Gulv som knirker

Slik fikser du gulv som knirker

Skruer, fuktmaskin, teflonspray - løsningen avhenger av gulvet.

LØS PROBLEMET: Det kan være irriterende med gulv som knirker. Men det finnes løsninger på problemet!
LØS PROBLEMET: Det kan være irriterende med gulv som knirker. Men det finnes løsninger på problemet! Foto: FOTO: Ifi
Sist oppdatert

Det hjelper lite å ha et fint gulv om det ikke tåler at voksne mennesker går på det.

Ikke er det hyggelig for dem som eventuelt bor under deg heller.

Vi har tidligere skrevet om hva du skal gjøre med trapper som knirker. Men hva gjør du når det er gulvene som er problemet?

Sørg for nok fukt

Akkurat hva du skal foreta deg avhenger selvfølgelig av hvor knirkene kommer fra, forteller snekker Otto Robsahm til Bonytt.no.

Det finnes likevel noen smarte triks du kan forsøke før du gjør så mye annet.

Det ene handler om å heve fuktnivået i boligen.

- Kjøp en fuktmaskin, så du får mer fuktighet i rommet. Treverket vil da ekspandere, og det vil stoppe knirkingen, sier Robsahm.

Knirkene har en tendens til å komme der det er ekstra tørt. Spesielt om vinteren når vi fyrer, blir det gjerne veldig tørt, og det fører til at treverket mister fuktigheten.

Test med teflonspray

En annen kjapp løsning på knirkeproblemet kan være å bruke teflonspray i skjøtene.

Dette fungerer som en slags smøring - men det negative er at det bare er en midlertidig løsning.

- Knirkingen kommer trolig raskt tilbake, og da må du i gang med sprayen igjen - kanskje etter bare 3-4 uker, ifølge snekkeren.

IRRITERENDE KNIRK: Det er dessverre ikke alle som er like lett på fot som denne lille krabaten. Noen ganger vil vi snike oss over gulvene uten lyd - og da er det irriterende med knirk.
IRRITERENDE KNIRK: Det er dessverre ikke alle som er like lett på fot som denne lille krabaten. Noen ganger vil vi snike oss over gulvene uten lyd - og da er det irriterende med knirk. Foto: FOTO: ifi

For lite luft

UJEVNT ELLER TRANGT: Dersom det knirker i en to eller trestavs parkett er det mest sannsynlig at undergulvet er ujevnt, eller at plankene ligger for trangt uten tilstrekkelig klaring mot veggen.
UJEVNT ELLER TRANGT: Dersom det knirker i en to eller trestavs parkett er det mest sannsynlig at undergulvet er ujevnt, eller at plankene ligger for trangt uten tilstrekkelig klaring mot veggen. Foto: FOTO: ifi

Har du parkett som knirker, bør du sjekke om den rett og slett kan være lagt for tett inntil veggen.

-Ta vekk listen ved veggen og kutt parketten så du får én centimeter å gå på fra veggen hele veien rundt gulvet. Da får gulvet mulighet til å bevege seg, råder han.

Kommer knirkingen fra undergulvet kan det hele være en større operasjon. Forklaringen på knirket kan være at undergulvet er spikret, noe som var vanlig tidligere.

Er det tilfellet, bør parketten av, og deretter bør du skru gulvet fast i bjelkelaget. Skru det fast med 20 cm mellom skruene.

Gamle tregulv duger ikke

Er du blant dem som har gravd deg ned til det "opprinnelige" tregulvet, gjennom lag av andre gyselige gulvmaterialer?

Mange sliper så på dette tregulvet - og er storfornøyde. Enn så lenge. For sannheten er at dette gulvet trolig er blitt brukt som undergulv tidligere. Dermed har dette vært et gulv som er blitt hurtig laget - ofte med dårlige materialer.

For å få fjernet knirkingen i slike gulv må du skru gulvet fast til bjelkelaget under, og deretter bør du legge et nytt gulv over.

Svai i gulvbordet

Har du et gammelt tregulv som knirker kan det hende at spikrene har løsnet - med resultatet at gulvbordene har sluppet fra underlaget, ifølge Bjørg Owren i Informasjonskontoret for farge og interiør.

Da oppstår det en svai i gulvbordet. Det er ikke noe du nødvendigvis kan se med det blotte øyet, men det er nok til at planken gnisser mot bjelkelaget under i det du går.

- Dette kan du rette på ved å skru gulvbordet ned til underlaget. Utfordringen er å finne ut hvor du skal sette skruen - det vil si hvor bjelkelaget går, sier Owren.

Er gulvet åpent spikret er det uproblematisk, for da er spikerhodene godt synlige. Men mange gulv har også skjult spikring, der det er spikret i not og fjær. Da er det ikke lett å se hvor bjelkelaget går.

- Prøv da å rense litt i sprekkene mellom bordene. Dra deretter en sparkel eller tynn kniv langsmed fjæren. Da vil du kjenne når sparkelen treffer spikerhodet.

Gjør du det på et par tre bord ved siden av hverandre, ser du fort retningen på bjelken og hvor skruene bør festes. For at skruehodet ikke skal synes må det forsenkes, og skruehullet spunses eller fylles med formtre.

Lim kan forhindre knirk

Ifølge en rapport fra byggforskserien til SINTEF, "Knirk i golv, årsaker og utbedringsmetoder", er krymping i gulvbjelker den vanligste årsaken til knirk i gulv.

Det skyldes at gulvplater eller gulvbord spikres eller skrus til bjelker eller tilfarere som har et relativt høyt fuktinnhold.

Det er spesielt vanlig med knirk der gulvplatene bare er spikret, og ikke limt til gulvbjelkene.

Fester du dermed med skruer og lim i stedet for bare å sprikre, kan du hindre knirkeproblemet.

For når trevirket i ulimte gulv krymper ved uttørking, blir det ofte en glipe mellom bjelke og gulv. Og når du går på gulvet, beveger gulvplatene eller bordene seg opp og ned på spikeren.

Det skjer særlig i nye hus der bjelkene ikke har fått tid til å tørke tilstrekkelig ut før gulvet er lagt, ifølge rapporten.

Svikt mellom bjelkelag og lettvegg

Knirk kan også oppstå i det du får bevegelse mellom en lettvegg og gulvbjelkene, ifølge rapporten fra SINTEF.

Bevegelse oppstår når en platekledd lettvegg er plassert midt ute på et relativt mykt bjelkelag, og bunnsvillen til veggen er festet med små spikre i bjelkene. Gulvbjelkene vil da ikke henge i lettveggen, men svikte litt slik at det blir knirk i spikerforbindelsen.

TREVIRKET KRYMPER: Når trevirket i ulimte gulv krymper ved uttørking, blir det ofte en glipe mellom bjelke og gulv.
TREVIRKET KRYMPER: Når trevirket i ulimte gulv krymper ved uttørking, blir det ofte en glipe mellom bjelke og gulv. Foto: FOTO: SINTEF Byggforsk

Bunnsvillen og gulvbjelkene kan da bindes sammen med lange treskruer, som kan plasseres på skrå. Skruehull bør forbores slik at skruehodet får anlegg mot selve svillen og ikke mot veggkledningen.

Les også:

Alt du ikke visste om gulv

Spennende og spektakulær arkitektur finner du her

Vask ruter som proffene

Her shopper du billig kunst til veggene

Unik interiørshopping på nett

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også