Riktig belysning på rett sted

Har brukt alle lystriksene i boka

Familien opplever at lyset løfter taket, strekker veggen eller gir rommet et svevende uttrykk.

Enebolig sandefjord
Enebolig sandefjord Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Da familien skulle bygge huset på utsiktstomten ville de ha store glassfelt for å åpne rommene og gjøre naturen til en viktig del av romopplevelsen, også i den mørke årstiden.

Tonje Røste Gulliksen og Anders Bergkvist så lyset tidlig i byggeprosessen, og tok kontakt med interiørarkitekt Adele Kløve, nettopp for å hindre lyskontraster slik at utsikten forsvinner og erstattes av reflekser i glassflatene. Og ikke minst for å få optimal lyssetting inn i hverdagen.

- Det at Adele kom tidlig inn i prosessen bidro til flere overraskende løsninger. Vi hadde lenge snakket om å gjøre noe annerledes med veggen i trapperommet, men vi hadde ikke bestemt oss for hva. Adele kom innom og foreslo en skulptur med syv runde lamper i trappeløpet, dette skjedde samtidig som snekkerne skulle legge gipsplatene og elektrikeren løp rundt. Håndverkerne var svært skeptiske til lysideen, men Adele ga seg ikke.

Det endte med at elektrikeren stakk hodet inn i veggen og jobbet seg oppover stillaset i det høye trappeløpet og vips så trakk han syv rør ut av veggen.

- Slik fikk vi den fantastiske knappeveggen. Vi digger den, sier Tonje.

FLEKSIBELT: Tonje sier familien har fått maksimalt arbeidslys på kjøkkenet, og alle lyskildene kan dimmes. De fire Mhy-lampene fra Muuto gir god belysning ned på benken og over vasken. De er også
fine sett utenfra i mørket. Ventilator er integrert i selve arbeidsbenken. Lampen 265 fra Flos er bevegelig, og den kan lett skyves bort når den ikke er i bruk slik at det blir åpenhet mellom kjøkken, stue og utsikt.
FLEKSIBELT: Tonje sier familien har fått maksimalt arbeidslys på kjøkkenet, og alle lyskildene kan dimmes. De fire Mhy-lampene fra Muuto gir god belysning ned på benken og over vasken. De er også fine sett utenfra i mørket. Ventilator er integrert i selve arbeidsbenken. Lampen 265 fra Flos er bevegelig, og den kan lett skyves bort når den ikke er i bruk slik at det blir åpenhet mellom kjøkken, stue og utsikt. Foto: FOTO: Espen Grønli
MYKT UTSLAG: Ved indirekte belysning stråler lyset ut fra
lyskilden og reflekteres mot vegg, tak eller gulv. Den gir jevne, myke skygger og kan fremheve hele flater eller enkelte punkter. 
Lampene heter Lane fra Luceplan. Det unike skapet
med læroverflate i fiskeskjellmønster heter Collect fra A2 Designers, og kommer i begrenset opplag, design ved svenske Sara Larsson.
MYKT UTSLAG: Ved indirekte belysning stråler lyset ut fra lyskilden og reflekteres mot vegg, tak eller gulv. Den gir jevne, myke skygger og kan fremheve hele flater eller enkelte punkter. Lampene heter Lane fra Luceplan. Det unike skapet med læroverflate i fiskeskjellmønster heter Collect fra A2 Designers, og kommer i begrenset opplag, design ved svenske Sara Larsson. Foto: FOTO: Espen Grønli

Lyssettingen "løfter taket"

GIR ARBEIDSLYST: For å få god arbeidsbelysning over kokesonen, er det benyttet en kombinasjon av nedhengte pendler og veggmontert belysning. Lampen 265 fra Flos kan lett skyves bort når den ikke er i bruk.
GIR ARBEIDSLYST: For å få god arbeidsbelysning over kokesonen, er det benyttet en kombinasjon av nedhengte pendler og veggmontert belysning. Lampen 265 fra Flos kan lett skyves bort når den ikke er i bruk. Foto: FOTO: Espen Grønli

En annen genistrek mot de grå veggene, er de to vegglampene med skjerm som kan vippes opp og ned.

- Vi bruker dem hele tiden, de er både arbeids- og stemningslys i ett uten at de blender. Og jeg liker konglelampen i kobber som lyser utsøkt gjennom vinduet om kvelden. Skal vi ha koselig belysning, dimmer vi ned alle lampene i annen etasje.

Selv om beboerne er over middels opptatt av interiør, bedyrer Tonje at de aldri hadde klart å tenke lys på denne måten. Hun er imponert over hvordan lyssettingen nærmest kan løfte taket med uplights, strekke veggen med knappelys eller gi rommet et svevende uttrykk med led-lister lavt i rommet.

Tonje hadde mange lampefavoritter som hun ville ha inn i huset. Men interiørarkitekten slo i bordet; det skal vel ikke se ut som en lampebutikk her?

- Dermed klarte vi å lande på lamper som harmonerer sammen uten at interiøret blir kjedelig. Hele lyssettingen ble stemningsfull, leken og delikat, et resultat vi bare kunne drømme om.

Lysekspertens 12 lure lystriks

NEDLYS: Pendlene over spisebordet, Acorn fra Northern Lighting er lystette og sender bare lys ned på bordflaten. På den måten dannes det et intimt rom under pendlene. Spisebordet er spesiallaget med understell fra Hay og planker av douglasgran fra Dinesen, samme type
som på gulvene.
NEDLYS: Pendlene over spisebordet, Acorn fra Northern Lighting er lystette og sender bare lys ned på bordflaten. På den måten dannes det et intimt rom under pendlene. Spisebordet er spesiallaget med understell fra Hay og planker av douglasgran fra Dinesen, samme type som på gulvene. Foto: FOTO: Espen Grønli
KLASSISK MIDTPUNKT: I TV-stuens hjørne er PH-konglen plassert under den høye himlingen, og kaster kobberfarget lys
på veggene. Den er plassert slik at den også er et midtpunkt på fasaden sett utenfra. Skapstammene er overskap fra
en kjøkkeninnredning, supplert med en benkeplate i douglasgran fra Dinesen. Innredningen følger hjørnet i rommet
og forsterker rommets form. Under er det montert en LED-list som gjør at benken får et lett, svevende uttrykk. Ifølge beboerne er led-stripen nede helt ideell når de ser på tv fordi bildetfremstår tydelig. Led-stripen kan for øvrig kjøpes metervis. Den mørkegrå leselampen er AJ fra Louis Poulsen.
KLASSISK MIDTPUNKT: I TV-stuens hjørne er PH-konglen plassert under den høye himlingen, og kaster kobberfarget lys på veggene. Den er plassert slik at den også er et midtpunkt på fasaden sett utenfra. Skapstammene er overskap fra en kjøkkeninnredning, supplert med en benkeplate i douglasgran fra Dinesen. Innredningen følger hjørnet i rommet og forsterker rommets form. Under er det montert en LED-list som gjør at benken får et lett, svevende uttrykk. Ifølge beboerne er led-stripen nede helt ideell når de ser på tv fordi bildetfremstår tydelig. Led-stripen kan for øvrig kjøpes metervis. Den mørkegrå leselampen er AJ fra Louis Poulsen. Foto: FOTO: Espen Grønli

1. Glem lampene

LYSEKSPERT: Belysning på de riktige stedene vil løfte boligen fra en god bolig til et godt sted å leve, sier Adele Kløve hos Plan A, hun er interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL, planadesign.no
LYSEKSPERT: Belysning på de riktige stedene vil løfte boligen fra en god bolig til et godt sted å leve, sier Adele Kløve hos Plan A, hun er interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL, planadesign.no Foto: Espen Grønli

Det er lett å drømme seg bort i vakre, skulpturelle belysningsarmaturer. Tenk på lys som funksjon, estetikk og opplevelse.

2. Ja til flere brytere

Sørg for at alle lyskilder kan styres og brukes uavhengig av hverandre. På denne måten tilpasser du lyset til bruken av rommet og ønsket stemning.

3. Dim, dim, dim

Alle lyskildene bør kunne dimmes. Da kan du lettere oppnå behagelige lysforhold på forskjellige tider av døgnet og året.

4. Planlegg lys i flere høyder

Rommet blir dynamisk og stemningsfullt og du kan variere bruken. Lyskilder lavt i rommet gir en intim stemning mens belysning oppover løfter rommet.

5. Jobb med rommet

Er rommet høyt, kan dette forsterkes ved å lyssette himlingen. Er det trangt og/eller lavt, kan du lyssette langs gulvet.

6. Hent lyset ned

Lyset mister mye av styrken på veien. Nedhengte pendler i riktig høyde over arbeidsbenk eller spisebord utnytter lysets effekt. Velg armaturer med lystett skjerm som styrer lyset. Dette gjelder også for leselampen og arbeidslampen.

7. Bruk flatene som reflektorer

Lys må treffe en flate for å bli synlig. Lyssett veggen, himlingen eller gulvet. Matte flater reflekterer og sprer lyset fint. Blanke flater er ikke så godt egnet som reflektor, de opptrer som speil og kan blende.

SKULPTUR: Lyskupler AJ Eklipta fra Louis Poulsen. Den grå fargenpå veggen  har kode NCS S 5502-Y, Jotun Lady, Grå Skifer.
SKULPTUR: Lyskupler AJ Eklipta fra Louis Poulsen. Den grå fargenpå veggen har kode NCS S 5502-Y, Jotun Lady, Grå Skifer. Foto: FOTO: Espen Grønli

8. Bryt symmetrien

KUL LAMPE: Når lampen  vippes ned skaper den et stemningsfylt lys. Ved behov vippes skjermen opp og lampen gir direkte arbeidslys uten at det blender, Radon fra Lightyears.
KUL LAMPE: Når lampen vippes ned skaper den et stemningsfylt lys. Ved behov vippes skjermen opp og lampen gir direkte arbeidslys uten at det blender, Radon fra Lightyears. Foto: FOTO: Espen Grønli
FASADELYS: Tenk lysplassering også sett fra utsiden. Et opplyst hus i mørket er hyggelig og viser frem interiøret.
FASADELYS: Tenk lysplassering også sett fra utsiden. Et opplyst hus i mørket er hyggelig og viser frem interiøret. Foto: FOTO: Espen Grønli

Ikke vær redd for å utfordre symmetrien i rommet. Ved å lyssette den ene veggen og ha lyspunkter langs gulvet på motstående vegg oppnår du en mer dynamisk helhet.

9. Ikke glem badet

Ha en god kombinasjon av generell-, stemnings- og funksjonsbelysning. Den generelle belysningen skal gi godt lys når man skal vaske badet. Dimmet lys for en avslappende morgenstund. Til sminkelys anbefales lamper med frostet glass i ansiktshøyde som gir godt lys, uten å blende.

10. Fasade i mørket

Om kvelden er interiøret synlig utenfra og blir husets nye fasade. Tenk akser og se på hele fasaden når belysningen planlegges innenfor de fire vegger.

11. Velg etter belysningsplan

Skal lampene sende lyset ut i rommet eller skal lyset styres mot et enkelt område? Velg gjerne din favorittpendel, men da må du velge bort andre som konkurrerer om oppmerksomheten.

12. Invester på riktig tidspunkt

I en bygge- eller renoveringsfase må de fleste foreta prioriteringer. Legg litt ekstra i en god planløsning som nummer én samt en belysningsplan som nummer to. Lyspunkter og integrert belysning på de riktige stedene vil løfte boligen fra en god bolig til et godt sted å leve. Vent heller med ny sofa og innredning, interiøret er lettere å endre etter hvert.

Les også

Vanlige belysningstabber

La deg inspirere

Plassering av downlights

Les mer om boligens farger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning