Indirekte belysning

I disse rommene ser du ikke lampene

Effekten av indirekte belysning kan være overraskende stemningsfull. Sjekk disse bildene.

STEMNINGSFULLT: Om du savner noe her inne, er det ganske sikkert ikke synlige lamper.
STEMNINGSFULLT: Om du savner noe her inne, er det ganske sikkert ikke synlige lamper. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures
Publisert Oppdatert

Riktig belysning har mye å si for trivselen i hjemmet ditt. Noen tabber må du bare unngå, og det kan være lurt å sette seg inn i hva de ulike sortene lyspærer kan gjøre for deg.

Til syvende og sist handler belsyningsvalg om smak og behag, men når det er sagt, hender det nok at indirekte belysning, som denne saken handler om, blir valgt bort fordi du ikke vet hvor stemningsfullt det kan være med «museumsbelysning» i et privat hjem.

Hva er greia?

Det kalles for «indirekte belysning» når du ikke kan se lyspæren med det blotte øye. Du ser kun lyset som stråler ut fra lyskilden når det reflekteres mot vegg, tak eller gulv.

Slik belysning gir jevne, myke skygger og brukes mye i utstillingslokaler og restauranter. Etter hvert er det også blitt utbredt som stuebelysning i private hjem. Indirekte belysning kan fremheve hele overflater eller kun enkelte punkter.

I denne reportasjen ligger lyskildene skjult bak lyslister. Innsiden av listene er dekket med en tape som reflekterer lyset til tak, vegg eller gulv. Listene er montert uten at det er gjort inngrep i vegg- eller takkonstruksjonen. Her hjemme får finner du slike løsninger hos Deco Systems, eller du kan i noen tilfeller lage rimeligere løsninger selv ved hjelp av ledlysskinner fra Clahs Olson, Ikea, Jernia eller tilsvarende.

Les også:

Få det beste ut av lampene dine

Et kjøkken som svever

Lamper som lyser mot taket gir følelsen av økt takhøyde. Kombinert med en lyslist en desimeter over gulvet, ser det ut som om kjøkkenet svever fritt.

HYGGELIG: Typisk museumsbelysning fungerer overraskende bra i private hjem.
HYGGELIG: Typisk museumsbelysning fungerer overraskende bra i private hjem. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

En dansk finansmann ved navn Mads Ulrich eier denne leiligheten, som ligger midt i hjertet av København. Han har fått hjelp til interiør og lyssetting av en London-basert interiørdesigner ved navn Anoushka Hempel.

Les også:

Vanlige belysningstabber

Lek med romfølelsen

Sterkt lys innerst i rommet leder øyet, og gjerne også gjester, innover. Lyslister i hyller og langs skap, øker også romfølelsen.

En generell regel når du lyssetter hjemmet ditt, er å bruke mange lyspunkter. Da kan du selv velge hva du vil belyse. Justerbar lysretning gjør lyskildene enda mer praktiske, og gjør objektbelysning lettere.

FREMHEVER ROMMETS LINJER: Dette kontoret oppleves som større enn det er, fordi ytterpunktene fremheves ved hjelp av lys.
FREMHEVER ROMMETS LINJER: Dette kontoret oppleves som større enn det er, fordi ytterpunktene fremheves ved hjelp av lys. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

Arbeidslys til skrivebordet trenger du strengt tatt bare å ha fremme når du setter deg ned for å jobbe.

Les også:

Slik får du et stilig og effektivt hjemmekontor

Slus inn lyset

Dørløse åpninger mellom kjøkken og spisestue lar lyset løpe fritt, og spille på lag med objekter i andre rom.

På bildet under ser du hvordan en vindusåpning med lysinnslipp fra kjøkkenet gir ekstra liv til spisestuens hjørne. Den rustikke romdeleren og den antikke vasen er vellykkede kontraster til leilighetens ellers stramme preg.

FØLG LYSET: En naturlig reaksjon er for mennesker, som for dyr, å gå i lysets retning. Vil du at gjestene skal bevege seg lenger inn i rommet, sørg for å ha en god lyskilde i enden.
FØLG LYSET: En naturlig reaksjon er for mennesker, som for dyr, å gå i lysets retning. Vil du at gjestene skal bevege seg lenger inn i rommet, sørg for å ha en god lyskilde i enden. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

Les også:

SKJULENDE: Du legger merke til det som er godt belyst. Skulle det være eventuelle ujevnheter i taket, blir de mindre synlige i skyggen.
SKJULENDE: Du legger merke til det som er godt belyst. Skulle det være eventuelle ujevnheter i taket, blir de mindre synlige i skyggen. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

Slik ser en liten bolig større ut

Skjul skavanker

I denne leiligheten er alle tak glatte og nyrenoverte, men også i rom med mer slitte overflater vil taklister med lys være et naturlig fokuspunkt. Indirekte belysning er en ideell måte å lede blikket bort fra sprekker og andre ufullkommenheter i et aldrende tak.

Se også hvordan taklistene med lys fremhever lengden i de to stuene, som til sammen er på hele 17 meter.

Kombinert med stearinlys, blir helhetsuttrykket både intimt og iøynefallende.

ÅPNE LØSNINGER: Skal du klare deg helt uten synlige lamper i hjemmet ditt, lønner det seg å ha flere åpne løsninger som lyset kan løpe gjennom uten absraksjoner.
ÅPNE LØSNINGER: Skal du klare deg helt uten synlige lamper i hjemmet ditt, lønner det seg å ha flere åpne løsninger som lyset kan løpe gjennom uten absraksjoner. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

Les også:

ENDELØST: Stuen og spisestuen måler 17 meter fra den ene enden til den andre. Med indirekte lys i taket, fremheves denne lengden.
ENDELØST: Stuen og spisestuen måler 17 meter fra den ene enden til den andre. Med indirekte lys i taket, fremheves denne lengden. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

Disse interiørtrendene vil herje i år

Kombiner med levende lys

Levende lys er stemningsskapende suppleringslys i denne leiligheten. Velger du indirekte belysning på soverommet bør du også investere i en dimmer.

Soverommet kan det være en utfordring å lyssette, fordi man gjerne ønsker dempet belysning og en rolig atmosfære om kvelden, men godt lys om morgenen, slik at man raskt finner frem i skuffer og skap.

En dimmer til lyskildene løser denne problemstillingen, og er en god investering. Den er dessuten strømbesparende og gir lenger levetid for lyspærene.

Les også:

10 tips for mer plass på soverommet

Bruk tid på planlegging

AVDEMPET: Invester i dimmere til soverommet, slik at du kan dempe belysningen og supplere med stearinlys etter behov.
AVDEMPET: Invester i dimmere til soverommet, slik at du kan dempe belysningen og supplere med stearinlys etter behov. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

En god belysningsplan for hjemmet er ikke gjort på en halvtime i en travel lampeforretning en lørdagsformiddag. I de fleste tilfeller lønner det seg å få hjelp av en ekspert som kommer hjem til deg.

Observer rommene som skal lyssettes over tid, og planlegg hvor du vil plassere møbler og annet interiør.

Legg merke til hvordan dagslyset påvirker rommene og fargene på interiøret ditt, før du ferdigstiller planen for hvor og hva slags belysning du ønsker.

Les også:

Innred soverommet i hotellstil

EFFEKTFULLT: Dybefølelsen i rommene blir fremhevet av denne typen belysning.
EFFEKTFULLT: Dybefølelsen i rommene blir fremhevet av denne typen belysning. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

BRUK GOD TID: Du skal kjenne rommene i hjemmet ditt godt, og hvite hvor og når du får godt naturlig lysinnfall, før du lager belsyningsplanen.
BRUK GOD TID: Du skal kjenne rommene i hjemmet ditt godt, og hvite hvor og når du får godt naturlig lysinnfall, før du lager belsyningsplanen. Foto: Foto: Jakob Termansen/House of Pictures

Fleksibel stemning

Ulrich fryktet at mangelen på synlige

lamper ville gi hjemmet hans et kjølig

preg. - Resultatet har overrasket meg.

Jeg kan endre retning og styrke på hver

enkelt lyskilde, og tilpasse dem etter

humør, stemning og sesong. Det gir meg

en verden av muligheter, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning