Trend: Mønstermiks med fliser - og andre kjøkkentips

Laget egen mønstermiks med fliser

Denne mønstermiksen tryller frem en harmonisk flisevegg på kjøkkenet.

HJEMMETEGNET: Kjøkkenet har beboerne tegnet i samarbeid med smartinredning.se. Finerfrontene er i valnøtt og har flere markante detaljer, som håndtakene. Gulvbordene i furu heltre er 2,5 cm tykke, 18,5 cm brede og er malt med hvit gulvmaling fra Flügger. Komfyren er 90 cm bred og har fem plater. Stor brødfjøl fra Åhléns, den på benken er fra Jamie Oliver. Håndkle fra Ferm Living, Rafens. Styling: Juni Hjartholm.
HJEMMETEGNET: Kjøkkenet har beboerne tegnet i samarbeid med smartinredning.se. Finerfrontene er i valnøtt og har flere markante detaljer, som håndtakene. Gulvbordene i furu heltre er 2,5 cm tykke, 18,5 cm brede og er malt med hvit gulvmaling fra Flügger. Komfyren er 90 cm bred og har fem plater. Stor brødfjøl fra Åhléns, den på benken er fra Jamie Oliver. Håndkle fra Ferm Living, Rafens. Styling: Juni Hjartholm. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Hvilke fliser passer sammen? Den grafiske designerens flisevalg på kjøkkenet i eneboligen fra 1957, er nøye gjennomtenkt.

- Fargepaletten er begrenset, og jeg brukte lang tid på å finne frem til ulike mønstre som har en viss harmoni, sier Kiki Plesner-Löfroth til Bonytt.

- Flisene har myke og harde former om hverandre for å skape en dynamisk helhet.

Hun satt lenge ved laptopen og testet ulike kombinasjoner, før hun kom frem til den endelige sammensetningen.

Kjøkkenet har ikke overskap, derfor løper flisene like opp til taket. På de åpne hyllene står det dekorative bruksting, gjerne med former som står i kontrast til den stramme innredningen i amerikansk valnøttfiner.

De tynne benkeplatene i steinkompositt er lette å holde rene, de skal tåle det meste.

GOD MIKS: Kiki har satt sammen et mønster av fliser på de veggene som ikke har overskap. Fliser fra far-far.no.
GOD MIKS: Kiki har satt sammen et mønster av fliser på de veggene som ikke har overskap. Fliser fra far-far.no. Foto: Foto: Espen Grønli
FLISEFINT: De marokkanske sementflisene er kjøpt hos far-far.no. Flere ulike mønstre er satt sammen til en flate. Tekanne fra Höganäs. Styling: Juni Hjartholm.
FLISEFINT: De marokkanske sementflisene er kjøpt hos far-far.no. Flere ulike mønstre er satt sammen til en flate. Tekanne fra Höganäs. Styling: Juni Hjartholm. Foto: Foto: Espen Grønli

Kiki og mannen har tegnet kjøkkenet selv i samarbeid med et svensk snekkerverksted.

- Min mann har arbeidet som kokk i mange år, og han er opptatt av å ha et kjøkken med tilfredsstillende arbeidsflyt, sier Kiki.

- For å ha kort vei til vann og avfall når vi jobber, valgte vi to vasker og avfallsskuffer, et sett ved kjøkkenøya og ett ved oppvaskmaskinen.

Arbeidssonen ved vinduet har benkeplate i rustfritt stål med forhøyning på kantene slik at vannet ikke renner utenfor.

Oppvaskmaskinen er plassert i veggen med høyskapene, den er hevet 30 centimeter fra gulvet for at det skal bli lettere å sette inn og ta ut kopper og kar.

- I og med at vi kokkelerer mye, er kjøkkenøyas store og solide benkeplate nødvendig. Dessuten har vi en bred induksjonskomfyr med fem plater som letter matlagingen, sier hun.

De to vaskene i hver ende av kjøkkenet, er noe av de beste paret har investert i, mener de.

- Og ikke minst setter jeg pris på flisene på veggen, jeg blir glad hver gang jeg ser dem, sier Kiki.

Kikis tips til et smart kjøkken

  • Tenk arbeidsflyt og soner når du planlegger kjøkkenet. Har du mulighet, plasser vask og avfallsbøtte ved hver arbeidssone.
  • Ved vasken er det lurt å velge en benkeplate i stål med forhøyning på kantene, slik at vannet ikke renner utenfor.
  • Lag en åpen slisse eller to mellom skapene. Den kan brukes til stående fjøler og brett.
  • Plasser oppvaskmaskinen 30 til 40 centimeter opp fra gulvet. Da slipper du bøye deg så mye hver gang du setter inn eller ut ting.
  • Bruker du finerfronter, vurder å behandle dem med matt lakk slik at de tåler vann og fett bedre.
  • Ledlys innfelt under hyllene gir godt arbeidslys.
  • Tenk slitesterke materialer som tåler daglig bruk, det er fint å ha et kjøkken som holder seg like fint i mange år.
GJENNOMTENKT: Vasken ved vinduet har benkeplate i stål. Oppvaskmaskinen er plassert i skapet hvor kjøkkenhåndkleet henger på håndtaket. Matten på det malte furugulvet
kommer fra Pappelina. Kokebokstativ fra Åhléns. Kjøkkenhåndkle med
bokstaver, design Arne Jacobsen, kjøpt på Bolina. Styling: Juni Hjartholm.
GJENNOMTENKT: Vasken ved vinduet har benkeplate i stål. Oppvaskmaskinen er plassert i skapet hvor kjøkkenhåndkleet henger på håndtaket. Matten på det malte furugulvet kommer fra Pappelina. Kokebokstativ fra Åhléns. Kjøkkenhåndkle med bokstaver, design Arne Jacobsen, kjøpt på Bolina. Styling: Juni Hjartholm. Foto: Foto: Espen Grønli
BENKEPLATEN: De marmoraktige benkeplatene er i solid steinkompositt Silestone Lyra.
BENKEPLATEN: De marmoraktige benkeplatene er i solid steinkompositt Silestone Lyra. Foto: Foto: Espen Grønli

Les også:

Lager flisene alle vil ha

Her er interiøret vi vil ha nå

Slik lyssetter du åpne kjøkken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning