Hytte på fjellet

Hanne og Roar tegnet hytta selv, så fikk de en lys idé

Hanne og Roar fant aldri drømmehytta og tegnet den selv. Nå er hyttetypen til salgs.

ALLROM: Oppholdssonen i hytta består av et stort allrom med kjøkken, spiseplass, en sitteplass og sofakrok.
ALLROM: Oppholdssonen i hytta består av et stort allrom med kjøkken, spiseplass, en sitteplass og sofakrok. Foto: Ann Helen Lund
Publisert Oppdatert

– Vi er vokst opp med hytte begge to, og synes småbarnsperioden er perfekt for hytteliv, forteller Hanne Fremstad (39).

Årene etter at hun og Roar Solem (42) fikk førstemann Filip, ble mange helger og ferier tilbrakt på familiehyttene. Ofte ble høytidene delt opp, for å besøke familie på begge sider.

DESIGNET SELV: Hytta er i sin helhet designet av Hanne og Roar. I dag kan også andre nyte godt av deres grundige arbeid; sammen med et vennepar har de etablert firmaet Neo Hytter.
DESIGNET SELV: Hytta er i sin helhet designet av Hanne og Roar. I dag kan også andre nyte godt av deres grundige arbeid; sammen med et vennepar har de etablert firmaet Neo Hytter. Foto: Ann Helen Lund

Det ble mye utstyr og pakking inn og ut, og ønsket om å finne et eget fristed hvor de kunne skape egne familietradisjoner mens barna var små ble sterkere og sterkere.

– Plutselig befant vi oss på tomtevisning kun 45 minutter fra hjemmet vårt utenfor Trondheim, sier Roar.

Nettopp det var også parets ønske; en fritidseiendom med en beliggenhet som gjorde at hytta faktisk kunne bli brukt.

– Vi ble veldig forelsket i området. Fantastiske snøforhold og milevis med oppkjørte løyper gjorde at vi i 2014 ble tomteeiere, smiler Hanne.

Tegnet hytta selv

Dermed startet jakten på drømmehytta. Hyttekataloger i fleng ble bestilt, og dialogen med flere leverandører startet parallelt.

Prosessene med å tilpasse eksisterende modeller og planløsninger ble aldri helt tilfredsstillende, til slutt endte Hanne og Roar opp med å tegne hytta helt selv.

ROMDELER: I midten av allrommet står den flerfunksjonelle romdeleren med bl.a. innebygd dagseng, lagringsplass, lufting til peis, varmepumpe, vednisje og tre høyskap på kjøkkenet. Kurvene er fra Stich Haltig på Etsy.com. Veggene er kledd med kvistfri furupanel behandlet med lys voks, som reduserer gulning. Gulvet er Dinesen Douglas gran i hele lengder, med bredde på 35 cm.
ROMDELER: I midten av allrommet står den flerfunksjonelle romdeleren med bl.a. innebygd dagseng, lagringsplass, lufting til peis, varmepumpe, vednisje og tre høyskap på kjøkkenet. Kurvene er fra Stich Haltig på Etsy.com. Veggene er kledd med kvistfri furupanel behandlet med lys voks, som reduserer gulning. Gulvet er Dinesen Douglas gran i hele lengder, med bredde på 35 cm. Foto: Ann Helen Lund

– Etter et halvt år med tegneprogrammet SketchUp på kveldene satt vi med en komplett 3D-modell av hytta, og grunnarbeidet kunne starte, forteller Roar.

Det aller viktigste for paret er at de på hytta skal ha fullt fokus på hverandre, og bruke tiden sammen.

– Vi prioriterte derfor funksjonelle, moderne og varige løsninger, sier Hanne.

Vedlikeholdsfrie og ikke minst miljøvennlige materialer og løsninger på alt fra kledning, tak, vinduer og innvendig panel, betyr at helger og ferier i all overskuelig fremtid kan markeres i boka som ren familietid.

