havran
FLERE ROM I HØYDEN: Her ser du stuen med mezzanin. I bakgrunnen sentralrommet som går over flere etasjer.
FLERE ROM I HØYDEN: Her ser du stuen med mezzanin. I bakgrunnen sentralrommet som går over flere etasjer. Foto: FOTO: Jiri Havran

- Denne komposisjonen er en suksess - og konseptet dristig.

Se mer:

Er dette Norges tøffeste villa?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning