Om prosjektet:

Hvem bor her?

Mor, far og fem barn på henholdsvis 2, 5, 10, 11 og 18 år.

Hva ser vi?

Arkitekttegnet enebolig på 414 kvm fordelt over tre etasjer på Nordre Skøyen i Oslo, tegnet av sivilarkitekt MNAL Lars Kyrre Rofeldt, interiør av interiørarkitekt MNIL Linda Reeves Simonsen. Prosjektet ble nominert til Oslo bys arkitektpris i 2012.

Hvorfor ser vi på dette?

Rene linjer og nøkternt fargevalg skaper en stilfull, rolig base for en travel familie.

Å bygge hus på en skrå tomt begrenser ikke lenger arkitekturen, men det kan gjøre hagearbeid til en utfordring.

Boligen i denne reportasjen ligger på Nordre Skøyen i Oslo, og er designet for å slippe inn mest mulig lys til familien som bor der.

I tillegg er interiøret designet for å fremheve arkitekturen og for å gi fembarnsfamilien en rolig base.

Og du kjenner det mens du går over broen til inngangspartiet, og enda mer i det du trår inn i gangen i toppetasjen; en stille harmoni som brer seg fra topp til tå i kroppen og får skuldrene til å senke seg.

- Det er fordi alle barna nettopp har gått ut for dagen, sier mor i familien med et smil.

En fredfull oase

Med fem aktive barn i huset og begge foreldrene i fulle jobber, er ikke «rolig og harmonisk» de mest nærliggende adjektivene å ta i bruk for å beskrive hverdagen. Nettopp derfor var det viktig for denne familien å skape en fredfull oase, et sted å lade batteriene.

Men med sine bratte trapper uten grind, er det nesten ikke til å tro at husets yngste, som er to år, kommer seg uskadd rundt.

- Men det gjør han. Foreløpig klatrer han rolig nedover med rumpa først, og sjelden alene. Vi bestemte tidlig i prosessen at vi ikke ville ha grinder, sier beboerne.

Føler grinder gir falsk trygghet

De forklarer at problemet med å sette grinder foran trappene, er at de gir en følelse av falsk trygghet. Falsk i så måte at det kun er trygt så lenge alle husker på å lukke grindene.

- Men på et eller annet tidspunkt vil høyst sannsynlig noen glemme å lukke grinden bak seg, og da er det viktig å ha prioritert å lære minstemann hvordan han kommer seg uskadd opp og ned uansett.

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

BRATT TOMT: Både hus og hage er opparbeidet på ulike nivåer, slik utnyttes både tomt og boareal fullt ut. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

GJENNOMTENKT: Kjøkkeninnredningen er fra HTH. Da rommet ble planlagt, lå fokus på å finne løsninger som gjorde at familiemedlemmer lett kan manøvrere seg rundt uten å krasje unødig i hverandre eller i benkene. Legg merke til lyslisten under nederste trappetrinn, den er også med på å fremheve rommets linjer. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

FIKS IDE: Ønske om TV på kjøkken løste interiørarkitekten ved å tegne seksjonen lengst til venstre. I fremre del kan TV heves og senkes, i bakre del er det skuffer. Håndtakene på TV-seksjonen, som vender mot fotografen, er på satt på for å skape visuell helhet med resten av benken. © Foto: Sveinung Bråthen

Den rette stemningen for gjester

Mor i familien viser vei gjennom en gang med store glassfasader som gjør at hele etasjen er badet i naturlig dagslys. Her finnes også garderobe, gjestetoalett, kjøkken, spiseplass og utgang til takterrasse.

- Her er det godt å være og godt å ta i mot gjester. Lyset forvandler stemningen i rommene ikke bare fra sesong til sesong, men ettersom hvilken tid på døgnet det er, sier mor.

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

SOBERT FARGEVALG: Huset har utsikt over store innfartsårer til Oslo og ligger langs et travelt T-banespor. Derfor har målet innendørs vært å skape en rolig base. Det er gjort ved hjelp av rene linjer og duse farger. Skapene ved trappen er fra Montana, gasspeisen heter Studio 22 DV og kommer fra Energihuset. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

NØYTRAL FARGESKALA: Stuen er todelt, på bildet ser du sittegruppen som er tilrettelagt for at praten skal stå i fokus. Fra vinduene i hjørnet har du utsikt over Oslo, bak de velvoksne furutrærne går togsporene til T-banen. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

PLASSTEGNET: Bak halvveggen ligger trappen ned til soveromsfløyen. Tv-møbelet er tegnet av interiørarkitekten og laget hos snekkerverksted Karl Ekstrøm & Søn A/S. Til venstre leder en åpning inn til et bibliotek med egen utgang til en terrasse. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

KUN TRE FARGER: Interiørarkitekten holdt seg til tre hovedfarger og skaper spenning ved hjelp av ulike teksturer og overflater. Sofaen er fra italienske Living Divani, pledd fra Tannum og puter fra Bolia, skjenken til høyre fra Montana. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekt MNIL Linda Reeves Simonsen svarer:

Hvorfor engasjere interiørarkitekt?

- Mange drømmer om å bygge og innrede sitt eget hjem. Min jobb er å fange essensen i drømmene deres, forklare utfordringene som ligger i dem og bruke min faglige kompetanse til å sikre at interiøret fungerer optimal, at materialbruken og fargevalget harmonerer og at belysningen stemmer. Alt dette skal smeltes sammen til en helhet innenfor eierens budsjett.

Hvorfor så begrenset fargepalett?

- Fordi huset er så spennende i seg selv, og fordi beboerne har mange bøker, leker og klær i sterke farger allerede. Vi ble enige om å la farge på møbler og vegger gå i ett for å gi et ryddig uttrykk.

Hvordan begrunner du materialvalget?

- Denne barnefamilien hadde flyttet mye, og ønsket seg nå et interiør som skulle vare. Det måtte tåle slitasje, vask og røff bruk. Derfor valgte vi blant annet eikeparkett, som bare blir finere med årene. Og sofaene i stuen har ulltrekk i nøytrale farger, hvor flekker ikke synes så godt. For øvrig valgte vi materialer som ikke blir misfarget raskt, de er slitesterke og lette å rengjøre.

Lydisolerte hele huset

Langstrakte vinduer fanger utsikten over Oslo øst mellom høye bjørketrær, og til minstemanns store lykke er det orkesterplass til Kolsåsbanen fra toppetasjen, derfra kan man se banen svisje forbi langs jernbanesporet som går lengst ned på tomten.

Toget svisjer, det skramler ikke, for nettopp på grunn av nærheten til T-banen er hele huset lydisolert.

Med så mange og så store vindusflater var familien også opprinnelig fast bestemt på å ha vendbare vinduer av pratiske grunner. Det snakket arkitekten dem bort fra.

Vinduskarmene på vendbare vinduer tar mer plass, dette huset hadde rett og slett ikke hatt en like elegant fasade dersom vinduene hadde vært annerledes. Dessuten er vendbare vinduer langt dyrere enn faste vinduer som ikke kan vendes.

Arkitekten argumenterte for at familien kunne leie inn vaskehjelp til å rengjøre vinduene for dem i ganske mange år, før de ville komme opp i samme sum som det ville koste å ha vendbare vinduer i huset.

- Vi valgte bort vendbare vinduer av estetiske grunner, men vindusvasken blir jo nå omfattende, sier beboerne.

Få rette vinkler

Å bygge på den skrå tomten utfordret arkitekten. For at huset skulle se proporsjonalt riktig ut og ha optimal utsikt, finnes det få 90-gradersvinkler.

Så for å sikre at huset skulle bli det praktiske, funksjonelle og trivelige hjemmet de drømte om, valgte familien å engasjere en interiørarkitekt som jobbet med prosjektet fra start til slutt.

- Mangelen på rette vinkler kombinert med store vindusflater gjorde det langt fra opplagt hvor møblene skulle stå, sier beboerne.

Interiørarkitekten plasserte familiearealene øverst, i andre og tredje etasje. Her skal det være rom for å ta i mot gjester og underholde.

Soverom og bad er plassert i første etasje, som danner et mer privat areal med egen utgang til hagen.

Den minimale møbleringen i huset forsterker den voluminøse romfølelsen. Og ettersom innredningen tar utgangspunkt i et familieliv med fem barn, er farger og materialer valgt deretter.

Det ble også utarbeidet en plan for lyssettingen av boligen.

Den nøytrale fargesettingen er gjennomgående, og trekkes også inn på badet.

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

NYTTIG NISJE: På soverommet gjør en nisje i veggen nattbord overflødig. Her er også lysbryter og bryter til gardinene plassert. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekt mnil Linda Reeves Simonsens prosjekt.

GJENNOMFØRT: Til tross for et relativt lite areal, oppleves badet som rommelig og plasseffektivt. Det er godt med to vasker, et badekar og separat dusjnisje når man er mange i familien. © Foto: Sveinung Bråthen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!