Les også: – For en utsikt!, sa paret – Her må vi bygge hytte

SPISEPLASS: Her står et selvlaget bord av rester av Dinesen Douglas plank, som også er brukt til gulvet, understellet er i svart ask. Benken er også laget av Dinesen-gulvet, og en skinnpute sydd på mål gjør det behagelig å sitte lenge. Skinnet er Old english tan leather levert av Love Leather UK. Spisestuestolene er CH88, design Hans Wegner, i oljet, røkt eik med svart pulverlakkert understell, produsent er Carl Hansen. Den brune stolen er Masculo dining chair fra Gubi. Lampen er Heavy Pendant, design Benjamin Hupert for Decode London. På gulvet står Miguel Milas lampe Cesta fra Santa & Cole. Kopper og tekanne fra Bolina.
SPISEPLASS: Her står et selvlaget bord av rester av Dinesen Douglas plank, som også er brukt til gulvet, understellet er i svart ask. Benken er også laget av Dinesen-gulvet, og en skinnpute sydd på mål gjør det behagelig å sitte lenge. Skinnet er Old english tan leather levert av Love Leather UK. Spisestuestolene er CH88, design Hans Wegner, i oljet, røkt eik med svart pulverlakkert understell, produsent er Carl Hansen. Den brune stolen er Masculo dining chair fra Gubi. Lampen er Heavy Pendant, design Benjamin Hupert for Decode London. På gulvet står Miguel Milas lampe Cesta fra Santa & Cole. Kopper og tekanne fra Bolina. Foto: Ann Helen Lund
STUE: Huser en stor loungesofa, Furninova, fra Bohus. Gulvteppet heter Loop og er fra Bolia. Stuebordet er en designklassiker; Coffee Table, designet av Isamu Noguchi i 1944, produsent er Vitra. Maleriet på veggen har tittelen Weathering blues, kunstneren er Trudy Wiegand. Taklampen er Coral Pendant, design David Trubridge. Vegglampen er fra Vipp, mens stålampen er AJ, designet av Arne Jacobsen, fra Louis Poulsen. Putene er fra Bolina, pleddet er fra Elvang Denmark.
STUE: Huser en stor loungesofa, Furninova, fra Bohus. Gulvteppet heter Loop og er fra Bolia. Stuebordet er en designklassiker; Coffee Table, designet av Isamu Noguchi i 1944, produsent er Vitra. Maleriet på veggen har tittelen Weathering blues, kunstneren er Trudy Wiegand. Taklampen er Coral Pendant, design David Trubridge. Vegglampen er fra Vipp, mens stålampen er AJ, designet av Arne Jacobsen, fra Louis Poulsen. Putene er fra Bolina, pleddet er fra Elvang Denmark. Foto: Ann Helen Lund

Funksjonell planløsning

Hovedidéen bak planløsningen er at hytta er delt i to på midten, slik at man kan skille oppholdsrom fra funksjonsrom både med tanke på lyd og varme.

Neo Hytter:

  • Eiere: familien Hanne Fremstad (39) og Roar Solem (42) med barna Filip (10) og Tuva (5). Hanne er allmennlege og Roar er sivilingeniør.
  • Hytta er tegnet av Hanne og Roar.
  • Bygget i tidsrommet 2015-2017 i Selbu i Trøndelag
  • 115 kvm grunnflate og 35 kvm hems
  • Prosessen resulterte i firmaet Neo Hytter som leverer ferdige byggesett.

– Vi ønsket å skape et stort oppholdsrom bestående av stue, spisestue og kjøkken delt i naturlige soner, forteller Roar.

Løsningen ble å bygge en romdeler med flere funksjoner. Den inneholder peisinnsats med store glassflater som gjør at flammene kan sees fra både kjøkken, spisestue og stue.

– Selv om oppholdsdelen er relativt stor og har god takhøyde føler vi ikke at det har gått på bekostning av lunheten, sier Hanne.

Romdeleren inneholder også en innebygd dagseng med bokhyller og lagringsplass vendt mot stuesonen. Mot kjøkkenet inneholder den oppbevaringsnisje til ved, samt tre høyskap. I tillegg inneholder den lufting til peisen og varmepumpe.

UTSIKT: Utsyn fra hemsen og ned til oppholdsdelen av hytta. Nærmere naturen kommer man nesten ikke. Den grå stolen er Hans J. Wegners GE370 som i dag produseres av Getama. Stolen i svart skinn er Hunting Chair, designet av Børge Mogensen i 1950, produsent er Fredericia. Gulvteppet heter Karianne og er fra Molekule.
UTSIKT: Utsyn fra hemsen og ned til oppholdsdelen av hytta. Nærmere naturen kommer man nesten ikke. Den grå stolen er Hans J. Wegners GE370 som i dag produseres av Getama. Stolen i svart skinn er Hunting Chair, designet av Børge Mogensen i 1950, produsent er Fredericia. Gulvteppet heter Karianne og er fra Molekule. Foto: Ann Helen Lund

I funksjonsdelen av hytta ligger fire soverom hvorav ett er på hemsen. Her er også bad med badstue og et stort vaskerom. Mellom disse sonene er det skyvedør, slik at oppholdsrommet raskt kan varmes opp, mens sovedelen kan holdes svalere.

Les også: Heidi kjøpte hytte på impuls mens hun ventet på middagen

Langsiktige valg

KORT VEI: Hanne og Roar endte opp med å tegne sin egen hytte, nå nyter de hver ledige helg og ferie en drøy halvtime fra hjemstedet.
KORT VEI: Hanne og Roar endte opp med å tegne sin egen hytte, nå nyter de hver ledige helg og ferie en drøy halvtime fra hjemstedet. Foto: Ann Helen Lund

Møbel- og interiørvalgene er også svært gjennomtenkt.

– Vi kommer ikke til å bytte ut møbler og interiør med det første, derfor ønsket vi oss noe vi kan leve med over tid, forteller paret.

Mye av interiøret er også egen design, blant annet har Roar tegnet og fått sveiset trappen på et mekanisk verksted. Spisebord og benker er også laget selv, og gir derfor ekstra historie til familiehytta.

– Ikke minst har begge vært aktive i valg av materialer, løsninger, interiør og møbler. Vi har heldigvis lik smak, forteller de.

Alt av treverk i hytta er lyst, dermed gir svarte vinduskarmer, dører, kjøkken og en del detaljer fin kontrast.

STÅLPLATER: Romdeleren er kledd varmvalsede stålplater på 3 mm, som er overflatebehandlet med owatrol. Den gir en ren, matt overflate samtidig som det rå, industrielle uttrykket beholdes. En flott kontrast til det lyse treverket. Peiskassen er godt ventilert på toppen. Den får luft via en luftespalte ved gulvet samt ekstern lufttilførsel utenfra, som er skjult under dagsengen på andre siden. Stålplatene er montert på en kasse av brannsikker Skamotec, som gjør at overflaten ikke blir varm.
STÅLPLATER: Romdeleren er kledd varmvalsede stålplater på 3 mm, som er overflatebehandlet med owatrol. Den gir en ren, matt overflate samtidig som det rå, industrielle uttrykket beholdes. En flott kontrast til det lyse treverket. Peiskassen er godt ventilert på toppen. Den får luft via en luftespalte ved gulvet samt ekstern lufttilførsel utenfra, som er skjult under dagsengen på andre siden. Stålplatene er montert på en kasse av brannsikker Skamotec, som gjør at overflaten ikke blir varm. Foto: Ann Helen Lund
KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen heter Tinta og er fra Kvik, benkeplaten er Touch Nero, også den er levert av Kvik. Pendellampene med betongskjerm heter Rock 1, og er fra Straale. Teppet er fra Pappelina. Viften er Clean fra Witt, mens den svarte listen er fra Juncher Design. Øverst sees vinduet til hemsen.
KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen heter Tinta og er fra Kvik, benkeplaten er Touch Nero, også den er levert av Kvik. Pendellampene med betongskjerm heter Rock 1, og er fra Straale. Teppet er fra Pappelina. Viften er Clean fra Witt, mens den svarte listen er fra Juncher Design. Øverst sees vinduet til hemsen. Foto: Ann Helen Lund

Romdeleren er kledd i store plater av varmvalset stål som kun er behandlet med owatrol olje. For å myke opp disse sterke kontrastene er det tilført naturfarger og organiske materialer, som blant annet skinn, eik, betong og ull.

Nå brukes hytta så ofte som mulig.

SOVEROM: På soverommet kommer naturen tett på, takket være vinduer som går fra gulv til tak. Den svarte knaggen er fra Ikea. Sengetøyet er fra Beach House Company, sengeteppet er fra Elvang og taklampene heter Cult og er fra Nordlux.
SOVEROM: På soverommet kommer naturen tett på, takket være vinduer som går fra gulv til tak. Den svarte knaggen er fra Ikea. Sengetøyet er fra Beach House Company, sengeteppet er fra Elvang og taklampene heter Cult og er fra Nordlux. Foto: Ann Helen Lund

– Etter hektiske hverdager ser vi alltid frem til å kunne komme opp hit, og når det kun er en drøy halvtime til jobb, blir vi ofte til mandag morgen. Ingenting er bedre enn å tilbringe tida sammen i den fantastiske naturen her oppe, sier paret.

Byggesett

Alt arbeidet med å tegne og bygge egen hytte har resultert i byggesett som andre kan sette opp selv.

– Vi har solgt seks hytter i år, sier Roar.

– Hyttene vi tegner er basert på en "grunnmodell" og på denne har vi fast snitt på gesims, mønehøyde, bredde og takvinkel. Så justerer vi lengden etter behov. Vi har tegnet hytter fra 116 til 156 kvadratmeter BYA (bebygd areal). Nå jobber vi med å lansere flere serier av hytter, også noen mindre.

Basert på hans erfaring kommer totalkostnaden på selve hytta, helt ferdig, på 1,8 til 2,2 ganger prisen på byggesettet. Startprisen er 1,2 millioner kroner for en hytte på 116 kvadratmeter, med ferdig kappede og merkede materialer.

– Løse innredninger, peis og pipe, våtom og andre ting kommer i tillegg, forteller Roar, som til daglig jobber på oljeplattform i Nordsjøen.

– Ukene hjemme går med til mer hytteplanlegging, sier en fornøyd sivilingeniør.

Les også: Enebolig på 370 kvm: Valgte peis med TV

Den smale gangen utnytter åpenheten og lyset glassdøren i enden gir. Bredden på gangen er beregnet nøyaktig for å gi plass til tre, 35 cm brede, Dinesen-planker. Soverommene ligger på høyre side. Skyvedørsgarderoben til venstre ble til ved å ta litt plass fra badet, døren er laget av finerplate og kvistfri furupanel. Rett utenfor døren i enden av gangen, ved døren inn til bad og badstue, valgte paret å legge en hel flis med gulvvarme slik at man kan gå rett fra badstue og ut i snøen uten å tråkke på tregulvet. Håndtaket på skyvedøren kom Roar over på nett. De lages av en liten butikk i New York som heter Studio Zung, zung.nyc.
Den smale gangen utnytter åpenheten og lyset glassdøren i enden gir. Bredden på gangen er beregnet nøyaktig for å gi plass til tre, 35 cm brede, Dinesen-planker. Soverommene ligger på høyre side. Skyvedørsgarderoben til venstre ble til ved å ta litt plass fra badet, døren er laget av finerplate og kvistfri furupanel. Rett utenfor døren i enden av gangen, ved døren inn til bad og badstue, valgte paret å legge en hel flis med gulvvarme slik at man kan gå rett fra badstue og ut i snøen uten å tråkke på tregulvet. Håndtaket på skyvedøren kom Roar over på nett. De lages av en liten butikk i New York som heter Studio Zung, zung.nyc. Foto: Ann Helen Lund
EGET DESIGN: Trappen er egen design og tegnet av Roar som bestilte stålvanger og fikk sveiset den på et lokalt, mekanisk verksted. Deretter monterte han trappetrinn i Dinesen Douglasgran som er behandlet med lut og hvit olje.
EGET DESIGN: Trappen er egen design og tegnet av Roar som bestilte stålvanger og fikk sveiset den på et lokalt, mekanisk verksted. Deretter monterte han trappetrinn i Dinesen Douglasgran som er behandlet med lut og hvit olje. Foto: Ann Helen Lund
BAD: På badet er det brukt samme treverk til tak og vegger som ellers i hytta, gulvflisene heter Concrete Project og er fra Imola Ceramica. Servantskapet fant de på fra www.benkeplaten.as. Taklampene heter Box Ceiling 1.0 og er fra Wever & Ducre.
BAD: På badet er det brukt samme treverk til tak og vegger som ellers i hytta, gulvflisene heter Concrete Project og er fra Imola Ceramica. Servantskapet fant de på fra www.benkeplaten.as. Taklampene heter Box Ceiling 1.0 og er fra Wever & Ducre. Foto: Ann Helen Lund
BADSTU: Innenfor badet er det bygget badstu i ospepanel og spiler. Også her kan man nyte nærhet til naturen, takket være vinduet i enden av rommet. Døren inn er en badstudør fra Tylö DGL med klart glass og karmer i kvistfri, lys osp som matcher panelet og spilene.
BADSTU: Innenfor badet er det bygget badstu i ospepanel og spiler. Også her kan man nyte nærhet til naturen, takket være vinduet i enden av rommet. Døren inn er en badstudør fra Tylö DGL med klart glass og karmer i kvistfri, lys osp som matcher panelet og spilene. Foto: Ann Helen Lund

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning