Minimalstisk hytte på fjellet

– For en utsikt! Her må vi bygge!

Line og Olav er inspirert av den gode følelsen fra barndommens små, enkle hytter.

INNDELING: Oppholdsrommene er lagt i den ytterste delen, mens soverom og bad er lagt i den bakerste delen på tvers.
INNDELING: Oppholdsrommene er lagt i den ytterste delen, mens soverom og bad er lagt i den bakerste delen på tvers. Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Kjærligheten til Brokkeheiene var avgjørende for at hytta ble satt opp på Kvisletoppen i Rysstad, en liten avstikker rett opp til fjells fra like naturskjønne Setesdal.

Området kjenner Olav Berg godt, siden han har tilbrakt mye tid her på jakt sammen med sin far.

– Her går jeg i bestefars fotspor under sauesanking, vedhogst og fisketurer. Halve livet mitt har jeg tilbrakt i Brokke­heiene, forteller Olav.

KOSEKROK: For at sofakroken skulle bli lun, ble det valgt et langsmalt vindu i stedet for et stort, i høyde med sofakroken. Alt det sorte, dempede mykes opp av en konjakkfarget sofa i skinn. Bord fra Ellos, vindu fra NorDan, saueskinn fra Olavs farsgård, sofa fra Fagmøbler.
KOSEKROK: For at sofakroken skulle bli lun, ble det valgt et langsmalt vindu i stedet for et stort, i høyde med sofakroken. Alt det sorte, dempede mykes opp av en konjakkfarget sofa i skinn. Bord fra Ellos, vindu fra NorDan, saueskinn fra Olavs farsgård, sofa fra Fagmøbler. Foto: Per Erik Jæger
STORE VINDUER: Noen gamle, flotte bord i massivt tre som hadde ligget lagret i mange år, fikk seg en overhøvling og ble til et vakkert bord. Understellet er sveiset etter mål. Liv Yvonne og Olav har pusset og beiset bordet sort. Ekstraarbeidet med spesialbestilte vindu som følger takvinkelen angrer de ikke på.
STORE VINDUER: Noen gamle, flotte bord i massivt tre som hadde ligget lagret i mange år, fikk seg en overhøvling og ble til et vakkert bord. Understellet er sveiset etter mål. Liv Yvonne og Olav har pusset og beiset bordet sort. Ekstraarbeidet med spesialbestilte vindu som følger takvinkelen angrer de ikke på. Foto: Per Erik Jæger

– For en utsikt, her må vi bygge, utbrøt Line Yvonne Jacobsen da Olav viste henne stedet han alltid har kjent.

DRØMMESTEDET: Det er lett for Line Yvonne å drømme seg bort når hun sitter i vindusposten med utsikt over dalen. Kofta er strikket av hennes tante Vigdis.
DRØMMESTEDET: Det er lett for Line Yvonne å drømme seg bort når hun sitter i vindusposten med utsikt over dalen. Kofta er strikket av hennes tante Vigdis. Foto: Per Erik Jæger

Tegnet hytta selv

Hytta er 128 kvadratmeter og ble bygget i 2018.

Hytta har paret tegnet og bygget selv. Olav er byggmester og driver sitt eget entreprenørfirma. Selv om han har den faglige ekspertisen, har Line Yvonne fått mye å si for utformingen av hytta.

Fra første pennestrøk er planløsningen inspirert av den omkringliggende naturen. Vinduene er plassert slik at man også innenfra får ta del i landskapet utenfor, rammet inn av sorte vinduskarmer.

Det er fristende å tilbringe flere timer på den innebygde benken foran vinduet. Under benken er det store skuffer som rommer varme pledd, samt saueskinn fra gården til Olavs far.

Les også: Bygde Ål-hytta - en klassiker fra 60-tallet

SKJERMET: I stedet for å lukke kjøkkenet, satte de opp en halvvegg med en gjennomgående peis som romdeler. Stolen er gammel. Stubben har minstemann laget til som bord.
SKJERMET: I stedet for å lukke kjøkkenet, satte de opp en halvvegg med en gjennomgående peis som romdeler. Stolen er gammel. Stubben har minstemann laget til som bord. Foto: Per Erik Jæger
STORT VINDU: I stedet for overskap har familien prioritert et stort vindu over kjøkkenbenken. Lampe fra Ellos. Kjøkken fra Aubo og Monter, type Venezia, malt i dempet sort.
STORT VINDU: I stedet for overskap har familien prioritert et stort vindu over kjøkkenbenken. Lampe fra Ellos. Kjøkken fra Aubo og Monter, type Venezia, malt i dempet sort. Foto: Per Erik Jæger

Barndommens hytter

Hytta er svært annerledes enn de Line Yvonne og Olav selv vokste opp med.

– Vi brukte familiens gamle seterbu på 30 kvadratmeter ved Urevatn i Setesdal som hytte frem til 1989. For å komme dit måtte vi gå halvannen time, forteller Olav.

Line Yvonne vokste opp med hytte i dalbunnen på Granheim i Bygland, ca. 3 mil sør for Rysstad. Også den var på ca. 30 kvadratmeter.

– Hyttene var mye mindre før i tiden, men du verden som vi kunne kose oss. Vi var en stor familie – og at vi tidvis måtte sove flere i én seng eller på gulvet, gjorde absolutt ingen ting! Jeg husker den gode følelsen av å hente vann i bekken. Slike øyeblikk opplever vi heldigvis fortsatt, selv i en moderne hytte. Her tar vi oss også tid til de fine samtalene eller en omgang med kortspill med masse latter og spetakkel, smiler Line Yvonne.

Les også: Heidi kjøpte hytte på impuls mens hun ventet på middagen

FLERBRUKSROM: Ett av soverommene fungerer også som en loftsstue for barna. Sovesofaen er fra Ikea. Lampe fra Ellos.
FLERBRUKSROM: Ett av soverommene fungerer også som en loftsstue for barna. Sovesofaen er fra Ikea. Lampe fra Ellos. Foto: Per Erik Jæger
SENG MED UTSIKT: Fra sengen i hovedsoverommet er det bare <br>å nyte sikten ut i naturen.
SENG MED UTSIKT: Fra sengen i hovedsoverommet er det bare
å nyte sikten ut i naturen.
Foto: Per Erik Jæger

Selvlagde møbler

Fremfor å la seg styre av trender, stolte paret på sin egen magefølelse.

– Det er utrolig hvor fin en støvete, gammel gjenstand kan bli ved siden av noe nytt. Vi har funnet frem gamle stoler, krakker, ski og trau. Spisebordet har vi designet selv, forteller Line Yvonne.

LYST OG MØRKT: Selv om badene er holdt i mørke farger, fremstår de som lyse fordi vinduet også slipper inn dagslys på gulvet.
LYST OG MØRKT: Selv om badene er holdt i mørke farger, fremstår de som lyse fordi vinduet også slipper inn dagslys på gulvet. Foto: Per Erik Jæger

Noen gamle, flotte trebord i massivt tre som hadde ligget lagret i mange år, fikk seg en overhøvling. Da en sveiser laget bordbein og Line Yvonne og Olav pusset og beiset bordet sort, ble de lykkelige eiere av et unikt møbel.

Kvisletoppen, Brokke

Kommune: Valle i Setesdal, Aust-Agder

Høyeste temp. siste år: 29,6, laveste temp. siste år: – 19,8

Mest nedbør/døgn: 59 mm

Største snødybde: 269cm

– Av gamle materialer har vi også laget bord, stubber til å sitte på, benker og hyller. Et gammelt vitrineskap har vi kledd med værslitte bord. På hytta er det fint å bruke materialer som er slitte og røffe, sier Line Yvonne.

Hyttebyggingen og all planleggingen ga mersmak.

– Nå har vi kjøpt nabo­tomta og er i gang med å bygge en hytte til. Den blir annerledes, og vi gleder oss til å være med på å utvikle dette lille hyttefeltet, forteller Olav mens han heller i kaffe kokt på bålpanna.

Les også: Arkitekten tegnet om hytta på Sjusjøen. Se forvandlingen!

HYTTEKOS: Ingen hyttetur uten bålpanne. På den kokes det kaffe, selv om kaffetrakteren bare er noen meter unna.
HYTTEKOS: Ingen hyttetur uten bålpanne. På den kokes det kaffe, selv om kaffetrakteren bare er noen meter unna. Foto: Kathrine Sørgård
SMART OVERBYGG: Terrassen er delvis trukket innunder tak. Stubbene har minstemann pusset og laget utebord av.
SMART OVERBYGG: Terrassen er delvis trukket innunder tak. Stubbene har minstemann pusset og laget utebord av. Foto: Per Erik Jæger
MALMFURU: Den utvendige kledningen i malmfuru med spor, og satt inn med jernvitrol. Taket er torv. Hytta har innlagt vann og strøm.
MALMFURU: Den utvendige kledningen i malmfuru med spor, og satt inn med jernvitrol. Taket er torv. Hytta har innlagt vann og strøm. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning