Disse gulvene er trendy nå

Lei den klassiske parketten? Her har du 10 kule alternativer

Gulvet er en av hjemmets største flater. Her får du ideer til hvordan det også kan bli hjemmets mest spennende.

BARNAS FAVORITT: La småen gå bananas med fargestiftene, heltregulvet Carving Kids fra produsenten Mafi blir bare finere med ekstra "pynt". Pris cirka kr 1550 per kvadratmeter, mafi.co.at.
BARNAS FAVORITT: La småen gå bananas med fargestiftene, heltregulvet Carving Kids fra produsenten Mafi blir bare finere med ekstra "pynt". Pris cirka kr 1550 per kvadratmeter, mafi.co.at. Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare bare å velge nytt gulv til hjemmet. Men enten du er ute etter det mest trendy, en oversikt over de ulike materialene på markedet, eller de vanligste utfordringene rundt gulvfornying, burde du kunne finne inspirasjon her.

Tips 1: Barnslig ekstravaganse

På toppbildet i denne saken ser du heltregulvet Carving Kids, som består av lerketre med utskjæringer av typiske barneskisser. Uttrykket blir selvsagt enda mer levende og sprekt om småttingen får gjøre som på bildet - fargelegge tegningene selv.

Fargestifter hører ikke med, og prisen ligger på kr 1550 per kvadratmeter hos produsenten mafi.co.at.

Tips 2: Tredimensjonalt treverk

Kolleksjonen Riva etterligner mønsteret man kan finne på sandbunnen under havoverflaten. De uregelmessige fordypningene i treverket gir en ellers todimensjonal flate en ekstra dimensjon, og for bare føtter kan vi tenke oss at dette gulvet er ganske så behagelig å gå på.

Prisen ligger på rundt kr 900 per kvadratmeter hos produsenten mafi.co.at.

SOM SANBUNN: Kolleksjonen Riva fra priodusenten Mafi etterligner mønsteret man kan finne på sandbunnen under havoverflaten.
SOM SANBUNN: Kolleksjonen Riva fra priodusenten Mafi etterligner mønsteret man kan finne på sandbunnen under havoverflaten. Foto: Foto: Produsenten

Tips 3: Velg miljøvennlig

Jute forbindes gjerne med dørmatter og stikkende striesekker. Men fibrene i denne ekstremt robuste tropiske planten har også sine mer delikate sider; som i teppet Natural Vegetal fra Nanimarquina.

Det fås i flere nøkterne farger og i ulike størrelser. For et teppe med mål 170 x 240 cm må du ut med kr 8900 hos haraldsson.no.

Tips 4: Forvandling med angrefrist

MILJØVENNLIG: Jute forbindes gjerne med dørmatter og
stikkende striesekker. Men fibrene i denne robuste planten har
også sine mer delikate sider; som i teppet Natural Vegetal fra Nanimarquina.
MILJØVENNLIG: Jute forbindes gjerne med dørmatter og stikkende striesekker. Men fibrene i denne robuste planten har også sine mer delikate sider; som i teppet Natural Vegetal fra Nanimarquina. Foto: Foto: Produsenten

Den billigste, enkleste og minst uopprettelige måten å totalforandre gulvet på, er å svinge malerkosten. Eventuelt malerullen. Bare fantasien og tålmodigheten setter grenser.

Grønnfargen på bildet heter Arsenic 214, strekene er i fargen Pelt 254, begge fra maleprodusenten Farrow & Ball.

Tips 5: Få speilblank slitestyrke

Epoxy brukes mest i områder med tung trafikk, men kan med hell også brukes i hjemmet. Særlig i områder med mye slitasje.

RIMELIG ALTERNATIV: Den billigste, enkleste og minst uopprettelige
måten å totalforandre gulvet på, er å svinge malerkosten.
RIMELIG ALTERNATIV: Den billigste, enkleste og minst uopprettelige måten å totalforandre gulvet på, er å svinge malerkosten. Foto: Foto: Produsenten

Du får epoxy i mange ulike farger, middelet er like blankt som det er robust og gir rommet et delikat og glansfullt preg. Men smør det bare på stabile flater, det egner seg ikke oppå bevegelig underlag, som tregulv.

Lampen på bildet er fra Lightyears.dk.

Tips 6: Gå for ull

Et gulvteppe av ren ull er slitesterkt, lydabsorberende og lunt. Og ull er også blant de få tekstiler som eldes vakkert.

Teppet Greta fra Kasthall finnes i syv farger, alle med et rikt spekter av fargenyanser. Det kommer i ulike størrelser, og kan også legges som vegg-til-vegg-teppe.

BLANK OVERFLATE:  Epoxy brukes mest i industri, kjellere og garasjer, men kan med hell også brukes i hjemmet.
BLANK OVERFLATE: Epoxy brukes mest i industri, kjellere og garasjer, men kan med hell også brukes i hjemmet. Foto: Foto: Produsenten

Pris for et teppe med mål 170 x 240 er kr 14 560 hos dkno.as.

Tips 7: Morsom marmorering

Marmorering er ikke noe nytt, i Japan har denne behandlingen vært brukt i to tusen år. I Norge assosieres teknikken kanskje mest med gamle bokomslag. Men på danske Pernille Snedker Hansens verksted, skapes noe helt nytt og unikt. Hun lar forskjellige farger utfolde seg i et kar med vann, og lar plankene absorbere mønsteret som oppstår.

- Jeg går i dialog med materialet og har ikke hundre prosent kontroll over resultatet, sier Pernille Snedker Hansen.

Prisen starter på kr 1550 per kvadratmeter hos snedkerstudio.dk.

GRØNN GLEDE: Et gulvteppe av ren ull er slitesterkt, lydabsorberende og lunt. Dette teppet heter Greta og er fra Kasthall.
GRØNN GLEDE: Et gulvteppe av ren ull er slitesterkt, lydabsorberende og lunt. Dette teppet heter Greta og er fra Kasthall. Foto: Foto: Produsenten

Tips 8: Knirkefritt endetreverk

Et gulv som er satt sammen av endeved blir ekstremt slitesterkt. Gulvet er hardt å gå på, og ettersom det er limt til underlaget, vil det heller ikke knirke.

Enn så lenge er klossegulv også uvanlig, og gir deg derfor følelsen av særpreg. Et slikt gulv vil vare i generasjon etter generasjon, så om du foretrekker å hoppe fra trend til trend, finnes det bedre alternativer. Prosjektet på bildet er ved Askim- Lantto Arkitekter.

Klossegulv, som også kalles endevedparkett, forhandles blant annet av prosjektgulv.no og scandiafloor.dk.

Tips 9: Gå på lin

NOE FOR SEG SELV: Med modellen Refraction bygger Snedker Hansen videre på kolleksjonen Marbelous Wood.
NOE FOR SEG SELV: Med modellen Refraction bygger Snedker Hansen videre på kolleksjonen Marbelous Wood. Foto: Foto: Produsenten

En spennende måte og bringe naturen inn på, er å gå for lin. Teppet Sam fra Kasthall, som du ser på bildet under, er vevd av lange fibre fra linåkrene i Normandie, og er et rent naturprodukt. Med tiden blir fibrene slitt og antar en egen patina, på samme måte som en populær skinnstol eller din favorittolabukse.

Lintepper fås i alle mulige størrelser og fasonger, prisen for teppet på bildet i målene 170 x 240 cm er kr 26 454 hos dkno.as.

Tips 10: Luksuriøst med lavastein

Disse håndlagde flisene i grønn lavastein har et parkettlignende uttrykk, samtidig som fargen, og den blanke overflaten mot matte vegger, gir en ekstra dimensjon til stuegulvet. Flisene er håndlagd og svært eksklusive, så det er kanskje mer sannsynlig å gulvlegge en liten gang enn en hel stue slik, men du verden for et minneverdig resultat!

Gulvflisene på bildet heter Cristalli/65x400, pris fra cirka kr 4300 per kvadratmeter, fra den danske produsenten Made a Mano, madeamano.com.

ENDEN ER NÆR: Et gulv som er satt sammen av endeved blir
ekstremt slitesterkt. Gulvet er hardt å gå på, og ettersom det er limt til underlaget, vil det heller ikke knirke.
ENDEN ER NÆR: Et gulv som er satt sammen av endeved blir ekstremt slitesterkt. Gulvet er hardt å gå på, og ettersom det er limt til underlaget, vil det heller ikke knirke. Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Les også:

Slik fikser du gulv som knirker

Slik vasker du gulvet

Gulvet ditt bestemmer hvordan veggfargen blir

TA NATUREN INN: Teppet Sam fra Kasthall er vevd av lange fibre fra linåkrene i Normandie. Med tiden blir fibrene slitt og antar en egen patina, på samme måte som en populær skinnstol.
TA NATUREN INN: Teppet Sam fra Kasthall er vevd av lange fibre fra linåkrene i Normandie. Med tiden blir fibrene slitt og antar en egen patina, på samme måte som en populær skinnstol. Foto: Foto: Produsenten
GRØNN LAVASTEIN: Håndlagde fliser i lavastein fra dankse Made a Mano. Høy prisklasse, men også minneverdig resultat.
GRØNN LAVASTEIN: Håndlagde fliser i lavastein fra dankse Made a Mano. Høy prisklasse, men også minneverdig resultat. Foto: Foto: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning