Riktig belysning har mye å si for trivselen i hjemmet ditt. Noen tabber må du bare unngå, og det kan være lurt å sette seg inn i hva de ulike sortene lyspærer kan gjøre for deg.

Til syvende og sist handler belsyningsvalg om smak og behag, men når det er sagt, hender det nok at indirekte belysning, som denne saken handler om, blir valgt bort fordi du ikke vet hvor stemningsfullt det kan være med «museumsbelysning» i et privat hjem.

Hva er greia?

Det kalles for «indirekte belysning» når du ikke kan se lyspæren med det blotte øye. Du ser kun lyset som stråler ut fra lyskilden når det reflekteres mot vegg, tak eller gulv.

Slik belysning gir jevne, myke skygger og brukes mye i utstillingslokaler og restauranter. Etter hvert er det også blitt utbredt som stuebelysning i private hjem. Indirekte belysning kan fremheve hele overflater eller kun enkelte punkter.

I denne reportasjen ligger lyskildene skjult bak lyslister. Innsiden av listene er dekket med en tape som reflekterer lyset til tak, vegg eller gulv. Listene er montert uten at det er gjort inngrep i vegg- eller takkonstruksjonen. Her hjemme får finner du slike løsninger hos Deco Systems, eller du kan i noen tilfeller lage rimeligere løsninger selv ved hjelp av ledlysskinner fra Clahs Olson, Ikea, Jernia eller tilsvarende.

Les også:

Få det beste ut av lampene dine

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!